Distribució log-logística

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Gràfic de la funció de densitat log-logística.
Grfic de la funció de distribució log-logística.

En probabilitat i estadística, la distribució log-logística (coneguda com a distribució de Fisk en economia) és una distribució de probabilitat contínua per a una variable aleatòria no negativa. S'utilitza en l'anàlisi de supervivència com a model paramètric d'esdeveniments la taxa dels quals augmenta inicialment i disminueix posteriorment, com, per exemple, la taxa de mortalitat per càncer després del diagnòstic o tractament. També s'ha utilitzat en hidrologia per modelar el cabal i la precipitació del corrent, en economia com a model simple de distribució de la riquesa o la renda, i en xarxes per modelar els temps de transmissió de dades considerant tant la xarxa com el programari.[1]

La distribució log-logística és la distribució de probabilitat d'una variable aleatòria el logaritme de la qual té una distribució logística. Té una forma similar a la distribució log-normal però té cues més pesades. A diferència del log-normal, la seva funció de distribució acumulada es pot escriure en forma tancada. Hi ha diverses parametritzacions diferents de la distribució en ús. El que es mostra aquí ofereix paràmetres raonablement interpretables i una forma senzilla per a la funció de distribució acumulada.[2][3] El paràmetre és un paràmetre d'escala i també és la mediana de la distribució. El paràmetre és un paràmetre de forma. La distribució és unimodal quan i la seva dispersió disminueix a mesura que augmenta.

La funció de distribució acumulada és [4]

on , ,

La funció de densitat de probabilitat és

Referències[modifica]

  1. «5.35: The Log-Logistic Distribution» (en anglès). https://stats.libretexts.org,+06-05-2020.+[Consulta: 18 març 2023].
  2. Shoukri, M.M.; Mian, I.U.M.; Tracy, D.S. «Sampling Properties of Estimators of the Log-Logistic Distribution with Application to Canadian Precipitation Data». The Canadian Journal of Statistics, 16, 3, 1988, p. 223–236. DOI: 10.2307/3314729.
  3. Ashkar, Fahim; Mahdi, Smail «Fitting the log-logistic distribution by generalized moments». Journal of Hydrology, 328, 3–4, 2006, p. 694–703. DOI: 10.1016/j.jhydrol.2006.01.014.
  4. «Logistic Distribution - an overview | ScienceDirect Topics» (en anglès). https://www.sciencedirect.com.+[Consulta: 18 març 2023].