Ideafix i els irreductibles (sèrie d'animació)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de sèrie de televisióIdeafix i els irreductibles
Idéfix et les Irréductibles Modifica el valor a Wikidata
Cartell de la versió en català
Gèneretelecomèdia, sèrie d'acció, sèrie de televisió d'aventures i sèrie de televisió de fantasia Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientació52 aC Modifica el valor a Wikidata
Espai d'ambientacióLutècia Modifica el valor a Wikidata
CreadorRené Goscinny i Albert Uderzo Modifica el valor a Wikidata
Productor executiuNadja Perret-Gasser
CompositorCyrille Marchesseau
David Gana
PaísFrança Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalfrancès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
Canal originalFrance 4 Modifica el valor a Wikidata
Durada dels capítols11 min Modifica el valor a Wikidata
Primer episodi2 juliol 2021 Modifica el valor a Wikidata
Temporades1 Modifica el valor a Wikidata
Episodis52 Modifica el valor a Wikidata
Més informació
IMDB: tt15328664 Allocine: 26832 TMDB.org: 129294 Modifica el valor a Wikidata

Ideafix i els irreductibles (títol original en francès: Idéfix et les Irréductibles) és una sèrie de televisió d'animació francesa basada en l'obra de René Goscinny i Albert Uderzo, dirigida per Charles Vaucelle i emesa en preestrena a la plataforma Okoo des del 2 de juliol de 2021, a France 4 des del 28 d'agost de 2021 i a M6 des del 22 d'agost de 2022.[1][2] La sèrie consta de 52 episodis d'11 minuts.

A Catalunya es va estrenar el 12 de novembre de 2022 al SX3.[3]

També s'ha publicat una sèrie de còmics homònima, que adapta els episodis de la sèrie, editada per Les Éditions Albert René.[4] El còmic s'ha editat en català per l'editorial Salvat.[5]

La sèrie se centra en un dels protagonistes dels còmics d'Astèrix, l'Ideafix, el company de l'Obèlix.

El juny 2022, Studio 58, France Télévisions i M6 van anunciar que es produiria una segona temporada, prevista per a la segona meitat del 2023. M6 en concret té els drets per emetre els capítols de la primera temporada a l'inici del curs 2022.[6]

Sinopsi[modifica]

Som a l'any 52 abans de Crist. Tot Lutècia està ocupat pels romans... Tot Lutècia? No! Un petit grup d'irreductibles animals guiats per l'Ideafix rebutja una vegada i una altra l'invasor. Arran de la derrota del cabdill gal Camulogen a mans del general romà Labiè, l'Ideafix —el gos del famós Obèlix— organitza la resistència. Els irreductibles, una colla de mascotes gal·les, defensen Lutècia davant de l'ocupació romana amb les urpes i amb les dents.[3]

L'Ideafix, en Devòrix i la Turbina s'enfronten, dia sí dia també, als gossos de la legió romana, que estan a les ordres de la Monalisa, la gateta del general. Els irreductibles tenen, en tot moment, el consell i el suport del colom Asmàtix i de la gata Picarina.[3]

És una preqüela de la sèrie Astèrix, que té lloc a l'any 52 aC a Lutècia, dos anys abans que l'Ideafix conegués l'Astèrix i l'Obèlix davant d'una carnisseria de la mateixa ciutat gal·la, a La volta a la Gàl·lia (1965).[7] Per tant, succeeix en el seu propi univers en el qual una colla d'animals defensarà Lutècia contra la seva romanització per part del general Labiè.[8]

Univers de la sèrie[modifica]

L'univers de la sèrie no és altre que el de l'Astèrix el Gal, però la història se centra en l'Ideafix i els seus amics animals que viuen a Lutècia i no al llogarret de l'Astèrix a Armòrica. S'utilitzen certs contextos de la sèrie d'Astèrix, com la frase «Som a l’any 52 abans de Crist. Tot Lutècia és ocupada pels romans… tot Lutècia? No! Un petit grup d’irreductibles animals lutecis conduïts per l’Ideafix rebutja una i altra vegada ferotgement l’invasor.», que es basa en la que s'utilitza en els còmics d'Astèrix «Som a l'any 50 abans de Crist. Tota la Gàl·lia és ocupada pels romans... Tota? No! Un llogaret del nord habitat per gals indomables rebutja una vegada i una altra vegada ferotgement l'invasor.», però també el nom dels Irreductibles és tret dels gals indomables del llogarret de l'Astèrix.

