Dalbergia melanoxylon

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuDalbergia melanoxylon Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font deAfrican blackwood (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitsíliqua Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Gairebé amenaçada
UICN32504 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFabales
FamíliaFabaceae
TribuDalbergieae
GènereDalbergia
EspècieDalbergia melanoxylon Modifica el valor a Wikidata
Guill. i Perr.

El granadillo negre o granadilla (Dalbergia melanoxylon),[1] és una espècie emparentada amb el granadillo vermell i que, igual que aquest, és una lleguminosa arbòria de gran altura pertanyent a la família de les fabàcies.

És un arbre petit, aconsegueix 4 a 15 m d'altura, amb ritidoma (escorça) de color grisós, espinós; caducifoli en l'estació seca, alternades, de 6 a 22 cm de longitud, pinnades, amb 6 a 9 folíols alternats. Les flors són blanques, produïdes en densos raïms. El fruit és un llegum de 3 a 7 cm de longitud, amb una a dues llavors.

Es troba, fonamentalment, a Àfrica (Angola, Congo, Kenya, Moçambic, Tanzània, el Senegal, Etiòpia, el Sudan, Uganda, Zàmbia, Sud-àfrica, Botswana, Costa d'Ivori, Txad, Nigèria, Zimbàbue, etc.)[2]

La seva fusta té propietats especialment convenients per a la fabricació de peces en les quals s'exigeix una gran duresa i durabilitat com l'adient per a la fabricació de mànecs de coberts, cargols per a ensamblat o mecanitzat d'instruments musicals.[3][4]

Presenta una coloració molt fosca, gairebé negra, és mitjanament nerviosa i d'una gran duresa i densitat (aproximadament 1,2 g/cm³), així com un difícil mecanitzat.[5] És difícil de serrar, però es torneja molt bé i permet un acabat i polit excel·lent. Pot provocar al·lèrgies i malalties professionals.[6]

En els instruments elementals de percussió, com les castanyoles, proporciona una riquesa de timbre molt característica. S'usa, a més per a la fabricació d'instruments de vent, com l'oboe, la flauta, la cornamusa o el clarinet, ja que la seva permeabilitat a l'aigua és pràcticament nul·la (pel que és insensible a la natural salivació que es produeix en la interpretació de les peces musicals) i presenta baixa dilatació per canvis d'humitat. Una vegada seca és tan duradora com alguns plàstics.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dalbergia melanoxylon
  1. REPORTS OF THE COMMISSIONERS OF THE UNITED STATES TO THE INTERNATIONAL EXHIBITION HELD AT VIENNA, 1873, 1876, p. 97–. 
  2. «Dalbergia melanoxylon - Useful Tropical Plants». [Consulta: 19 abril 2024].
  3. Trevor Robinson. The Amateur Wind Instrument Maker. Univ of Massachusetts Press, 1980, p. 13–. ISBN 0-87023-312-2. 
  4. «Características de la Madera de Granadillo (dalbergia melanoxylon)» (en castellà). [Consulta: 19 abril 2024].
  5. Brian Belcher; Bruce M Campbell; Anthony Cunningham Carving out a Future: Forests, Livelihoods and the International Woodcarving Trade. Routledge, 17 juny 2013, p. 235–. ISBN 978-1-136-57015-5. 
  6. Björn M. Hausen. Woods Injurious to Human Health: A Manual. Walter de Gruyter GmbH & Co KG, 10 octubre 2016, p. 45–. ISBN 978-3-11-083784-1.