Aurora polar

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aurora boreal a Alaska

L'aurora polar consisteix en una resplendor que apareix al cel nocturn de les regions properes a les zones polars a causa de l'impacte de les partícules de vent solar amb el camp magnètic de la Terra. A les latituds de l'hemisferi nord hom la coneix com a aurora boreal, un nom donat per Galileo Galilei, en referència a la deessa romana de l'alba Aurora i el seu fill, en representació dels vents del Nord. Normalment es veuen més intensament durant les temporades de setembre a octubre i de març a abril. A les latituds de l'hemisferi sud es coneix com aurora austral.

Les aurores no són exclusives de la Terra, ja que també s'observen en altres planetes del sistema solar com Júpiter, Saturn, Mart i Venus. El fenomen no es produeix només de manera natural: també es poden reproduir artificialment al laboratori i apareixen durant les explosions nuclears.

Mecanisme[modifica | modifica el codi]

L'aurora típica és una resplendor difusa i estesa en forma de cortina. De vegades es formen arcs que poden canviar de forma constantment. Cada cortina es compon de diversos raigs paral·lels i alineats en la direcció de les línies de camp magnètic, la qual cosa suggereix que el fenomen al nostre planeta està relacionat amb el camp magnètic terrestre. Diversos factors addicionals poden provocar a les aurores l'aparició de línies amb un color específic.

Aurora polar de la terra[modifica | modifica el codi]

Les aurores polars terrestres són causades per electrons d'energia 1 a 15 keV, i protons i partícules alfa, i la seva llum es produeix quan xoquen amb els àtoms d'aire de l'atmosfera del planeta, principalment d'oxigen i de nitrogen, generalment a altituds entre 80 i 150 km. Cadascú li dóna l'energia de col·lisió de les partícules de l'àtom perquè s'aconsegueixi un procés de ionització, dissociació i excitació de les partícules. Quan es produeix la ionització, els electrons creen un efecte dominó, provocant la ionització dels àtoms en altres. L'excitació dels resultats d'emissió, el que l'àtom inestable estats, en el que emeten llum en freqüències específiques, mentre que estabilitzar. Si bé l'estabilització d'oxigen condueix a una segona a succeir, s'estabilitza el nitrogen i emet llum a l'instant. Aquest procés, que és essencial per a la formació de la ionosfera terrestre és comparable a una pantalla de televisió, en la qual els electrons es va trobar amb una superfície de fòsfor, el canvi del nivell d'energia de les molècules i es tradueix en l'emissió de llum.

En general, el brillant final està dominat per l'emissió d'àtoms d'oxigen en les capes atmosfèriques altes (al voltant de 200 km d'altitud), que produeix el color verd. Quan la tempesta és forta, les capes inferiors de l'atmosfera es veuen afectats pel vent solar (al voltant de 100 km d'altitud), l'elaboració d'un to vermell fosc de l'emissió d'àtoms de nitrogen (predominant) i l'oxigen. Àtoms d'oxigen emeten molt diferents matisos de colors, però el predominant és el vermell i el verd.

El fenomen es pot observar amb una llum ultraviolada, violeta o blau, es va originar a partir dels àtoms de nitrogen, i la primera és una bona manera de veure-ho des de l'espai (però no a la terra, perquè l'atmosfera absorbeix la radiació ultraviolada). El satèl·lit polar de la NASA ha observat l'efecte en els raigs X, i la imatge mostra la precipitació d'electrons d'alta energia.

La interacció entre les molècules d'oxigen i nitrogen, tant de generació de la gamma de tons verds, crea l'efecte de la línia verda auroral, com ho demostren les imatges de l'Estació Espacial Internacional. De la mateixa manera, la interacció entre aquests àtoms poden produir l'efecte de la "línia vermella auroral", encara més rars i en altituds més altes.