Gràcies a la poció màgica del druida Panoràmix, cada animal de la colla de l'Ideafix té una habilitat particular. La Turbina pot moure's a gran velocitat; la Picarina, la gata que té unes urpes ben esmolades i l'Ideafix que té un sentit de l'olfacte infal·lible. És tan astut i intel·ligent com l'Astèrix, així que per això és el líder dels Irreductibles.

La sèrie representa bé els fets de l'univers d'Astèrix perquè l'Homeopàtix, el germà de la Karabella que apareix esmentat en certs còmics viu a Lutècia i veiem aquest últim en companyia del seu marit Copdegarròtix el cap del llogarret de l'Astèrix en diversos episodis com així com alguns personatges dels altres poblats (la qual cosa indica lògicament que els fets de la sèrie tenen lloc durant un període força breu, possiblement durant una estada de la parella a Lutècia precisament com passava a l'inici del còmic Els llorers del Cèsar).

Episodis[modifica]

Núm.
total
Núm. de la
temporada
TítolData d'emissió originalData d'emissió en català
11 "Fuctuat n-hic! Mergitur!"
Fluctuat n-hic ! Mergitur
12 de novembre de 2022
A Lutècia hi ha una passa de singlot. El general Labiè es tanca al seu palau i prohibeix que ningú entri ni surti de la ciutat. Fins que a la seva gata, la Monalisa, se li encomana el singlot. Aleshores, el general romà envia un escamot de legionaris a buscar el druida Amnèsix. Però l'Ideafix i la seva colla decideixen trobar abans el druida perquè també curi els gals d'aquesta epidèmia. 
22 "La piloteta de la Polvorina"
La Baballe de Chevrotine
12 de novembre de 2022
En Voldenix renya la Turbina perquè vol jugar amb la pilota de la Polvorina, la gossa del gran cabdill gal Camulogen. Al cap d'una estona, però, com aquell qui res, la ràpida Turbina, que és una mica ximpleta, porta la piloteta als seus companys, l'Ideafix i en Devòrix, per jugar-hi. L'Arcabús se n'adona i prova d'atrapar-los. Els Irreductibles corren a les masmorres, però la Monalisa, la gata d'en Labiè, aconsegueix la pilota de la Polvorina. 
33 "L'Ideafix i la sopa a la romana"
Idéfix et la soupe à la romaine
12 de novembre de 2022
En Semblangropius, el cuiner d'en Labiè, vol sorprendre el general amb un sopar, però no troba cap cuiner romà disponible i en fa portar de gals. A contracor, en Pollàstrix i la Patatafarcida comencen a preparar una olla de sopa a la romana fins que un daltabaix a la cuina els deixa sense ingredients. L'Ideafix els ajuda a sortir-se'n gràcies al seu olfacte... i al seu talent de cuiner improvisat! 
44 "Una ibera a la ciutat"
Une Ibère dans la ville
12 de novembre de 2022
La Truita, la gossa dels cosins ibers dels amos d'en Devòrix, ha arribat a Lutècia i vol formar part dels Irreductibles. L'Ideafix, però, troba que és massa jove i la porta de visita per la ciutat. La gosseta ibera, quan veu el palau de la Lloba, no entén que els gals acceptin la dominació dels romans. Ella està disposada a plantar-los cara i fer mèrits, així, per convertir-se en una Irreductible. 
55 "El despertador de Lutècia"
Le Réveil de Lutèce
13 de novembre de 2022
El gall Simfònix s'encarrega de despertar els habitants de Lutècia cada dia, però el seu quiquiriquic no agrada a tothom. Per no haver-lo de sentir cada matí, la Monalisa decideix raptar-lo i fer-ne un bon brou. En Mutus i l'Alagàbius, a l'aguait sota el galliner, l'atrapen quan surt a cantar. Però els gals de seguida s'adonen de la seva absència perquè s'han quedat adormits i tot va tard. 
66 "La Turbina, emmascarada"
Turbine encrassée
13 de novembre de 2022
Perseguida pels beagles de l'Arcabús, la Turbina cau en una carbonera i s'emmascara tota de sutge. A causa de la carbonissa, no fa més que tossir i acudeix al mussol Voldenix perquè la curi amb alguna de les seves pocions. Finalment, els gossos romans l'atrapen, i volen que formi part de la unitat canina de la legió. Per passar desapercebuts i poder rescatar-la, els seus companys irreductibles s'emmascaren, com ella, de carbó. 
77 "Labiè, no m'agafaràs!"
Labienus tu m'auras pas
13 de novembre de 2022
El bard Gustdúrix ofereix als gals la seva música, però les seves cançons contra l'ocupació romana no agraden gens al general Labiè, que decideix posar-hi fi. La guàrdia de palau es presenta en ple recital i arresta el cantant davant dels seus fans, que n'exigeixen la posada en llibertat. L'Ideafix idea un pla per alliberar-lo, però la Turbina, tan despistada com sempre, no para prou atenció a les seves explicacions. 
88 "Els irreductibles van al circ"
Les Irréductibles font leur cirque
13 de novembre de 2022
