Exèrcit imperial japonès

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Exèrcit Imperial Japonès
大日本帝國陸軍
War flag of the Imperial Japanese Army.svg
Mida: 7 de decembre de 1941
1,700,000 homes
Comandants:
Comandant: Emperador del Japó
General Hideki Tojo
Guerres i batalles:
Guerres i batalles:

Guerra Boshin, Batalla de Toba-Fushimi, Expedició a Taiwan, Batalla de Shiroyama, Primera Guerra Sinojaponesa, Rebel·lió dels bòxers, Guerra russojaponesa, Primera Guerra Mundial, Batalla de Tsingtao, Guerra Civil Russa, Intervenció a Sibèria, Incident de Mukden, Incident del Pont Marco Polo, Segona Guerra Sinojaponesa, Guerres Soviètico-Japoneses, Batalla de Khalkhin Gol, Segona Guerra Mundial, Guerra del Pacífic, Conquesta del Sud-Est Asiàtic, Batalla de Singapur, Campanya de Guadalcanal, Campanya de Birmània, Batalla de Peleliu, Batalla d'Iwo Jima, Batalla d'Okinawa, Invasió Soviètica de Manxúria

L'Exèrcit Imperial Japonès (Kyūjitai: 大日本帝國陸軍, Shinjitai: 大日本帝国陸軍, Romaji: Dai-Nippon Teikoku Rikugun) literalment "Exèrcit del Gran Imperi Japonès", fou la força terrestre oficial de l'Imperi del Japó del 1867 al 1945.

Origen i ús del terme[modifica | modifica el codi]

Si bé el seu nom oficial era Exèrcit del Gran Imperi del Japó (大日本帝國陸軍 , Dai-Nippon Teikoku Rikugun?), fou conegut col·loquialment amb altres noms, com ara Exèrcit japonès (日本陸軍 , Nippon Rikugun?), Exèrcit Imperial (帝国陸軍 , Teikoku Rikugun?) o simplement Exèrcit (陸軍 , Rikugun?). Donat que fou desarticulat després de la rendició japonesa, un cop acabada la Segona Guerra Mundial, actualment se li ha afegit el kanji (antic o passat), raó per la qual en l'actualitat també és conegut al Japó com a Antic exèrcit japonès (旧日本陸軍 , Kyū-Nippon rikugun?).

Història[modifica | modifica el codi]

Fundació[modifica | modifica el codi]

Article principal: Guerra Boshin

Després del destronament del shogunat Tokugawa i l'establiment de l'era Meiji, el govern fou modelat a l'estil europeu, i va sorgir un exèrcit més formal, lleial al govern central i que no pertanyia a dominis individuals, jà que calia preservar l'independència del Japó davant de l'imperialisme occidental.

Aquest exèrcit central, l'Exèrcit Imperial Japonès, es va tornar essencial després de l'abolició del sistema han el 1871. Per reformar les forces militars, el govern va imposar el reclutament forçós a tot el país el 1873, i ordenà que tot home major de 21 anys servís en les forces armades durant tres anys. Una de les diferències entre els samurais i la classe camperola era el dret a portar armes; aquest antic privilegi es reconeixeria ara a tot home japonès.

Això va originar una sèrie de disturbis provocats per samurais descontents. Un dels més importants va ser el que va liderar Saigō Takamori amb la Rebel·lió de Satsuma, que va acabar derivant en una guerra civil. Aquesta rebel·lió va posar a prova als reclutes del recentment format exèrcit imperial, que estaven entrenats amb armes i tàctiques occidentals, encara que el nucli del nou exèrcit fos la força policial de Tòquio, que consistia en antics samurais.

Assessorament estranger[modifica | modifica el codi]

Entrenament de les tropes del shogunat Tokugawa

L'Exèrcit Imperial japonès es va desenvolupar amb l'ajuda d'assessors francesos, a través de la Segona missió militar francesa al Japó (1872-1880) i la Tercera Missió Militar francesa al Japó (1884-1889). No obstant això, la victòria alemanya a la Guerra francoprussiana va fer que el Govern japonès dirigís les seves mires al model prussià, i contractés dos assessors alemanys, el Major Jacob Meckel (reemplaçat per von Wildenbrück en 1888) i el Capità von Blankenbourg, per entrenar els oficials de l'Estat Major des de 1886 fins a abril de 1890. L'Estat Major de l'Exèrcit Imperial Japonès, creat seguint el model del Generalstab prussià, es va establir el 1878 directament sota comandament de l' Emperador, i se li va donar amplis poders per a la planificació i estratègia militar.