L'esquema de la magnetosfera de la Terra és constantment copejada pel vent solar, un corrent d'enrarit plasma calent (el gas d'electrons lliures i ions) emès pel Sol en totes les direccions, resultat de milions de graus de temperatura a la capa més externa de l'estrella, la corona solar. Durant les tempestes magnètiques el flux pot ser molt forta, i el camp magnètic interplanetari entre els dos cossos celestes, causant pertorbacions en la ionosfera de resposta a les tempestes. Aquests trastorns afecten la qualitat de la comunicació per ràdio o sistemes de navegació, i causar dany als astronautes en aquesta regió, les cèl·lules solars dels satèl·lits artificials, en el moviment dels compassos i l'acció dels radars. La resposta de la ionosfera és un complex i difícil de model, per la qual cosa és difícil de predir per aquest tipus d'esdeveniments.

La magnetosfera terrestre és una regió de l'espai dominada pel seu camp magnètic. Constitueix un obstacle en el camí del vent solar, provocant la seva propagació a l'esquena. La seva amplada és d'aproximadament 190.000 km, i durant la nit una llarga magnètica amplia encara més les distàncies.

Les aurores es limiten generalment a les regions de forma oval, a prop dels pols magnètics. Quan l'activitat és l'efecte de la calma, la regió té una mida mitjana de 3.000 km i pot augmentar a 4000 o 5000 quilòmetres quan els vents solars són més intensos.

La font d'energia de l'aurora és produïda pels vents solars de streaming per la Terra. Tant la magnetosfera com el vent solar pot conduir electricitat. Se sap que si dos conductors elèctrics connectats per un circuit elèctric que se submergeixen en un camp magnètic es mou cap amunt i un contra l'altre, un corrent elèctric es genera en el circuit. Generadors d'energia elèctrica o dinamos fer ús d'aquest procés, però els conductors també es poden fer dels plasmes i altres líquids. Seguint la mateixa idea, el vent solar i la magnetosfera són fluids conductors d'electricitat a passar i són capaços de generar el corrent elèctric, provocant un efecte d'aquest tipus de llum.

Com que els pols geogràfics i magnètics del nostre planeta no estan alineats en el mateix sentit, les regions aurorals no estan alineades amb el pol geogràfic. Els millors punts (punts coneguts d'alçada) per a l'observació d'aurores boreals són al Canadà i, al sud de l'illa de Tasmània i Nova Zelanda per aurores australs.

Aurora polar als Països Catalans[modifica | modifica el codi]

Les aurores polars es visualitzen a les zones properes als pols, tanmateix a vegades molt poc freqüents s'han visualitzat a latituds molt inferiors. Està documentada la visió d'una aurora boreal a Catalunya el 25 de gener del 1938,[1] vista i referida en diversos llocs d'Europa central i meridional.[2]

Aurora artificial[modifica | modifica el codi]

Les aurores també poden ser formades per les explosions nuclears en les capes altes de l'atmosfera (al voltant de 400 km). Aquest fenomen ha estat demostrat per aurora artificial creada per l'Estrella dels EUA Primer assaig nuclear el 9 de juliol de 1962. En aquell moment el cel des de l'oceà Pacífic, va ser il·luminat per l'alba per més de set minuts. Aquest efecte va ser proporcionada per Nicholas Christofilos, científic que havia treballat en altres projectes de les explosions nuclears. Segons el veterà polític Cecil R. Carbó, alguns hotels a Hawaii ofereix el festival de la bomba d'arc de Sant Martí en els seus sostres per supervisar el Primer Estrella, contradient els informes oficials que indiquen que l'aurora artificial va ser inesperada. El fenomen també va ser registrat en la pel·lícula a les Illes Samoa, al voltant de 3.200 km de l'atol Johnston, el lloc de l'explosió.

Les simulacions dels efectes en el laboratori va començar a ser realitzada a finals del segle XIX pel científic noruec Kristian Birkeland, que va demostrar, mitjançant una cambra de buit i una pilota, que els electrons es regeixen a aquest efecte en les regions polars de l'esfera. Recentment, els investigadors van aconseguir crear un efecte modest auroral de la terra als raigs visibles a la ràdio en el cel de la nit, prenent un tint verd. Així com el fenomen natural, les partícules va arribar a la ionosfera, excita els electrons en el plasma. Amb la col·lisió d'electrons amb l'atmosfera de la terra les llums van ser emeses. Aquest experiment també va augmentar el coneixement dels efectes de la ionosfera per a les comunicacions per ràdio.

