Ignacio María del Castillo y Gil de la Torre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIgnacio María del Castillo y Gil de la Torre

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 febrer 1817 Modifica el valor a Wikidata
Veracruz (Mèxic) Modifica el valor a Wikidata
Mort8 gener 1893 Modifica el valor a Wikidata (75 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Ministre de Guerra
10 octubre 1886 – 8 març 1887
← Joaquim Jovellar i SolerManuel Cassola Fernández →
Senador al Senat espanyol
25 abril 1886 – 7 març 1887
Circumscripció electoral: Biscaia
Governador i Capità General de Cuba
1883 – 1r novembre 1884
← Tomás Reyna y ReynaRamón Fajardo Izquierdo →
Capità general d'Aragó
23 abril 1877 – 21 gener 1882
← Rafael Juárez de Negrón y Centurión de CórdovaLuis Dabán y Ramírez de Arellano →
Senador al Senat espanyol
22 febrer 1876 – 27 setembre 1876
Circumscripció electoral: Biscaia
Capità general de València
octubre 1874 – 6 gener 1875
← Antonio López de Letona y LamasManuel Lassala i Solera → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Madrid Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític, militar Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militarCapità General Modifica el valor a Wikidata
ConflictePrimera Guerra Carlina i Tercera Guerra Carlina Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolComtat de Bilbao Modifica el valor a Wikidata
Premis

Ignacio María del Castillo y Gil de la Torre (Veracruz, 9 de febrer de 1817 - Madrid, 8 de gener de 1893) va ser un militar i polític espanyol. Com a militar va lluitar en la Tercera Guerra Carlina i com a polític va ser senador en diverses ocasions, Governador de Cuba (1883-84) i ministre de la Guerra (1886-87) durant la restauració borbònica. El 17 de setembre de 1887, la reina regent Maria Cristina d'Habsburg-Lorena li va concedir el títol nobiliari de comte de Bilbao, amb Grandesa d'Espanya.

Infància i formació[modifica]

Ignacio María del Castillo va néixer en 1817 a Veracruz a Mèxic.[1] Aleshores Mèxic pertanyia encara a Espanya, encara que la lluita per la Independència de Mèxic estava prop de concloure uns pocs anys més tard (1821). Castillo era un crioll descendent d'espanyols.

Sent molt jove Castillo va viatjar a Espanya, on duria a terme la seva formació acadèmica i militar i mai més retornaria al seu país de naixement. Va estudiar al Reial Seminari de Bergara (País Basc).

Membre de l'Arma d'Enginyers[modifica]

En 1835 va ingressar en l'exèrcit com a cadet de l'Arma d'Enginyers. En 1838 va aconseguir ascendir al grau d'alferes.

Ja en 1839 va prendre part activa en alguns episodis de la Primera Guerra Carlista (Batalla de Ramales) lluitant en el bàndol liberal/governamental a les ordres de Baldomero Espartero. Va participar en les operacions i setge de Guardamino on l'obertura amb explosius de la bretxa i assalt a viva força, li va valer el grau de capità.

Posteriorment formaria part de l'expedició militar a Portugal que va encapçalar el General Concha en 1847 i que va derrotar el Setembrisme, restablint al govern a la reina Maria II de Portugal. Va ser professor de l'Acadèmia d'Enginyers; i entre 1863 i 1869 Coronel Cap del Primer Regiment d'Enginyers, situat a Madrid.[2]

Tercera Guerra Carlista i setge de Bilbao[modifica]

En 1872 va esclatar la Tercera Guerra Carlina. Ignacio María del Castillo, que aleshores havia aconseguit ja el grau de brigadier, va ser destinat com a comandant general de les forces governamentals a Guipúscoa.

A Guipúscoa va fer mèrits militars que li van valer ser nomenat mariscal de camp. A l'any següent va ser traslladat a Bilbao com a governador militar de la plaça, on va dirigir la defensa de la vila durant el setge al que la van sotmetre les forces carlistes. Aquesta defensa es va perllongar des del 27 de desembre de 1873 fins al 2 de maig de 1874. Gràcies als seus coneixements d'enginyeria Castillo va organitzar una eficaç defensa i va evitar que la principal ciutat del País Basc caigués en mans dels carlistes. La defensa de Bilbao va ser una de les claus que van contribuir a la derrota carlista uns anys després i va convertir a Castillo en un heroi. Com recompensa d'aquests fets d'armes va ser ascendit a tinent general.

Diferents càrrecs, Governador de Cuba[modifica]

Després de solucionar amb èxit el setge de Bilbao i encara que la Guerra Carlista encara no havia finalitzat, va ser rellevat del seu lloc al País Basc i nomenat Capità General de la Regió Militar de València.

A la fi de 1874 li va ser ofert per Arsenio Martínez-Campos el comandament de les tropes que havien de revoltar-se a Sagunt per proclamar la Restauració borbònica, però Castillo no va acceptar la proposició. Entre 1876 i 1877 va ser Senador en Madrid, representant a la Província de Biscaia, on havia obtingut gran popularitat en els mitjans liberals per la seva participació en la defensa de Bilbao.[3]

En 1877 va ser nomenat Capità General d'Aragó. En 1883 va ser nomenat Governador General i Capità General de Cuba, prenent el govern civil i militar de la colònia espanyola. Va estar en aquest càrrec un breu període, poc més d'un any, entre el seu nomenament al juliol de 1883 fins a la seva dimissió a l'octubre de 1884.

En 1886 va ser escollit per segona vegada senador en representació de la Província de Biscaia.

Ministre[modifica]

En 1886, Mateo Sagasta del Partit Liberal el nomenà ministre de la Guerra dins del seu gabinet. Castillo ocuparà aquest càrrec entre el 9 d'octubre de 1886 i el 9 de març de 1887.

Durant el seu mandat es va dedicar de ple a la reorganització de l'exèrcit i de l'administració militar. La seva principal reforma va consistir en la supressió de l'ocupació de sergent primer, ja que considerava que els sergents primers solien ser el principal instrument de les revoltes militars. També va exercir, entre el 4 de febrer i l'11 de febrer de 1887, i de forma interina, el càrrec de ministre de marina.

Després de presentar la seva dimissió a la fi de febrer de 1887, va ser nomenat Senador vitalici (va dimitir als pocs mesos). Una vegada abandonat el seu càrrec se li va concedir el títol nobiliari de comte de Bilbao (4-4-1887) i va ser nomenat Comandant General del Reial Cos d'Alabarders (29-4-1887).

L'11 de febrer de 1889 cessa com a Comandant general dels Alabarders i passa a la reserva de l'estat major de l'exèrcit. Va morir en 1893 en Madrid i les seves restes van ser traslladades a un panteó situat a Bilbao, on estaven enterrats els que van morir defensant la vila en la Tercera Guerra Carlista.

Hi ha un carrer en el seu honor al Barri de San Frantzisko de Bilbao (Carrer General Castillo).[4]

Referències[modifica]

  1. Ignacio María del Castillo a geneall.net
  2. Biografia a "El arma de Ingenieros"
  3. Fitxa del Senat
  4. Nuestras calles Arxivat 2015-08-12 a Wayback Machine. a bilbi,es


Càrrecs públics
Precedit per:
Joaquim Jovellar i Soler
Ministre de Guerra

1886-1887
Succeït per:
Manuel Cassola Fernández
Precedit per:
Tomás de Reyna y Reyna
Governador de Cuba

1883-1884
Succeït per:
Ramón Fajardo