Un altre assessor militar estranger de renom due el Major italià Pompeo Grill, que va treballar a la foneria d'Osaka des de 1884 al 1888, seguit del Major Quaratezi (1889-1890) i el capità neerlandès Schermeck, que va assessorar en la millora de les defenses costaneres des de 1883 a 1886. Japó no va utilitzar assessors militars estrangers des del 1890 a 1918, fins a una nova missió militar francesa (1918-1919), liderada pel comandant Jacques-Paul Faure, en què va sol·licitar assessorar en el desenvolupament de la força aèria japonesa.[1]

Expedició a Taiwan[modifica | modifica el codi]

L'Expedició a Taiwan d'1874 va ser una expedició punitiva per part de les forces armades japoneses en resposta a l'assassinat de 54 tripulants d'un vaixell mercant de Ryūkyū naufragat, comès per aborígens Paiwan a l'extrem sud-oest de Taiwan al desembre de 1871. Va ser el primer desplegament a l'estranger de l'Exèrcit i l'Armada Imperial japonesa.[2]

Graus a l'Exèrcit imperial japonès[modifica | modifica el codi]

Stock keyring.svg Llegiu l'article principal sobre Graus de l'Exèrcit Imperial Japonès durant la Segona Guerra Mundial.
Les taules següents mostren les insígnies de rang de l'Exèrcit Imperial Japonès abans i durant la Segona Guerra Mundial. Es lluïen a les espatlles o sobre el coll. S'usaven els mateixos rancs tant per l'Exèrcit Imperial com per la Marina Imperial, amb l'única distinció de l'ús del mot Rikugun (Exèrcit) o Kaigun (Marina) abans del ranc.

Generals, caps i oficials[modifica | modifica el codi]

Els següents graus son els corresponents als generals, caps i oficials:

Grau Exèrcit Imperial Japonès Exèrcit dels Estats Units
Mariscal de Camp
元帥 Gensui Rikugun Taishō
(US:General de l'Exèrcit; UK: Mariscal de Camp)
Insígnia de Mariscal de Camp Mariscal de Camp
General
大将 Rikugun Taishō
(US: General; UK: General)
General General
Tinent General
中将 Rikugun Chūjō
Tinent General Tinent General
Major General
少将 Rikugun Shōshō
Major General Major General
General de Brigada
(US:Brigadier General; UK: Brigadier)
General de Brigada
Coronel
大佐 Rikugun Taisa
Coronel Coronel
Tinent Coronel
中佐 Rikugun Chūsa
Tinent Coronel Tinent Coronel
Comandant
少佐 Rikugun Shōsa
(US:Major; UK: Major)
Comandant Comandant
Capità
大尉 Rikugun Taii
Capità Capità
Tinent
中尉 Rikugun Chūi
Tinent Tinent
Alferes
少尉 Rikugun Shōi
Alferes Alferes

Sots-oficials i Tropa[modifica | modifica el codi]

Els següents graus son els corresponents als sotsoficials i la tropa:

Grau Exèrcit Imperial Japonès Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica
Sergent major
曹長 Sōchō
Sergent major Sergent major
Sergent de primera
軍曹 Gunsō
Sergent de primera Sergent de primera
Sergent
伍長 Gochō
Sergent Sergent
Caporal
上等兵 Jōtōhei
Caporal Caporal
Soldat de primera
一等兵 Ittōhei
Soldat de primera Soldat de primera
Soldat
二等兵 Nitōhei
Soldat Soldat

Estructura de comandament[modifica | modifica el codi]

Article principal: Imperi Japonès

Era controlat pel Quarter General de l'Exèrcit Imperial Japonès ( 参谋 本部 , Sanbo Honbu?) i pel Ministeri de Guerra ( 陆军 省 , Rikugunshō?), tots dos subordinats a l'Emperador del Japó per la seva condició de comandant suprem de l'Exèrcit i l'Armada. Posteriorment, la Inspecció General d'Aviació de l'Exèrcit es convertiria en la tercera agència encarregada de supervisar l'acompliment de l'exèrcit. Durant temps de guerra o d'emergència nacional, les funcions de comandament a nivell pràctic l'Emperador se centralitzaven al Quarter General Imperial, un cos ad hoc format pel cap i el sotscap de l'Estat Major de l'Exèrcit, el Ministre de la Guerra, el cap i el sotscap de l'Estat Major d'Armada, l'Inspector General d'Aviació de l'Exèrcit i l'Inspector General d'Entrenament Militar.

  • Emperador del Japó
  • Quarter General Imperial
  • Oficina de l'Estat Major
  • Ministeri de Guerra del Japó
  • Oficina de l'Inspector General d'Entrenament Militar
  • Oficina de l'Inspector General d'Aviació de l'Exèrcit

Comandants famosos[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. Harries & Harries, p. 363.
  2. Harries & Harries, pàg. 28.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Exèrcit imperial japonès Modifica l'enllaç a Wikidata
  • Drea, Edward J. In the Service of the Emperor: Essays on the Imperial Japanese Army. Nebraska: University of Nebraska Press, 1998. ISBN 0-8032-1708-0.
  • Harries, Meirion; Susie Harries. Soldiers of the Sun: The Rise and Fall of the Imperial Japanese Army. Nova York: Random House, 1994. ISBN 0-679-75303-6.