Francisco Javier Alegre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancisco Javier Alegre

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement12 novembre 1729 Modifica el valor a Wikidata
Veracruz Modifica el valor a Wikidata
Mort16 agost 1788 Modifica el valor a Wikidata (58 anys)
Bolonya (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
FormacióEstat de Puebla Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballTeologia, filosofia, història, geografia i traducció literària Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciólingüista, teòleg, traductor, filòsof, historiador, geògraf, sacerdot catòlic Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósCompanyia de Jesús Modifica el valor a Wikidata

Francisco Javier Alegre S.I. (Puerto de Veracruz, Virregnat de Nova Espanya; 12 de novembre de 1729 - Bolonya, 16 d'agost de 1788) fou un jesuïta, filòsof, teòleg, canonista, historiador, geògraf, traductor, creador d'obres de gran interès sobre diversos temes.

Francisco Javier Alegre

Va estudiar al seminari de San Ignacio, a Puebla i en 1747 va ingressar a la Companyia de Jesús. La seva formació intel·lectual va abastar el coneixement de la cultura clàssica, la filosofia antiga, medieval i moderna, la teologia i les matemàtiques. A més va ser un gran llatinista i va arribar a conèixer bé les llengües grega, hebrea, francesa, italiana i anglesa; també va aprendre nàhuatl.

Va exercir com a professor de gramàtica i humanitats a Mèxic i a Veracruz, i de retòrica i filosofia en l'Havana; en la Reial i Pontifícia Universitat de Mérida de Yucatán va ser mestre de dret canònic de 1760 a 1763. També a Mérida va fer la seva "professió solemne" (quart vot) el 1763. El 1764, cridat de tornada a Mèxic al Col·legi de Sant Ildefons per integrar-se al grup que definiria la reforma dels estudis, se'l va comissionar per escriure la Historia de la provincia de la Compañía de Jesús de Nueva España que havia estat iniciada al segle XVII pel pare Francisco de Florencia.

Després de l'expulsió dels jesuïtes l'ordre en 1767, se li van confiscar els seus escrits. Així com els seus altres companys jesuïtes, Francisco Javier va ser portat presoner (acusat d'alta traïció al rei) i exiliat als Estats Pontificis; a ell li va tocar residir a la ciutat de Bolonya, on va escriure la major part de les seves obres.

La seva Historia de la provincia de la Compañía de Jesús de Nueva España es va publicar a Mèxic en 1841-1842, i destaca pel seu acurat estil i per l'extensa recopilació de dades sobre l'evangelització de Mèxic duta a terme pels missioners jesuïtes i sobre la història dels seus col·legis.

A més de traduir l'art poètica de l'escriptor francès Nicolas Boileau, Alegre va redactar un tractat sobre l'art retòrica i una epopeia en llatí titulada Alexandriada (1749), sobre la conquesta de Tir per Alexandre el Gran. També va ser autor d'una versió en versos llatins de la Ilíada d'Homer titulada Homeri illias llatí carmine expressa (1776), i d'una Carta geográfica del hemisferio mexicano, que va mostrar als erudits europeus aspectes desconeguts del continent americà.

Francisco Javier Alegre va morir a Bolonya en 1788

Fonts[modifica]

  • Burrus, Ernest J. 1984. Jesuit Relations: Baja California, 1716-1762. Dawson's Book Shop, Los Angeles.
  • Patrón Sarti, Rafael, 2011, "La Universidad de Mérida de Yucatán en la época colonial (1624-1767)", Historias,80, 2011, pp. 47-61