Cinturó del vodka

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cinturons d'alcohol d'Europa.
  Cinturó del vodka
  Cinturó de la cervesa
  Cinturó del vi

El cinturó de vodka és un terme informal que no té una definició establerta. Tanmateix, en general tendeix a incloure els estats amb més producció i consum de vodka. Els cinturons d'alcohol d'Europa són les regions europees que estan associades amb un consum típic d'unes certes begudes alcohòliques com poden ser el vodka, la cervesa, el vi o licors.

Països del cinturó de Vodka[modifica]

Normalment s'inclouen els següents països:

Cinturó del vodka

Els pocs països del cinturó del vodka de la Unió Europea en produeixen més del 70% del vodka de la UE. El límit sud del «cinturó» correspon aproximadament a la isoterma del gener de -2 °C. Amb l'excepció d'Ucraïna i algunes regions del sud de Rússia, el conreu del raïm és impossible o molt difícil al cinturó del vodka.

De vegades el terme cinturó del vodka s'utilitza en referir-se exclusivament als països eslaus d'Europa Central i Oriental, ja que són la pàtria històrica de vodka (Polònia i Rússia són les nacions més sovint associades amb la invenció de la beguda). Abans del segle xix, el vodka es va considerar una «beguda del poble», ja que era comuna entre els pagesos que formaven la majoria de la població dels països en aquesta època, mentre que la minoria política i aristocràtica preferia vins importats o d'altres begudes alcohòliques que van ser considerades menys «plebees».[4] Hi ha excepcions, per exemple la Żubrówka, un tipus de vodka polonès que es remunta al segle xvi, però es va fer popular al segle xviii entre la szlachta, així com entre els pagesos.

En el seu llibre sobre la Unió Soviètica, Alex de Jonge aprofundeix en el seu concepte de «geo-alcohòlics». En particular, explica peculiaritats russes per la seva pertinença al cinturó del vodka i l'absència del cinturó de la cervesa a la Unió Soviètica.[5] L'historiador Geoffrey Hoskins a la seva obra Russia and the Russians, remarca l'efecte de la cultura del vodka que ha tingut als països de l'antic Imperi Rus, la creació de la beguda com un problema social en un nivell diferent d'altres països europeus.[6]

Molts països històricament pertanyents al cinturó del vodka, aquesta beguda ha estat suplantada per la cervesa com la beguda alcohòlica d'elecció, des de principis del segle XXI. Els residents de Finlàndia i Suècia consumeixen el doble de la cervesa que de vodka -en termes d'alcohol pur-.[7] Des de l'any 1998, la cervesa va superar el vodka com la beguda alcohòlica més popular a Polònia.[8]

La Guerra del vodka es refereix a les acalorades discussions dins de la Unió Europea sobre la definició quins licors poden ser o no marcats com a vodka.[9][10][11] Els països del cinturó del vodka europeu sostenen que només els lictors que es fan exclusivament a partir de sucres de cereals, patates i remolatxa] poden ser de marca vodka. Altres destil·ladors insisteixen en una definició més àmplia. El compromís Schnellhardt, proposat per Horst Schnellhardt, suggereix que vodkes elaborats a partir d'elements que no siguin cereals, patates i melasses han de dir «vodka produït a partir de...» en l'etiqueta.[9]

Referències[modifica]

  1. "Krakow Beverages" at krakow-info.com
  2. Khaltourina, D. A., & Korotayev, A. V. 'Potential for alcohol policy to decrease the mortality crisis in Russia', Evaluation & the Health Professions, vol. 31, no. 3, setembre 2008. pp. 272–281 Arxivat 2018-07-01 a Wayback Machine..
  3. Alexander Stubb, The European Vodka Wars Arxivat 2007-08-08 a Wayback Machine., Blue Wings, desembre 2006
  4. «Krakow Beverages». krakow-info.com. [Consulta: 13 octubre 2014].
  5. de Jonge, Alex. Stalin and the Shaping of the Soviet Union (en anglès). Collins, 1986. ISBN 0-688-04730-0 [Consulta: 10 gener 2022]. 
  6. Hoskins, 2001, p. 14.
  7. Leifman, Håkan; Österberg, Esa; Ramstedt, Mats. «ALCOHOL IN POSTWAR EUROPE: A DISCUSSION OF INDICATORS ON CONSUMPTION AND ALCOHOL-RELATED HARM» (en anglès), 2002. [Consulta: 13 octubre 2014].
  8. «CONDITIONS OF ALCOHOLIC BEVERAGES CONSUMPTION AMONG POLISH CONSUMERS» (en anglès). [Consulta: 13 'octubre 2014].
  9. 9,0 9,1 «Vodka war: "MEPs serve up a compromise cocktail", a Europarliament news article».
  10. "EU Farm Chief Warns of Legal Action in Vodka Row" Arxivat 2007-03-10 a Wayback Machine., a 25 d'octubre de 2006 Reuters article
  11. Bilefsky, Dan. «A spirited war: The search for the real vodka» (en anglès), 23-11-2006. Arxivat de l'original el 2006-11-23. [Consulta: 14 octubre 2014].

Bibliografia[modifica]

Hoskins, Geoffrey A. Russia and the Russians: A History (en anglès). Harvard University, 2001. ISBN 9780674004733.