Mentre intenten rescatar el lleó Saldoperterris, camí del circ romà, els Irreductibles també són raptats per ser entrenats com a gladiadors. En Trencarotulus i el seu mastí Caigutenpicadus s'encarreguen d'assegurar al general Labiè l'èxit dels jocs. Però els plans dels Irreductibles són uns altres i, amb l'ajuda d'en Voldenix i la Picarina, aconsegueixen escapar-se i alliberar el lleó, que se'n torna a Egipte a veure les piràmides. 
99 "Un cas amb caràcter"
Une affaire corsée
21 de novembre de 2022
Molest per la pudor que desprenen, en Labiè fa requisar tots els formatges de Lutècia i en prohibeix la venda i el consum. El formatger cors Temporadàltix s'hi oposa del tot i és arrestat i tancat a les masmorres de la Lloba. Deixa enrere la seva parada de formatges i el seu gos Polifònix, trist i abatut. Indignats, els Irreductibles s'ofereixen a ajudar el gos cors a rescatar el seu amo. 
1010 "Lutècia II"
Lutèce II
21 de novembre de 2022
Per promoure la modernitat romana a Lutècia, en Semblangròpius engega el projecte "Lutècia II", un nou tipus de botiga en què els productes es trien per catàleg i es reben a domicili. La política comercial de "si no quedes satisfet, et tornem els diners" convenç, d'entrada, els gals, però els Irreductibles els fan veure la mala fe dels romans, i decideixen tornar a comprar als seus proveïdors gals de sempre. 
1111 "L'estàtua d'en Labiè"
La Statue de Labienus
22 de novembre de 2022
Els Irreductibles descobreixen que els romans han instal·lat una gran estàtua del general Labiè a la plaça del mercat per demostrar que els romans són els amos de la ciutat. Aquesta humiliació encén els ànims del veterà Asmàtix, que demana a en Voldenix que li fabriqui una poció per fer l'estàtua menys pesant i poder-la enderrocar. El problema és que, com sempre, la poció d'en Voldenix no dona ben bé el resultat esperat. 
1212 "El mussol de marbre"
Le Hibou de marbre
22 de novembre de 2022
El mussol Voldenix rebutja l'ajuda de l'Ideafix en una missió que el seu amo, el druida Amnèsix, li ha confiat. Tant bon punt aixeca el vol, però, una topada desafortunada ho fa anar tot a mal borràs, i acaba transformat en marbre. Cau a plom i aterra... al cap d'en Labiè, que, una mica esmaperdut pel cop, creu que el mussol de marbre caigut del cel és un senyal del déus. 
1313 "Jove per accident"
Roucoulez jeunesse
23 de novembre de 2022
L'Asmàtix està molt cansat, però no ho vol reconèixer. Quan s'adona que es fa gran i està perdent facultats, beu una poció que el rejoveneix, i torna a ser un jove colom trempat i combatiu. Aprofita l'ocasió per provar de salvar el Molí Roig, que els romans volen tancar, i que és on es fa la millor farina de Lutècia. Però el colom aprenent de druida cada cop és més jove. Fins que es converteix en... un ou! 
1414 "L'ou a la romana"
L'Œuf à la romaine
23 de novembre de 2022
En Devòrix atrapa un ou amb el morro, i en surt un pollet d'àguila, que pren el buldog per la seva mare. Els Irreductibles de seguida pensen a tornar-lo als seus pares, però abans han d'evitar que l'agafi el general Labiè. Perquè els gossos de la legió no puguin ensumar el rastre de l'aguiló, l'Ideafix demana a en Devòrix que el llepi, i això reforça el vincle entre gos i ocell. 
1515 "El colomar infernal"
Le Colombier infernal
24 de novembre de 2022
El colom Apoplèxix demana ajuda als Irreductibles per salvar la seva dona i la seva filla, que han quedat atrapades al capdamunt del Gran Colomar, on en Semblangròpius ha fet instal·lar l'estàtua d'una gran àguila daurada. En arribar, però, topen amb en Presidensíndix, el porter, que els recorda les normes del Gran Colomar: "Ni gossos, ni gats". L'Apoplèxix, però, hi entra amb l'Ideafix, que, tant bon punt s'enfila a la torre, descobreix que té vertigen. 
1616 "L'enamorada de Lutècia"
L'Amoureuse de Lutèce
24 de novembre de 2022
La Turbina, la salva de l'Arcabús i els seus beagles en Lovendpís, un llebrer egipci allistat fa poc a la legió romana per força. Quan el veu i el sent parlar, se n'enamora, però no ho sap fins que l'Ideafix fa que s'adoni dels seus sentiments. Immediatament corre a declarar-se a en Lovendpís. L'Ideafix la segueix d'amagat i li apunta les paraules que ha de dir, però ella es fa un embolic. 
1717 "La bèstia de Lutècia"
La Bête de Lutèce
25 de novembre de 2022
La Picarina, la gata dels Irreductibles, desapareix a les catacumbes, aparentment devorada per la Tarasca, una criatura fabulosa. Quan hi arriben l'Ideafix, en Devòrix i la Turbina, de seguida descobreixen que el suposat monstre és, en realitat, un lleó. Un dels legionaris ha alliberat la fera per compassió, perquè estava destinada a ser presa de caça per al general Labiè, però s'ha ennuegat amb un os i rugeix de desesperació. 
