Grup de l'adelita-descloizita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGrup de l'adelita-descloizita
Grup de minerals

Mottramita Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriaminerals de la classe dels fosfats i de la classe dels silicats
Nickel-Strunz 10a ed.08.BH i 09.AG
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Més informació
Referències[1]

El grup de l'adelita-descloizita és un grup de minerals que inclou diversos arsenats, vanadats, silicats i fosfats, que cristal·litzen en el sistema ortoròmbic. Dins d'aquest grup els siliciats són rars i els fosfats molt rars. Cristal·logràficament es subdivideixen en un grup amb el grup espacial P212121 (membres de tipus adelita) i un altre grup amb el grup espacial Pnma (membres de tipus descloizita). Les sèries de solució sòlida són molt comunes entre les espècies del grup.

El grup està integrat per disset espècies minerals: adelita, arsendescloizita, austinita, čechita, cobaltaustinita, conicalcita, descloizita, duftita, duftita-alfa, gabrielsonita, gottlobita, hermannroseïta, mottramita, niquelaustinita, pirobelonita, tangeïta i vuagnatita.

Espècie Fórmula
Adelita CaMg(AsO₄)(OH)
Arsendescloizita PbZn(AsO₄)(OH)
Austinita CaZn(AsO₄)(OH)
Čechita PbFe2+(VO₄)(OH)
Cobaltaustinita CaCo(AsO₄)(OH)
Conicalcita CaCu(AsO₄)(OH)
Descloizita PbZn(VO₄)(OH)
Duftita PbCu(AsO₄)(OH)
Duftita-alfa PbCu(AsO₄)(OH)
Espècie Fórmula
Gabrielsonita PbFe3+(As3+O₃)O
Gottlobita CaMg(VO₄)(OH)
Hermannroseïta CaCu(PO₄)(OH)
Mottramita PbCu(VO₄)(OH)
Niquelaustinita CaNi(AsO₄)(OH)
Pirobelonita PbNi2+(VO₄)(OH)
Tangeïta CaCu(VO₄)(OH)
Vuagnatita CaAl(SiO₄)(OH)

Classificació[modifica]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, tots els minerals del grup de l'adelita-descloizita, excepte la vuagnatita, pertanyen a "08.BH: Fosfats, etc. amb anions addicionals, sense H₂O, amb cations de mida mitjana i gran, (OH, etc.):RO₄ = 1:1» juntament amb els següents minerals: durangita, isokita, lacroixita, maxwellita, panasqueiraïta, tilasita, drugmanita, bjarebyita, cirrolita, kulanita, penikisita, perloffita, johntomaïta, bertossaïta, palermoïta, carminita, sewardita, bayldonita, vesignieïta, paganoïta, jagowerita, carlgieseckeïta-(Nd), attakolita i leningradita.

La vuagnatita, l'únic silicat del gerup, segons la mateixa classificació pertany a «09.AG: Estructures de nesosilicats (tetraedres aïllats) amb anions addicionals; cations en coordinació > [6] +- [6]» juntament amb els següents minerals: abswurmbachita, braunita, neltnerita, braunita-II, långbanita, malayaïta, titanita, vanadomalayaïta, natrotitanita, cerita-(Ce), cerita-(La), aluminocerita-(Ce), trimounsita-(Y), yftisita-(Y), sitinakita, kittatinnyita, natisita, paranatisita, törnebohmita-(Ce), törnebohmita-(La), kuliokita-(Y), chantalita, mozartita, hatrurita, jasmundita, afwillita, bultfonteinita, zoltaiïta i tranquillityita.

Jaciments[modifica]

Els minerals del grup de l'adelita-descloizita, tot i no tractar-se sovint d'espècies gaire comunes, han estat trobades a tots els continents del planeta a excepció de l'Antàrtida. Als territoris de parla catalana se n'han trobat les següents espècies:

Referències[modifica]

  1. «Adelite-Descloizite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 abril 2021].
  2. Joan Rosell Riba, Carles Rubio Rodríguez, Frederic Varela Balcells «Els Minerals de Vanadi de la mina Maria Magdalena. Ulldemolins, el Priorat, Tarragona, Catalunya». Mineralogistes de Catalunya, 2017.