Florencita-(Ce)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralFlorencita-(Ce)

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaCeAl₃(PO₄)₂(OH)₆
Epònimflorencite (en) Tradueix, William Florence, ceri i Serie mineral Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusMata dos Crioulos (Matta dos Creoulos), Santo Antônio do Itambé, Minas Gerais, Brasil
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.BL.13
Nickel-Strunz 9a ed.8.BL.13 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VII/B.36 Modifica el valor a Wikidata
Dana41.5.10.2
Heys19.9.10
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Duresa5 a 6
Propietats òptiquesuniaxial (+)
Índex de refracciónω = 1,747 nε = 1,776
Birefringènciaδ = 0,029
Més informació
Estatus IMAmineral reanomenat (Rn) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1987 s.p. Modifica el valor a Wikidata
SímbolFlo-Ce Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La florencita-(Ce) és un mineral de la classe dels fosfats que pertany al grup de la plumbogummita. Va ser anomenada en honor de William Florence (1864-1942), mineralogista brasiler wue va fer l'examinació química preliminària d'aquest mineral. El suffix "-(Ce)" va ser afegit l'any 1987 en referència a què el ceri és la terra rara dominant en la seva composició.[1]

Característiques[modifica]

La florencita-(Ce) és un fosfat de fórmula química CeAl₃(PO₄)₂(OH)₆. Cristal·litza en el sistema hexagonal.[2] La seva duresa a l'escala de Mohs és de 5 a 6.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la florencita-(Ce) pertany a «08.BL: Fosfats, etc. amb anions addicionals, sense H₂O, amb cations de mida mitjana i gran, (OH, etc.):RO₄ = 3:1» juntament amb els següents minerals: beudantita, corkita, hidalgoïta, hinsdalita, kemmlitzita, svanbergita, woodhouseïta, gal·lobeudantita, arsenogoyazita, arsenogorceixita, arsenocrandal·lita, benauita, crandal·lita, dussertita, eylettersita, gorceixita, goyazita, kintoreïta, philipsbornita, plumbogummita, segnitita, springcreekita, arsenoflorencita-(La), arsenoflorencita-(Nd), arsenoflorencita-(Ce), florencita-(La), florencita-(Nd), waylandita, zaïrita, arsenowaylandita, graulichita-(Ce), florencita-(Sm), viitaniemiïta i pattersonita.

Formació i jaciments[modifica]

La florencita-(Ce) es forma com a producte de la meteorització, típicament d'apatita, en roques ígnies molt argilades, bauxita, saprolita i carbonatites; autigènic en pissarres i gresos; format per la interacció del gabre amb aigües que han estat en contacte amb guano.[2] Va ser descoberta a Mata dos Crioulos, a Santo Antônio do Itambé (Minas Gerais, Brasil). També ha estat descrita en altres indrets del Brasil, Alemanya, l'Argentina, Austràlia, Àustria, Bèlgica, Bolívia, Bulgària, el Canadà, Eslovàquia, els Estats Units, Finlàndia, Gabon, Hongria, Itàlia, el Japó, Kenya, Moçambic, Namíbia, el Perú, Polònia, Portugal, la República Txeca, Romania, Rússia, Suècia, Suïssa, Xile i la Xina.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Florencita-(Ce)
  1. 1,0 1,1 «Florencite-(Ce)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].
  2. 2,0 2,1 «Florencite-(Ce)» (en anglès). Handbook of Mineralogy. Arxivat de l'original el 2 d’abril 2016. [Consulta: 25 maig 2019].