1818 "El Voldenix treu la cantimplora"
Voldenuix ramène sa fiole
25 de novembre de 2022
En Semblangròpius proposa al general Labiè enderrocar una part de la ciutat per construir-hi un arc de triomf. Els Irreductibles volen aturar-ho, i en Voldenix els ofereix una de les seves pocions, però no la volen. Per demostrar que les seves preparacions funcionen, en Voldenix en pren una que li dona superpoders. Però la Monalisa també en beu, i gata i mussol s'emboliquen en una baralla que amenaça d'arrasar Lutècia. L'Ideafix, per aturar-los, prova també els efectes de la poció. 
1919 "La competició de Bastet"
La Compétition de Bastet
28 de novembre de 2022
L'Homeopàtix regala a en Labiè una estatueta de la deessa egípcia Bastet. Un cop al palau de la Lloba, Bastet atorga poders a la Monalisa per dominar les voluntats. La mascota d'en Labiè aprofita l'ocasió per hipnotitzar la Vitamina, la gata de l'Homeopàtix, per atreure l'Ideafix i poder parar-li una trampa. En Devòrix, que està enamorat de la Vitamina, es posa gelós, però, gràcies a això, els Irreductibles salven la situació. 
2020 "Fragància gal·la"
Fragrance gauloise
28 de novembre de 2022
La Vitamina, la gata de l'Homeopàtix, de qui en Devòrix està enamorat, va a refugiar-se al cau dels Irreductibles després de barallar-se amb la Monalisa. Allà explica a l'Ideafix que en Labiè planeja arrencar tot el vesc de la regió per fabricar un perfum perquè els legionaris no facin tanta pudor. A l'Ideafix se li acut la idea de substituir el perfum per una potinga pudent, però en Voldenix ho converteix en un filtre d'amor. 
2121 "L'assumpte del collaret"
L'Affaire du collier
29 de novembre de 2022
Amb ganes de retrobar el seu amo, la Turbina es deixa ensarronar per en Lèntix, el traficant de falçs, que fingeix adoptar-la. A en Lèntix li interessa la rapidesa i l'olfacte de la Turbina per poder robar als romans un collaret de robins que en Labiè pensa regalar a la seva mascota, la Monalisa. Els Irreductibles intenten en va que la Turbina s'adoni del seu error i l'hauran de salvar dels romans tant sí com no. 
2222 "Galls gals per als romans"
Fausses notes pour les Romains
29 de novembre de 2022
El bard Gustdúrix ha tornat a la ciutat, però les seves cançons han canviat i ara canta a l'amor a Roma. Això -i els galls que fa- fa sospitar l'Ideafix que es pot tractar d'un impostor. El fals Gustdúrix està al servei del general Labiè, que l'utilitza com a mitjà de propaganda per sotmetre els romans. Però, si és així, que se n'ha fet de l'autèntic Gustdúrix? Només localitzant-lo, els Irreductibles podran desemmascarar l'impostor. 
2323 "La patrulla de la Gàl·lia"
La Patrouille de Gaule
30 de novembre de 2022
L'Ideafix acompanya l'Asmàtix a una reunió de veterans de guerra al capdamunt del Gran Colomar, ja que va coix i, a més, en Volacrobàtix sempre fa befa de la seva pota de fusta. Mentrestant, al Palau de la Lloba, en Semblangropius convenç el general Labiè de posar a prova un projecte d'exterminació de coloms amb àguiles. Els excombatents de la Patrulla de la Gàl·lia hauran de tancar files davant de l'agressió. 
2424 "El combat de les catacumbes"
Le Combat des catacombes
30 de novembre de 2022
La Vitamina ha desaparegut a les catacumbes, i la Picarina proposa a l'Ideafix que s'hi infiltri, fent-se passar per un paio dur, per esbrinar què li ha passat. Tot i els consells que li donen, els companys de l'Ideafix no confien que doni la talla. La Turbina, pel seu compte, corre a demanar ajuda a en Voldenix i, sense el seu consentiment, dona a l'Ideafix una poció que el va transformant. 
2525 "Descans per força"
Turbine au rebut
1 de desembre de 2022
En Semblangròpius mostra a en Labiè els seus projectes per urbanitzar i higienitzar la ciutat. Però la pudor de les caques de gos que troba empeny el prefecte romà a ordenar l'expulsió de tots els gossos vagabunds de Lutècia. Mentre intenta fugir de la brigada de gossos, un carro atropella la Turbina, i perquè es pugui curar, el druida Amnèsix li fa fer repòs; ella, però, s'estima més actuar. 
2626 "Fúria al fòrum"
Furie au forum
1 de desembre de 2022
Durant el fòrum d'agricultura, que té lloc a Lutècia, l'Ideafix i en Devòrix es barallen. Mentrestant, la Monalisa, farta que l'Arcabús i els seus beagles siguin incapaços d'enxampar els Irreductibles, decideix posar-se al capdavant de la legió canina per parar-los una trampa. La Picarina prova de fer reconciliar els seus companys, perquè sap que, si estan dividits, els Irreductibles tenen totes les de perdre davant dels romans. 
