Minecraft

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Minecraft
Desenvolupador: Mojang
4J Studios (Xbox 360)
Publicador: Mojang
Microsoft Studios (Xbox 360)
Gèneres: Món obert, supervivència
Modes: Un jugador, multijugador
Plataformes: Plataforma Java, Java applet, Android, iOS, Xbox 360, Raspberry pi, Play Station 3
Format: Descàrrega/Dins del navegador
Lloc web oficial: www.minecraft.net

Minecraft és un joc independent de món obert creat originalment pel programador suec Markus "Notch" Persson i més tard desenvolupat i publicat per Mojang. Va ser llançat al públic per PC el 17 de maig de 2009, com a versió alfa a desenvolupar, i després d'actualitzacions graduals, es llançà la versió el 18 de novembre de 2011. La versió per a Android es va llançar un mes més tard, el 7 d'octubre, i la versió per a iOS es va llançar el 17 de novembre de 2011. El 9 de maig de 2012 el joc es va llançar per a Xbox 360 com a joc de Xbox Live Arcade, co-desenvolupat per 4J Studios. Totes les versions de Minecraft reben actualitzacions periòdiques.

Els aspectes creatius i de construcció de Minecraft permeten als jugadors construir construccions creades per cubs amb textures en un món 3D generats procedimentalment. En el joc també s'hi inclouen altres activitats, com ara l'exploració, la col·lecció de recursos, l'elaboració i el combat. El joc inclou dos modes de joc principal en la seva versió comercial: supervivència, on els jugadors han d'obtenir recursos i mantenir-se en un bon estat de salut i de gana; i el creatiu, on els jugadors tenen recursos infinits i no tenen ni salut ni gana i l'habilitat de volar. També hi ha un tercer mode de joc, anomenat hardcore, igual que el mode supervivència però diferenciant-se d'aquest en la dificultat; sent més difícil el mode hardcore i amb la característica que, després de la mort del jugador, el món generat és esborrat.

Minecraft va rebre cinc premis en l'edició del 2011 de la Game Developers Conference. El 2012, Minecraft fou premiat amb el Premi Golden Joystick en la categoria de Millor Joc Descarregable.[1] Des del 22 de gener de 2013, el joc ha venut més de 12 milions de còpies per a PC[2] i més de 20 milions de còpies entre totes les plataformes.[3]

Biomes[modifica | modifica el codi]

Minecraft té diversos biomes (ecosistemes) en un món com ara les praderies, les muntanyes, la platja, el mar, el desert, la tundra, la jungla i el pantà. També hi ha dos biomes més situats a una altra dimensió: L'infern(Nether)i el Fi(End). A l'End hi trobem un drac especial com a líder que el jugador haurà de neutralitzar si vol tornar a la terra.

Jugabilitat[modifica | modifica el codi]

Minecraft és un joc de món obert que no té objectius específics a complir, permetent als jugadors una gran llibertat a l'hora d'escollir com jugar al joc.[4] Tanmateix, hi ha un sistema d'assoliments opcionals.[5] La jugabilitat per defecte és en primera persona, però els jugadors també poden jugar en mode de tercera persona.[6] La jugabilitat principal consisteix a trencar i emplaçar blocs. El món del joc està compost essencialment d'objectes 3D en forma de cub arranjats en un patró fixat en forma de quadrícula. Cada tipus de cub representa un tipus de material, com ara terra, pedra, diferents menes, aigua i troncs d'arbres.[7] Mentre que els jugadors es poden moure lliurement dins del món, els objectes i els ítems només es poden col·locar en llocs fixats relatius a la quadrícula.[7] Els jugadors poden agafar aquests blocs i col·locar-los en llocs diferents, així permetent la creació de diferents tipus de construccions.[8]