Aurora en altres planetes[modifica | modifica el codi]

Fotografia de Saturn mostrant una aurora polar.

Aquestes aurores semblen tenir el seu origen en el vent solar. D'altra banda, les llunes de Júpiter, Io, especialment, també són poderoses fonts d'aurores. Es formen a partir del corrent elèctric pel camp magnètic generat pel mecanisme de la dinamo de moviment entre la rotació del planeta i la traducció de la seva lluna. En particular, Io té volcans actius i la ionosfera, i la seva actual generació d'emissions de ràdio, que han estat estudiats des de 1955.

Com la terra, l'aurora de Saturn crear regions, total o parcial de tot l'oval pol magnètic. A més, el planeta que aurores solen durar diversos dies, amb excepció de la terra que durarà només uns minuts. Proves mostren que l'emissió de llum sobre aurores de Saturn són la participació de l'emissió d'àtoms d'hidrogen.

Una aurora va ser recentment detectat a Mart per la nau espacial Mars Express durant les seves observacions del planeta en 2004, amb resultats publicats en l'any següent. Mart té un camp magnètic més feble que la terra, i fins i tot aleshores es va pensar que la manca d'un fort camp magnètic que sigui impossible dur a terme. S'observà que el sistema d'aurores a Mart és molt similar a la Terra, i comparable al de les nostres tempestes de baixa i mitja intensitat. A mesura que el planeta està sempre adreçada al nostre planeta amb el seu primer dia, l'observació de les aurores només és possible a través de la investigació de la nau espacial del planeta vermell costat nit i mai de la Terra.

Venus, que no té camp magnètic també mostra el fenomen en el qual les partícules de l'atmosfera són ionitzats directament pels vents solars, un fenomen també present a la Terra.

Història de la investigació[modifica | modifica el codi]

Les aurores boreals s'han estudiat científicament des del segle XVII. El 1621, l'astrònom francès Pierre Gassendi es descriu el fenomen observat al sud de França. En el mateix any, l'astrònom italià Galileo Galilei va començar a investigar el fenomen com a part d'un estudi sobre els moviments celestes de les estrelles. Com el seu radi d'estudi es limita a Europa, el fet de comprovar el fenomen en el nord del continent el va portar a batejar el seu streamer. Al segle XVIII, el navegant anglès James Cook va ser testimoni del mateix fenomen de Galileu a l'Oceà Índic, que bateja com aurora austral. A partir d'aleshores va quedar clar que l'efecte no és exclusiu de les terres de l'hemisferi nord, la creació de "el nom d'aurora polar. Al mateix temps, l'astrònom britànic Edmond Halley sospita que el camp magnètic terrestre es relaciona amb la formació d'aurores boreals. En 1741, Anders Celsius i Olof Hiorter van ser els primers a anunciar les proves de control quan hi ha observacions magnètiques d'aurores.

El judici de Kristian Birkeland amb les càmeres de vácuo Henry Cavendish el 1768, calcula l'altitud a la qual es produeix el fenomen, però només una aurora el 1896 es va reproduir en el laboratori per Kristian Birkeland. El científic, les experiències en el buit i els raigs d'electrons amb boles magnètiques van mostrar que els electrons es va guiar per exemple en les regions polars, al voltant de 1900 va proposar que els electrons de l'aurora es generen a partir de la llum solar. Aquest model té problemes per manca de proves en l'espai, quedant obsoletes en la recerca actual. També el 1908 es va arribar a la conclusió que el patró de magnetisme fluïa de l'est a l'oest.