2727 "El bosc de la llum"
La Forêt-lumière
2 de desembre de 2022
En Semblangròpius projecta connectar Lutècia i Roma amb una via romana pavimentada, i s'emporta la legió al bosc per començar els treballs de desforestació. Alarmats per la destrucció del bosc que això comporta, els Irreductibles i el druida Amnèsix es disposen a impedir-ho fent creure a la supersticiosa tropa romana que el bosc està encantat. Però, volent ajudar, en Voldenix, com sempre, torna a fer de les seves. 
2828 "El retrat d'en Labiè"
Le Portrait de Labienus
2 de desembre de 2022
El general Labiè vol que hi hagi un retrat seu a totes les cases de Lutècia. En Semblangròpius el pintarà i l'Homeopàtix en farà còpies per distribuir-les a tothom. Per impedir aquesta humiliació, l'Ideafix intenta destruir l'original abans que el reprodueixin. Necessita l'ajuda de la Picarina i la Vitamina, que hauran de col·laborar, cosa no gens fàcil tenint en compte que no es poden veure. 
2929 "A toc de xiulet"
L'Appeau sans les os
5 de desembre de 2022
Per fer creure els gossos de la legió, en Semblangròpius dona a en Mutus i a l'Alagàbius un xiulet amb cinc registres, un per a cada ordre. Només sentir el xiulet, els gossos de la legió canina obeeixen cegament, però també els Irreductibles, que no poden evitar complir les ordres dels guàrdies romans a l'instant. Sort, però, que la Picarina és immune als sons del xiulet! Només ella pot ajudar els seus companys. 
3030 "La Webzina abandona el niu"
Webzine quitte le nid
5 de desembre de 2022
En Semblangròpius ha creat un servei de correus amb coloms missatgers que permet als lutecis comunicar-se amb la resta de l'Imperi. Obligada a abandonar el Gran Colomar, la Webzina s'escapa dels seus pares i entra encantada a formar part de servei postal. Quan el pare de la colomina s'assabenta que se l'emporten engabiada a Roma, vola a salvar-la, i l'Ideafix també corre darrere seu per si les coses es compliquen. 
3131 "El xarcuter es rebel·la"
Le charcutier se rebiffe
6 de desembre de 2022
Per ajudar un gal, l'Ideafix i els seus amics fan caure menhirs damunt d'en Mutus i l'Alagàbius. Els legionaris, però, en culpen en Pollàstrix, que passava per allà per casualitat, i el porten davant d'en Labiè, que l'acaba acusant dels seus fracassos per romanitzar Lutècia. Per demostrar la innocència d'en Pollàstrix, l'Ideafix decideix arruinar la inauguració d'un obelisc davant del palau de la Lloba. Però res no surt com estava previst. 
3232 "Menhirs al cel"
Des menhirs dans le ciel
6 de desembre de 2022
Els romans s'emporten tots els menhirs de Lutècia per fer-ne columnes. Els Irreductibles els volen recuperar, però s'enfronten a un problema de grans dimensions i un d'ells-l'Ideafix- és una mica petit. Davant la dificultat de transportar unes pedres tan grosses i pesants, els Irreductibles pensen a demanar ajuda al druida Amnèsix. Però en Voldenix s'hi posa pel mig i fa una poció tan potent que el problema agafa volada. 
3333 "Foc a Lutècia?"
Lutèce brûle-t-il ?
6 de desembre de 2022
A palau de la Lloba, en Labiè prova la nova caldera de carbó dissenyada per en Semblangròpius. El general i la seva mascota, la Monalisa, estan encantats amb l'invent, però la fumerada que fa el sistema de calefacció s'escampa per tota la ciutat i hi provoca tota mena de molèsties. Amb l'esperança de trobar-hi un aire més pur, els Irreductibles porten l'Asmàtix, que tus molt i té dificultats per respirar, al capdamunt del Gran Colomar. 
3434 "Nit en blanc a Lutècia"
Nuit blanche à Lutèce
7 de desembre de 2022
En Voldenix es queixa als Irreductibles que li han robat un flascó del seu amo. Resseguint el rastre que ha deixat el mussol, de local en local, per tot Lutècia, l'Ideafix s'acaba adonant que en Voldenix no ha dit la veritat. De fet, no li han robat el flascó, sinó que l'ha perdut en una aposta amb la Banda de les Catacumbes. Per recuperar la penyora, per tant, caldrà tornar-se-la a jugar. 
3535 "La torca de la Turbina"
Le Torque de Turbine
7 de desembre de 2022
En Labiè ha promulgat una nova llei de romanització: tots els objectes típicament gals, inclosos els mostatxos, seran requisats! Entre els bens decomissats hi ha la torca, el collaret que du al coll la Turbina. Per recuperar-lo, juntament amb la resta de coses, caldrà localitzar el lloc on els romans les han enterrades. Com sempre, la Turbina recorre a en Voldenix, el mussol aprenent de druida, que li proporciona una branqueta detectora de metalls. 
