Distribució de Pearson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Diagrama del sistema de Pearson, que mostra distribucions dels tipus I, III, VI, V i IV en termes de β 1 (asimetria al quadrat) i β ₂ (curtosi tradicional)

La distribució de Pearson és una família de distribucions de probabilitat contínues. Va ser publicat per primera vegada per Karl Pearson el 1895 i posteriorment ampliat per ell el 1901 i el 1916 en una sèrie d'articles sobre bioestadística.[1]

El sistema Pearson es va idear originalment en un esforç per modelar observacions visiblement esbiaixades. En aquell moment era ben conegut com ajustar un model teòric per adaptar-se als dos primers acumulants o moments de dades observades: qualsevol distribució de probabilitat es pot estendre directament per formar una família a escala de localització. Excepte en casos patològics, es pot fer una família a escala de localització per ajustar-se bé a la mitjana observada (primer acumulant) i la variància (segon acumulant) arbitràriament. No obstant això, no se sabia com construir distribucions de probabilitat en les quals la sessió (tercer cumulant estandarditzat) i la curtosi (quart cumulant estandarditzat) es poguessin ajustar amb la mateixa llibertat. Aquesta necessitat es va fer evident quan es va intentar ajustar models teòrics coneguts a les dades observades que presentaven asimetries. Els exemples de Pearson inclouen dades de supervivència, que solen ser asimètriques.[2]

Gràfic de densitats de tipus VII de Pearson amb λ = 0, σ = 1 i: γ ₂ = ∞ (vermell); γ ₂ = 4 (blau); i γ ₂ = 0 (negre).

En el seu article original, Pearson (1895, p. 360) va identificar quatre tipus de distribucions (numerades de l'I al IV) a més de la distribució normal (que originalment es coneixia com a tipus V). La classificació depenia de si les distribucions es recolzaven en un interval acotat, en una mitja línia o en tota la línia real; i si eren potencialment esbiaixades o necessàriament simètriques. Un segon article (Pearson 1901) va solucionar dues omissions: va redefinir la distribució de tipus V (originalment només la distribució normal, però ara la distribució gamma inversa) i va introduir la distribució de tipus VI. En conjunt, els dos primers articles cobreixen els cinc tipus principals del sistema Pearson (I, III, IV, V i VI). En un tercer article, Pearson (1916) va introduir més casos i subtipus especials (VII a XII).

Una densitat de Pearson p es defineix com qualsevol solució vàlida de l'equació diferencial (cf. Pearson 1895, pàg. 381) [3]

amb:

Segons Ord,[4] Pearson va idear la forma subjacent de l'equació (1) a partir, en primer lloc, de la fórmula per a la derivada del logaritme de la funció de densitat de la distribució normal (que dóna una funció lineal) i, en segon lloc,, a partir d'una relació de recurrència per a valors de la funció de massa de probabilitat de la distribució hipergeomètrica (que dóna l'estructura lineal dividida per quadrada).

Aplicacions[modifica]

Aquests models s'utilitzen als mercats financers, donada la seva capacitat de parametritzar-se d'una manera que té un significat intuïtiu per als comerciants del mercat. Actualment s'utilitzen diversos models que capturen la naturalesa estocàstica de la volatilitat de tipus, accions, etc., i aquesta família de distribucions pot resultar ser una de les més importants.

Referències[modifica]

  1. «Pearson System of Distributions» (en anglès). https://p-distribution.com.+Arxivat de l'original el 2023-04-17. [Consulta: 17 abril 2023].
  2. «Pearson Family of Distributions» (en anglès). https://variation.com.+[Consulta: 17 abril 2023].
  3. Weisstein, Eric W. «Pearson Type III Distribution» (en anglès). https://mathworld.wolfram.com.+[Consulta: 17 abril 2023].
  4. Ord J.K. (1972) p. 2