Judith Butler

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 13:02, 16 oct 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaJudith Butler
Nom original(en) Judith Pamela Butler Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement24 febrer 1956 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
Cleveland (Ohio) Modifica el valor a Wikidata
Floruit2024 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatEstats Units Estats Units
Ideologia políticaAntisionisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat Yale Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiMaurice Natanson Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballTeoria feminista, teoria queer, teoria de la literatura, estudis de gènere, transsexualitat, sociologia, psicologia, psicoanàlisi i filosofia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciófilòsof, activista pels drets de les dones, periodista, teòric de l'art, crític literari, professor d'universitat, sociòleg, escriptor, gender theorist (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Wesleyana
Universitat de Califòrnia a Berkeley
European Graduate School Modifica el valor a Wikidata
Membre de
MovimentPostestructuralisme Modifica el valor a Wikidata
Influències
Participà en
25 maig 2023Manifest internacional per una Barcelona que obre camí Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Estudiant doctoralPatricia Purtschert Modifica el valor a Wikidata
Família
ParellaWendy Brown Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm3110693 TMDB.org: 556158
iTunes: 371433077 Goodreads author: 5231 Modifica el valor a Wikidata

Judith Butler (Cleveland (Ohio), 24 de febrer del 1956) és professora del Departament de retòrica i literatura comparada de la Universitat de Califòrnia, Berkeley. Butler és una destacada pensadora i feminista. Una de les contribucions més destacades és la seva teoria sobre la performativitat del sexe i la sexualitat. Conegut és que el constructivisme ens parla de la construcció del gènere, o del que és el mateix, que els rols de gènere són fets socials i no rols naturals. Però Butler sobrepassa el gènere i afirma que el sexe i la sexualitat, lluny de ser quelcom natural, són, com el gènere, quelcom construït.[1]

Butler arriba a aquesta conclusió basant-se en les teories de Freud i Lacan. D'aquest últim, treu el concepte d'aquelles posicions sexuals que suposen un trauma ocupar-les. Davant la por a ocupar alguna d'aquestes, l'individu es col·loca en una heterosexualitat fal·locèntrica, és a dir, una heterosexualitat regida per la normativa de l'imperialisme heterosexual masculí en què assumir la sexualitat heterosexual implica assumir un sexe determinat.

A més de Freud i Lacan, Butler té influències de Foucault i Derrida. De Foucault, extreu el concepte de poder sense subjecte i que es concreta en el poder que té el discurs o el llenguatge per a crear. Però aquest discurs és un discurs sense subjecte, en què l'individu no té paraules pròpies, sinó que és el discurs mateix el que vehicula els valors i les normes; en aquest cas, de l'imperialisme heterosexual. D'en Derrida, assumeix el concepte de desconstrucció que ella expressa com a resignificació del discurs, és a dir, el fet de resignificar les paraules. Un exemple d'aquesta resignificació és la paraula queer, que passa de ser un insult a considerar-se l'expressió d'un moviment d'alliberament i dignitat homosexual.

Obres principals

Performative Acts and Gender Constitution (1988)

En aquest asssaig, Judith Butler proposa la seva teoria de la performativitat de gènere, que serà represa el 1990 a través del treball Gender Trouble. Comença basant la seva teoria de la performativitat de gènere des d'un punt de vista fenomenològic feminista. Suggereix que tant la fenomenologia com el feminisme basen les seves teories en "l'experiència viscuda".[2] Més enllà, al comparar el fenomenologista Maurice Merleau-Ponty i la feminista Simone de Beauvoir, Butler argüeix que ambdues teories veuen el cos sexuat com una idea històrica o una situació històrica; ella accepta aquesta nociód'una "distició entre sexe, comun fet biològic, i el gènere, com la interpretació cultural o significació d'aquest fet".[2] Aquesta combinació de teories és essencial per a establir el punt de vista de Butler sobre la "teatralització" o els gèneres performats en la societat.

Butler argumenta que és més vàlid percebre el gènere com una performance en la que un agent individual actua. L'element performatiu de la seva teoria suggereix una audiència social. Per a Butler, la "inscripció" de la performació de gènere es transmet sense esforç de generació en generació en forma de "significats" socialment etablerts. L'autora refereix que "el gènere no és una elecció radical... [tampoc] és imposat o inscrit sobre l'individual".[2] Donada la naturalesa social dels sers humans, la major part de les accions són observades d'altres persones, reproduïdes i interioritzades, i tot això té lloc en una performativa o qualitat teatral. Normalment, les accions apropiades per a homes i dones han estat transmeses per a produir una atmosfera social que tan manté com legitima un binarisme de gènere interpretable com a natural.[2] Consistent amb la seva acceptació del cos com a una idea històrica, l'autora suggereix que el nostre concepte de gènere s'ha vist com a natural o innata perquè el cos "esdevé el seu gènere a través d'una sèrie d'actes que són renovats, revisats i consolidats a través del temps".[2]

Butler argüeix que l'exercici del gènere en ell mateix crea el gènere. Addicionalment, compara la performativitat del gènere amb la performativitat al teatre. Per a tal, aporta diverses similituds, incloent la idea de que cada individu funciona com a un actor del seu gènere. Més enllà, l'autora també porta a la llum una diferència crítica entre la performació del gènere en la realitat i l'execució teatral. Exposa com el teatre és molt menys agressiu i no produeix la mateixa por que les execucions del gènere molt sovint troben degut al fet que hi ha una clara distinció entre la realitat i el teatre.

Butler usa de Sigmund Freud la noció de com la identitat de l'individu es modela en termes de normalitat. Revisa com d'aplicable és el concepte de Freud per al lesbianisme, on Freud deia que les lesbianes modelaven la seva conducta a la dels homes, que percebien com a normal o ideal. Pel contrari, Butler deia que tot el gènere funcionava d'aquesta manera, representant una noció de normes de gènere interioritzada.[3]

Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity (1990)

Gender Trouble es va publicar inicialmeent el 1990, venent-se més de 100.000 còpies a nivell mundial en diferents idiomes.

Bibliografia en català i castellà

  • Butler, Judith. Et al., El gai saber, introducció als estudis gais i lèsbics, Llibres de l'Índex (2000)
  • Butler, Judith, Mecanismos psíquicos del poder: teorías sobre la sujeción. Ediciones Cátedra, SA. (2001)
  • Butler, Judith. Et al., Mujeres y transformaciones sociales. El Roure Editorial, S.A. (2001)
  • Butler, Judith. El grito de Antígona. El Roure Editorial, S.A. (2001)
  • Butler, Judith. Lenguaje, poder e identidad. Editorial Síntesis (2004)
  • Butler, Judith. Deshacer el género. Ediciones Paidós Ibérica, S.A. (2006)
  • Butler, Judith. Cuerpos que importan. Paidós (2002)
  • Butler, Judith. El género en disputa. Paidós (2001)

Vegeu també

Referències

  1. «Judith Butler». web. CCCB. [Consulta: 2 novembre 2015].
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Butler, Judith «Performative Acts and Gender Constitution: An Essay in Phenomenology and Feminist Theory». Theatre Journal Vol. 40 No. 4, pp.519 - 531, 1988.
  3. Rivkin, Julie, and Michael Ryan. Literary Theory: An Anthology. 2nd ed. Malden, Massachusetts: Blackwell Pub., 2004. Print.

Enllaços externs