3636 "La Monalisa perd el seu somriure"
Monalisa perd son sourire
8 de desembre de 2022
Per aconseguir que el general Labiè s'interessi en seu projecte de construcció d'unes arenes triangulars, en Semblangròpius encarrega a en Lèntix que segresti la Monalisa. Quan s'adona de la desaparició de la seva mascota, en Labiè ordena escorcollar tot Lutècia, casa per casa. Llavors, per evitar que els legionaris romans acabin descobrint el seu cau, els Irreductibles decideixen alliberar l'estirada gata romana, que, un cop descobreix el que ha fet en Semblangropius, s'oposa enèrgicament al seus plans. 
3737 "Una pispa d'anada i tornada"
Derniers vols pour Lutèce
8 de desembre de 2022
En Labiè recluta en Lèntix per dur a terme falsos robatoris a les cases dels gals, que els romans resolen ràpidament per guanyar-se la confiança de la població. L'alarma sona al cau dels Irreductibles quan hi arriba la Vitamina queixant-se que han entrat a robar a cals seus amos i s'han emportat la seva menjadora. L'Ideafix sospita de seguida dels romans i, amb l'ajuda del mussol Voldenix, els Irreductibles aviat descobreixen el complot. 
3838 "L'Idefix s'olora el panorama"
Idéfix se met au parfum
9 de desembre de 2022
A instàncies d'en Semblangròpius, el general Labiè ordena perfumar Lutècia amb lavanda. Volent esbrinar què passa, l'Ideafix rep una gran dosi de perfum i perd l'olfacte. Desesperat, acut a demanar ajuda al druida Amnèsix, però en Voldenix s'hi posa pel mig i no li serveix de res. Els Irreductibles, mentrestant, proven de destruir les àmfores ambientadores que hi ha escampades per tota la ciutat. Per acabar amb l'olor de lavanda, però, caldrà anar fins a l'origen del problema. 
3939 "El discret encant de l'invisible"
Le Charme (discret) de l'invisible
9 de desembre de 2022
En Semblangròpius fa una guia turística perquè hi surtin els millors comerços de Lutècia. Els que no obtinguin una valoració suficient seran substituïts per botigues romanes. Per evitar-ho, l'Ideafix pensa un pla per destruir les tauletes amb les valoracions. A la Turbina li sembla massa complicat i en pensa un altre, però no li fan cas perquè no se sap explicar, de manera que recorre a en Voldenix, que li prepara una poció d'eloqüència... amb efectes secundaris. 
4040 "Deliris de grandesa"
La Folie des grandeurs
12 de desembre de 2022
Passejant arran del Sena, els Irreductibles veuen amb horror com els romans desbrossen els marges dels rius per construir-hi un complex turístic. Han d'evitar la destrucció de la natura i de la casa d'una família de ratolins, però l'Ideafix sembla massa petit per enfrontar-se a l'excavadora romana i demana ajuda a en Voldenix, que l'únic que aconsegueix es fer-lo encara molt més petit. El diminut Ideafix haurà de recórrer al seu enginy per compensar el seu problema d'alçada. 
4141 "El glavi d'en Camulogen"
Le Glaive de Camulogène
12 de desembre de 2022
L'Abraracúrcix es queixa a l'Homeopàtix per haver-li venut el glavi d'en Camulogen a en Semblangropius. Indignat pel que considera una ofensa intolerable, arrabassa l'espasa al romà. En Semblangropius crida la legió immediatament, però els únics disposats a auxiliar-lo són l'Arcabús i els seus beagles. L'Abraracúrcix acaba resignant-se que el glavi sigui d'en Semblangropius, però la Karabella, la seva dona, no. 
4242 "Calent romans, calent!"
Chauds les Romains, chauds !
13 de desembre de 2022
Al palau de la Lloba, en Labiè, que es queixa de les temperatures "nòrdiques" de Lutècia, prova el nou sistema de climatització ideat per en Semblangropius: un mirall còncau instal·lat al capdamunt del Gran Colomar. Les temperatures, anormalment altes per l'època, alteren la vida dels lutecis i fan malbé, entre altres coses, les salsitxes d'en Devòrix. Un cop identificat l'origen del problema i saltant-se el control d'en Presidensíndix, l'Ideafix puja fins al mirall amb la idea de fer-lo caure. 
4343 "Els coloms ens vigilen"
Les pigeons nous surveillent
13 de desembre de 2022
L'Arcabús obliga els coloms del Gran Colomar a vigilar les anades i vingudes dels Irreductibles a fi de descobrir-ne l'amagatall. L'Ideafix, que s'adona de seguida d'aquest sistema de "columbovigilància", ha d'aconseguir en Devòrix abans el seu company no els delati sense voler. Finalment, però, arriba a la conclusió que, gràcies a la indiscreció d'en Devòrix, precisament, podrà enganyar l'Arcabús i evitar que els romans descobreixin el cau secret de la banda. 
4444 "El pacte de les pocions"
Le Pacte des potions
14 de desembre de 2022