Més proves en relació amb el camp magnètic són els registres estadístics d'aurores polars. Elias Loomis (1860) i posteriorment Hermann Fritz (1881) va establir que l'aurora és sobretot en una regió en forma d'anell amb un radi d'uns 2.500 km al voltant de la terra pol magnètic. Loomis va ser també responsable de descobrir la relació de la matinada amb l'activitat solar, prendre nota de què entre 20 i 40 hores després d'una erupció solar, s'informa de l'aparició d'aurores boreals del Canadà.

Aurora polar laboratòris produïts en les obres de Carl Storme en el camp de moviment de partícules en un camp magnètic eletrificades facilitat la comprensió del mecanisme de formació de les aurores boreals. Des del decenni de 1950 va ser la qüestió del respecte pel Sol, que es diu el vent solar, un efecte que també explica el fet que les cues dels cometes són sempre davant del Sol Aquesta teoria va ser formulada pel físic estatunidenc Newman Parker el 1957 i ha estat demostrat en l'any següent pel satèl·lit Explorer I. Des de llavors, l'exploració de l'espai no només un augment de coneixements sobre la terra aurores, sinó també l'observació del fenomen en altres planetes com Júpiter i Saturn.

James Van Allen ha posat de manifest, al voltant de 1962, és la falsa teoria que l'aurora era l'excés de radiació de la corretja. L'orador va posar de manifest que l'alta taxa de dissipació d'energia de l'aurora s'asseca ràpidament tot el cinturó de radiació. Poc després es va posar de manifest que la majoria de l'energia es compon dels cations, mentre que les partícules de la matinada gairebé sempre són relativament baixos d'energia d'electrons.

El 1972 es va descobrir que l'aurora i els corrents del magnetisme també produeixen una forta emissió de ràdio al voltant de 150 kHz, els efectes observats d'espai solament.

El fenomen de la cultura popular[modifica | modifica el codi]

Fills de la matinada[modifica | modifica el codi]

A través de la història la gent ha estat escrivint i parlant dels sons associats a les imatges de l'aurora. El danès Knud Rasmussen, explorador efecte va esmentar que el 1932 es descriu com les tradicions populars dels esquimals de Grenlàndia. Els mateixos sons en el mateix context s'esmenten per l'antropòleg canadenc Ernest Hawkes el 1916. Publi Corneli Tàcit, un historiador de l'Antiga Roma, va escriure al seu llibre que el poble de Germania aclamat escoltar de la mateixa manera.

Avui en dia, moltes persones segueixen aquests sons la presentació d'informes, encara que les seves gravacions mai han estat publicades, i que hi ha problemes científics amb la idea de sons procedents d'aurores ser escoltat. L'energia de l'aurora i altres factors fan que sigui poc probable que els sons arribin a terra, i fer coincidir els sons amb els canvis visibles de la matinada en conflicte amb el temps necessari per a la propagació del so es pot escoltar. Algunes persones especulen que un fenomen electrostàtic induït per aurores podria explicar els sons.

Aurora en el folklore[modifica | modifica el codi]

Aurora Borealis en Bulfinch's Mythology (1855) per Thomas Bulfinch és una cita de la mitologia nòrdica:

« Les verges són la Valquíria de les guerres, muntades a cavalls i armades amb llances i elmos. /.../ Quan viatgen en el seu missatge, la seva armadura per una estranya llum que brillantor que il·lumina el cel del nord, fent el que els homes anomenen "aurora boreal", o "Llums del Nord". »
— Thomas Bulfinch

Tot i la sorprenent descripció, no hi ha cites en la literatura escandinava per recolzar aquesta afirmació. Encara que l'activitat auroral és comú a la regió en la qual es troben a Escandinàvia i Islàndia, és possible que al Pol Nord magnètic va ser considerablement major en aquesta regió segles abans de la documentació de la mitologia, el que explica la manca de referències.

Imatge de satèl·lit d'una aurora austral capturada per la NASA (2005)

La primera cita en la mitologia nòrdica de norðurljós crònica es troba en Konungs skuggsjá (1250). L'autor havia sentit parlar del fenomen dels compatriotes que tornaven de Grenlàndia, i ofereix tres explicacions: que l'oceà estava envoltat de grans incendis, que el sol podria arribar a la "nit part" del món o que les glaceres podren emmagatzemar l'energia per arribar a ser fluorescents.