Al principi del joc, el jugador es troba a la superfície d'un món generat procedimentalment i infinit virtualment.[9] Els jugadors poden caminar per sobre d'un relleu format per planes, muntanyes, boscos, coves i diferents cossos d'aigua.[9] El món es divideix en biomes, que van de deserts fins a jungles i camps nevats.[10][11] El sistema de temps del joc té un cicle de dia-nit, amb un cicle complet durant 20 minuts reals.[7] Durant el curs del joc, el jugador es troba amb diferents personatges no jugadors coneguts com a mobs, incloent animals, ciutadans i criatures hostils.[7][12] De dia, aparèixen els animals no hostils, com ara vaques, porcs i gallines. Aquests es poden caçar per obtenir-ne menjar i materials amb els quals treballar.[7] De nit i en zones fosques, apareixen els mobs hostils, com aranyes, esquelets i zombis.[9] També hi ha criatures hostils úniques de Minecraft, com ara els Creepers, unes criatures que exploten quan es troben prop del jugador, i l'Enderman una criatura amb l'habilitat de teletransportar-se i agafar blocs.[13]

Creative[modifica | modifica el codi]

En la manera de joc Creative («creatiu») se centra completament en l'aspecte de la construcció. Els jugadors tenen un subministrament il·limitat de tots els blocs i objectes del joc, que poden col·locar i destruir de forma instantània. A més, no són atacats espontàniament pels monstres, no poden rebre dany i només es pot morir en caure al buit després de picar la Bedrock (el material indestructicble en mode Supervivència). En les primeres versions preliminars de Minecraft, l'única manera de joc disponible era similar a l'actual Creative. En particular, la versió Classic-que ja no és actualitzada-encara pot ser jugada gratuïtament en un navegador.

Survival[modifica | modifica el codi]

En la manera Survival («supervivència»), els jugadors tenen una barra de vida. Els monstres hostils els ataquen espontàniament, i poden rebre dany-d'aquests i d'altres maneres com caigudes, lava, etc. - I morir. A més tenen una barra de fam, que han d'omplir obtenint i consumint menjar-d'animals o plantes-, i una barra d'experiència, obtinguda en destruir mobs. Els diferents blocs i objectes han de ser recollits o fabricats, i emmagatzemats en l'inventari dels jugadors. Els blocs requereixen uns segons per ser extrets, a més de certes eines-pics, pales, destrals, etc. - En segons quins casos. En adquirir millors recursos, augmenta la quantitat i qualitat de les eines i objectes que poden fabricar.

Adventure[modifica | modifica el codi]

En la manera adventure(Aventura)el jugador no pot trencar ningun bloc. Aquest mode s'utilitza principalment als mapes d'aventura que fa la gent. El jugador sera igual que a supervivencia, però sense poder trencar blocs.

Hardcore[modifica | modifica el codi]

La manera Hardcore («dur») és idèntic a la manera Survival, amb la diferència de a la mort del jugador és permanent, implicant també l'esborrat del món. També sempre has d'estar en hard (difícil). Si et mata ja no pots jugar més.

Mobs[modifica | modifica el codi]

Durant el transcurs del joc (especialment a la nit) el jugador es trobarà amb criatures que voldran matar-lo. Aquestes criatures es poden trobar sota una única condició: sortiran dels llocs que no estiguin il·luminats tant per la llum del dia com per llum artificial. Heus aquí el llistat complet de monstres coneguts dins del joc 1.5.1 actual: Alguns són passius i només atacaran per provocació del jugador.

 • Esquelet/Arquer(es crema durant el dia). Una singularitat és que ataca a distància amb el seu arc.
 • Zombie(es crema durant el dia). Aquest és el més senzill. Ataca cos a cos i és fàcil de guanyar sempre que no vagi en grups.
 • Aranya(passiu durant dia). Aquest mob té la singularitat que pot escalar les diferents parets i pot saltar a sobre dels seus enemics.
 • Creeper. És el més odiat dins del joc, ja que quan s'acosta, explota. Acostuma a atacar per l'esquena, és silenciós i emet un zum-zumeig abans d'explotar.
 • Llim
 • Medusa Abissal (Ghast)(Nether)
 • Zombie porc(Nether)(passiu) és semblant al zombie però amb la diferència que aquest va armat amb una espasa d'or i no ataca si no és atacat.
 • Esquelet Whiter (Nether) és semblant a un esquelet només que porta espasa de pedra, és negre, si et dona amb l'espasa et dóna whiter que et fereix cada segon fins que s'acabi i et pot donar caps de whiter amb el qual invocar un whiter.
 • Home d'Ender (Enderman)(Passiu), ataca si se'l provoca mirant-lo més amunt de les cames.
 • Aranya de Cova
 • Llop (passiu)
 • Peixet de plata (Silverfish)
 • Ocelot
 • Bruixa
 • Flama (Blaze)(Nether)
 • Cubs de magma (Nether)
 • Drac d'ender (End), si s'activa un portal a The End amb 12 ulls d'Enderman.
 • Whiter, enemic que invoques amb tres caps de whiter que llança caps que exploten i et posen whiter 2 que et fereix cada segon fins que s'acaba.
 • Zombie i zombie porc petits és el mateix mob però en petit i és més ràpids.