Aïllat al bosc per la legió romana, l'Asmàtix es troba sol i avorrit. En Semblangropius el convenç que tothom s'ha oblidat d'ell i li proposa posar-se al dia fabricant "pocions romanes" adaptades a les necessitats dels lutecis i les lutècies moderns. Delerós d'ajudar els gals com sigui com sigui, el vell druida acaba acceptant. Els Irreductibles, escandalitzats, sabotegen una de les pocions. Lluny de disgustar-se, però, en Labiè pensa en les possibles aplicacions militars. 
4545 "Urgència Pollàstrix"
Urgence Poulerotix
14 de desembre de 2022
La Patatafarcida va a buscar l'Amnèsix per demanar-li que vagi a curar en Pollàstrix, que és al llit amb febre. Anant a Lutècia, l'Amnèsix s'arrisca a ser arrestat, ja que els druides tenen prohibida l'entrada a la ciutat. Per això recórrer a una poció d'invisibilitat. El problema és que en Voldenix l'ha alterat i el druida acaba convertit en ratolí. En aquest estat, per curar en Pollàstrix, necessitarà la col·laboració dels Irreductibles. 
4646 "Volen canigus; no són ambigus!"
Canigus, ils en veulent toujours plus
15 de desembre de 2022
Per tot Lutècia hi ha cartells amb la cara de l'Ideafix anunciant una marca de menjar per a animals. Com pot ser? Com s'ha pogut prestar a una cosa així? Hi ha qui l'acusa de col·laborar amb els romans, però ell assegura que no hi ha tingut res a veure. Provant d'esbrinar l'origen dels cartells, l'irreductible s'assabenta que el menjar està fabricat amb deixalles. Encara més indignat, decideix a aturar-ne la venda. 
4747 "La festa de Tutatis"
La Fête de Toutatis
15 de desembre de 2022
A fi d'accelerar la romanització de Lutècia, els romans decreten la prohibició de celebrar la Festa de Tutatis, una diada en què els gals i les gal·les s'ofereixen poms de vesc davant l'estàtua del seu déu. Els Irreductibles no s'hi resignen i s'empesquen la manera de celebrar l'aplec malgrat la prohibició. L'Amnèsix, tanmateix, és molt estricte amb la tradició i no veu amb prou bons ulls la solució proposada per l'Ideafix. 
4848 "L'enemic caní número u"
L'Ennemi canin nº 1
16 de desembre de 2022
Amb la idea de dividir els Irreductibles, la Monalisa fa escampar el rumor que l'Ideafix és l'"enemic caní número u" de Lutècia. L'Ideafix s'adona que es tracta d'una trampa per erosionar el grup, però en Devòrix hi cau de quatre potes i s'entesta a demostrar que l'autèntic "enemic caní número u" és ell. Serà capaç l'Ideafix de fer venir a la raó en Devòrix i evitar que es llanci de cap a la gola de la Lloba? 
4949 "En Devòrix es queda sense salsitxes"
Pas de saucisses pour Padgachix
16 de desembre de 2022
A fi d'evitar les olors de menjar gal, que tant el molesten, en Labiè prohibeix els aliments gals tradicionals. El fet de no poder menjar les seves salsitxes de sempre debilita tant en Devòrix, que és incapaç de plantar cara a la legió canina. Per solucionar-ho, l'Ideafix acut a en Voldenix, que li prepara una poció tan forta, que fa que en Devòrix escupi foc per la boca. Aquesta potser l'arma necessària per obligar els romans a aixecar la prohibició. 
5050 "Molles de pa i circ"
Des miettes et des jeux
19 de desembre de 2022
En Semblangropius fa escassejar el pa a Lutècia; l'únic lloc on n'hi ha és al circ, preparat per repartir-lo de franc entre el públic. Aquest nou pla per romanitzar els gals forçant-los a apreciar els espectacles circenses priva l'Amnèsix de les seves molles de pa. El vell colom, sense esperança que els Irreductibles n'hi puguin portar, agafa el toro per les banyes i, contravenint les ordres de l'Ideafix, decideix anar a buscar-lo personalment. 
5151 "Fusta d'irreductible"
Graine d'irréductible
19 de desembre de 2022
La Truita, la neboda d'en Devòrix, ha vingut de visita a Lutècia amb els seus amos, i vol aprofitar l'ocasió per aprendre a ser una irreductible de debò. La gosseta ibera segueix les avorrides classes teòriques de l'Amnèsix, fins que se n'atipa i es disposa a demostrar-li que no necessita les seves lliçons. Però la seva empenta la posa en perill -a ella i als Irreductibles-, cosa que la fa reflexionar sobre la seva actitud. 
5252 "Rififí a Lutècia"
Du rififi à Lutèce !
20 de desembre de 2022
La banda de les catacumbes, acantonada normalment al subsol de Lutècia, surt a l'aire lliure i comença a fer de les seves pels carrers de la ciutat. Aterrits per la "llei del silenci", els animals no gosen demanar ajuda als Irreductibles, fins que l'Ideafix descobreix que es tracta d'un pla de la Monalisa per donar-li caça. Davant d'aquesta aliança, tanmateix, els Irreductibles tenen les de perdre, llevat que l'Ideafix convenci els altres animals que es rebel·lin i els plantin cara. 

