Judith Butler

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Judith Butler
Judith Butler.jpg
Naixement 24 de febrer de 1956 (1956-02-24) (59 anys)
Cleveland (Ohio)
Nacionalitat Estats Units Estats Units
Ocupació filòsofa, professora

Judith Butler (Cleveland (Ohio), 24 de febrer de 1956) és professora del Departament de Retòrica i Literatura comparada de la Universitat de Califòrnia, Berkeley. Butler és una destacada pensadora feminista i lesbiana. Una de les contribucions més destacades és la seva teoria sobre la performativitat del sexe i la sexualitat. Conegut és que el constructivisme ens parla de la construcció del gènere, o del que és el mateix, que els rols de gènere són fets socials i no rols naturals. Però Butler sobrepassa el gènere i afirma que el sexe i la sexualitat, lluny d'ésser quelcom natural, són, com el gènere, quelcom construït.

Butler arriba a aquesta conclusió basant-se en les teories de Freud i Lacan. D'aquest últim treu el concepte d'aquelles posicions sexuals que suposen un trauma el ocupar-les. Davant la por a ocupar alguna d'aquestes, l'individu es col·loca en una heterosexualitat falocèntrica, és a dir, una heterosexualitat regida per la normativa de l'imperialisme heterosexual masculí en la que assumir la sexualitat heterosexual implica assumir un sexe determinat.

A més de Freud i Lacan, Butler té influències de Foucault i Derrida. De Foucault extreu el concepte de poder sense subjecte i que es concreta en el poder que té el discurs o el llenguatge per crear. Però aquest discurs és un discurs sense subjecte, on l'individu no té paraules pròpies, sinó que és el discurs mateix el que vehicula els valors i les normes, en aquest cas, de l'imperialisme heterosexual. D'en Derrida assumeix el concepte de desconstrucció que ella expressa com a resignificació del discurs, és a dir, el fet de resignificar les paraules. Un exemple d'aquesta resignificació és la paraula "queer", que passa de ser un insult a considerar-se l'expressió d'un moviment d'alliberament i dignitat homosexual.

Bibliografia en català i castellà[modifica | modifica el codi]

  • Butler, Judith. Et al., El gai saber, introducció als estudis gais i lèsbics, Llibres de l'Índex (2000)
  • Butler, Judith, Mecanismo psíquicos del poder : teorías sobre la sujeción. Ediciones Cátedra, S.A. (2001)
  • Butler, Judith. Et al., Mujeres y transformaciones sociales. El Roure Editorial, S.A. (2001)
  • Butler, Judith. El grito de Antígona. El Roure Editorial, S.A. (2001)
  • Butler, Judith. Lenguaje, poder e identidad. Editorial Síntesis (2004)
  • Butler, Judith. Deshacer el género. Ediciones Paidós Ibérica, S.A. (2006)
  • Butler, Judith. Cuerpos que importan. Paidós (2002)
  • Butler, Judith. El género en disputa. Paidós (2001)

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]