Multijugador[modifica | modifica el codi]

Per jugar a multijugador no és necessari saber el nom d'un servidor, però has de saber la IP. En determinats servidors es pot jugar amb desconeguts i has de protegir-te dels monstres i dels altres jugadors. Per canviar de mode de joc necessites ser moderador i escriure /"nom d'usuari" gamemode 2/1/0 (2 és Aventura, 1 és Creatiu i 0 és supervivència)

Recepció[modifica | modifica el codi]

Minecraft ha rebut respostes favorables. Ha estat elogiat per la llibertat creativa que atorga als seus jugadors en el joc, i per dinàmic de la seva jugabilitat. EL 9 d'octubre 11 PC Gamer va incloure a Minecraft com el quart millor joc per jugar en el treball en el seu número 200.12 En una crítica a la versió Alpha, Scott Munro al Daily Record, ha indicat que "és una cosa que ja és especial" i va instar els lectors a comprarlo.13 També ha estat premiat per la important web Moddb amb el 1r premi al millor joc del gènere Indie de 2010.

Vendes[modifica | modifica el codi]

Al setembre de 2010, després de la promoció d'una setmana de joc gratuïta, Minecraft va tenir un pic de més de 25.000 vendes en 24 hores. El 12 de gener del 2011, Minecraft va superar 1.000.000 de vendes poc després del llançament de la versió Beta. Alhora, el joc no va comptar amb cap suport dels distribuïdors de videojocs i mai va ser publicitat comercialment. L'abril de 2011, Persson va estimar que Minecraft li havia reportat uns ingressos de 23 milions d'euros, amb 800.000 vendes de la versió Alpha a 9,95 €, i més d'un milió de la versió Beta a 14,95 €. A data 19 de febrer del 2012, Minecraft ha superat els 22.400.000 usuaris registrats, i més de 5.000.000 vendes.

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs amb l'etiqueta CVG_Golden_Joystick
 2. minecraft.net/stats
 3. Nunneley, Stephany. «Minecraft sales hit 20 million mark for all platforms». VG247, 22 gener 2013. [Consulta: 30 gener 2013].
 4. Gallegos, Anthony. «Minecraft Review — PC Review at IGN». IGN. [Consulta: 18 desembre 2011].
 5. Romero, Josh. «Minecraft Achievements Guied.». Video Game Blogger. [Consulta: 3 novembre 2012].
 6. Purchese, Robert. «Minecraft 1.0 launch patch notes». Eurogamer. Eurogamer Network, 23 novembre 2011. [Consulta: 2 gener 2013].
 7. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs amb l'etiqueta Guide.2FFAQ
 8. Ashdown, Jeremy. «This is Minecraft». IGN, 11 novembre 2010. [Consulta: 2 gener 2013].
 9. 9,0 9,1 9,2 Miller-Watt, Josh. «Minecraft beginner's guide». GamesRadar. Future plc. [Consulta: 24 octubre 2012].
 10. Meer, Alec. «BiomeShock: The New Minecraft Worlds». Rock, Paper, Shotgun, 27 octubre 2010. [Consulta: 2 gener 2013].
 11. Phillips, Tom. «Minecraft jungle biome, creatures coming soon». Eurogamer. Eurogamer Network, 20 gener 2012. [Consulta: 2 gener 2013].
 12. Senior, Tom. «Minecraft update snapshot includes trading, currency, new item and sandstone stairs». PC Gamer. Future plc, 24 maig 2012. [Consulta: 2 gener 2013].
 13. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs amb l'etiqueta Eurogamer

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Minecraft Modifica l'enllaç a Wikidata