Referències[modifica]

  1. «IDEFIX et les irréductibles» (en francès). FranceTvPro.fr. [Consulta: 9 juliol 2021].
  2. «Idéfix et les Irréductibles sur M6» (en francès). Pro.M6.fr. Arxivat de l'original el 2022-08-19. [Consulta: 3 agost 2022].
  3. 3,0 3,1 3,2 «El SX3 estrena "Ideafix i els irreductibles", una sèrie d'animació de l'univers Astèrix». CCMA.cat, 10-11-2022. [Consulta: 10 novembre 2022].
  4. «Idéfix, le chien d'Astérix, héros d'une bande dessinée le 16 juin» (en francès). FranceTVinfo.fr, 10-06-2021. [Consulta: 3 juliol 2021].
  5. «Per primer cop, l'Ideafix té el seu propi còmic!». ElIris.cat, 06-09-2022. [Consulta: 4 novembre 2022].
  6. «Une saison 2 annoncée pour Idéfix et les Irréductibles» (en francès). ActuaLitté.com. [Consulta: 29 juny 2022].
  7. Usall, Ramon. «Ideafix, el cap de la resistència gal·la a la dominació romana de Lutècia». NacióDigital.cat, 26-12-2022. [Consulta: 2 gener 2023].
  8. «D’Astérix à Idéfix, l’irréductible production!» (en francès). BDZoom.com. [Consulta: 3 juliol 2021].