Streamer a l'Estació Espacial Internacional. Antics escandinaus nom per l'aurora boreal es tradueix com un raig d'arengada. Es creia que les llums van ser emesos per les grans reflexions les escoles d'arengada en el cel. Una altra font escandinava es refereix als habitatges que envolten als extrems nord i sud del món. Això posa en evidència que els països nòrdics a l'empresa va arribar a l'Antàrtida, encara que només una cita no és suficient per formar una conclusió ferma.

El finlandès nom per l'aurora és revontulet, el que significa el foc de la guineu. Segons la llegenda, la guineu de foc viu a Lapònia, i les espurnes revontulet es tiren en l'aire amb les seves cues.

A Estònia s'anomena virmalised, alt esperit dels regnes. En algunes llegendes que tenen altres de caràcter positiu com negatiu.

El poble lapó creu que ha de tenir cura de respectar el silenci i les estrelles del nord (anomenat guovssahasat en el seu idioma), però que podrien caure i matar els observadors. Tanmateix, els Algonquins creuen que les llums van ser els seus ancestres ballant al voltant d'un foc cerimonial. Inuit en el folklore, la secundària es compon dels esperits dels morts jugant al futbol amb un crani de morsa el cel. També van utilitzar el matí per trucar als seus fills a casa abans del vespre, clamant que la persona que va fer en la seva presència és menor i gravar sons.

El folklore letó, especialment si el color vermell es va observar, es creia que eren les ànimes dels guerrers morts, un auguri de desastre, i la guerra o la fam. En el folklore xinès, es creu que les aurores donen a llum en un proper període.

Que s'acredita com una referència a una cita bíblica aurores Llibre d'Ezequiel:

« Vaig mirar, i vet aquí vaig veure un vent de tempesta des del nord, un gran núvol, amb un foc que emet de foc continu, i una aurèola al voltant d'ella, i la meitat de l'incendi va ser una cosa així com la resplendor de color ambre. »
— Ezequiel 1:4

Aurora en els mitjans de comunicació[modifica | modifica el codi]

Les aurores han estat referenciats en el cinema i, com en la pel·lícula animada Happy Feet, que està passant a l'Antàrtida i el sud té una aurora. Destorcedores han causat un mal funcionament temporal de l'any 2000 a la pel·lícula Frequency amb Dennis Quaid. Com a resultat d'això, a un nen a comunicar-se amb el seu pare per radioaficionats en els darrers trenta anys i va canviar el curs de la història. En el primer llibre de la trilogia His Dark Materials, l'aurora boreal pot veure un altre món a través d'ell.

En música i la poesia, el fenomen també desperta atenció. El poeta estatunidenc Wallace Stevens anomenat "The Auroras of Autumn" (que significa "L'alba de tardor" en anglès), un dels seus llargs poemes i col·leccions de poemes de 1950 en què va aparèixer. L'aurora boreal s'esmenten en la cançó "Les onades ambre" de la cantant i compositora estatunidenca Tori Amos, són també el tema de la cançó de 1978 del mateix nom del popular grup de rock Renaixement. El músic Neil Young és l'aurora boreal en la seva cançó "Pocahontas", extret de Rust Never Sleeps (1979). El grup finlandès The Rasmus també s'esmenta el fenomen de la cançó "Still Standing" del disc Dead Letters (2003). La banda Foo Fighters té una cançó anomenada "Aurora" en el disc There Is Nothing Left to Lose (1999).

Pel que fa a videojocs, a The X-Files: The Game com "llums" són utilitzats pel Govern federal dels Estats Units d'amagar l'existència de vida extraterrestre i els ovnis. En els còmics, un membre de l'equip de superherois de Marvel Comics, Alpha Flight, s'anomena Aurora com una referència a l'aurora boreal.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Notícia al diari ABC del dia 26-01-1938 ABC
  2. Astronomische Nachrichten en alemany

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]