Minecraft

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Minecraft
Desenvolupador: Mojang
4J Studios (versions de consola)
Publicador: Mojang
Microsoft Studios (Xbox 360, Xbox One)
Sony Computer Entertainment (PS3, PS4, PS Vita)
Gèneres: Món obert, supervivència
Modes: Un jugador, multijugador
Plataformes: Windows, OS X, Linux, Java, Java applet, Android, iOS, Xbox 360, Xbox One, Raspberry Pi, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita
Format: Descàrrega/Dins del navegador
Lloc web oficial: Minecraft

Minecraft és un joc independent de món obert creat originalment pel programador suec Markus "Notch" Persson i més tard desenvolupat i publicat per Mojang. Va ser llançat al públic per PC el 17 de maig de 2009, com a versió alfa a desenvolupar, i després d'actualitzacions graduals, es llançà la versió definitiva el 18 de novembre de 2011. La versió per a Android es va llançar un mes més tard, el 7 d'octubre, i la versió per a iOS es va llançar el 17 de novembre de 2011. El 9 de maig de 2012 el joc es va llançar per a Xbox 360 com a joc de Xbox Live Arcade, co-desenvolupat per 4J Studios. Totes les versions de Minecraft reben actualitzacions periòdiques.

Els aspectes creatius i de construcció de Minecraft permeten als jugadors construir construccions creades per cubs amb textures en un món 3D generats procedimentalment. En el joc també s'hi inclouen altres activitats, com ara l'exploració, la recol·lecció de recursos, l'elaboració i el combat. El joc inclou dos modes de joc principal en la seva versió comercial: supervivència, on els jugadors han d'obtenir recursos i mantenir-se en un bon estat de salut i de gana; i el creatiu, on els jugadors tenen recursos infinits i no tenen ni salut ni gana, però sí l'habilitat de volar. També hi ha un tercer mode de joc, anomenat Hardcore, igual que el mode supervivència però diferenciant-se d'aquest en la dificultat; sent més difícil el mode Hardcore i amb la característica que, després de la mort del jugador, el món generat és esborrat.

Minecraft va rebre cinc premis en l'edició del 2011 de la Game Developers Conference. El 2012, Minecraft fou premiat amb el Premi Golden Joystick en la categoria de Millor Joc Descarregable.[1] Des del 22 de gener de 2013, el joc ha venut més de 12 milions de còpies per a PC[2] i més de 20 milions de còpies entre totes les plataformes.[3]

Ecosistemes[modifica | modifica el codi]

Minecraft té diversos ecosistemes (en anglès, biomes) en un món com ara les praderies, les muntanyes, la platja, el mar, el desert, la tundra, la jungla i el pantà, entre molts d'altres. El joc disposa de dues dimensions a part de la principal: L'infern (Hell o Nether) i el Cel (Sky o End). A l'End hi trobem un drac especial com a enemic final que el jugador haurà de neutralitzar si vol tornar a la Terra, moment en què apareixen els crèdits del joc, tot i aquest no tenir un final establert.

Jugabilitat[modifica | modifica el codi]

Minecraft és un joc de món obert que no té objectius específics a complir, atorgant als jugadors una gran llibertat a l'hora d'escollir com jugar.[4] Tanmateix, hi ha un sistema d'assoliments opcionals.[5] La jugabilitat per defecte és en primera persona, però els jugadors també poden jugar en mode de tercera persona.[6] La jugabilitat principal consisteix a trencar i emplaçar blocs. El món del joc està compost essencialment d'objectes 3D en forma de cubs arranjats en un patró fixat en forma de quadrícula. Cada tipus de cub representa un tipus de material, com ara terra, pedra, diferents menes, aigua i troncs d'arbres.[7] Mentre que els jugadors es poden moure lliurement dins del món, els objectes i els ítems només es poden col·locar en llocs fixats relatius a la quadrícula.[7] Els jugadors poden agafar aquests blocs i col·locar-los en llocs diferents, així permetent la creació de diferents tipus de construccions.[8]

Al principi del joc, el jugador es troba a la superfície d'un món generat procedimentalment i infinit virtualment.[9] Els jugadors poden caminar per sobre d'un relleu format per planes, muntanyes, boscos, coves i diferents cossos d'aigua.[9] El món es divideix en biomes, que van de deserts fins a jungles i camps nevats.[10][11] El sistema de temps del joc té un cicle de dia-nit, amb un cicle complet durant 20 minuts reals.[7] Durant el curs del joc, el jugador es troba amb diferents personatges no jugadors coneguts com a mobs, incloent animals, ciutadans i criatures hostils.[7][12] De dia, aparèixen els animals no hostils, com ara vaques, porcs i gallines. Aquests es poden caçar per obtenir-ne menjar i materials amb els quals treballar.[7] De nit i en zones fosques, apareixen els mobs hostils, com aranyes, esquelets i zombis.[9] També hi ha criatures hostils úniques de Minecraft, com ara els Creepers, unes criatures que exploten quan es troben prop del jugador, i l'Enderman una criatura amb l'habilitat de teletransportar-se i agafar blocs.[13]

Creatiu[modifica | modifica el codi]

El mode de joc Creatiu (en anglès, Creative) se centra completament en l'aspecte de la construcció. Els jugadors tenen un subministrament il·limitat de tots els blocs i objectes del joc, que poden col·locar i destruir de forma instantània. A més, no són atacats espontàniament pels monstres, no poden rebre dany i només es pot morir de dues maneres: caure al buit després de picar la Bedrock (el material indestructicble en mode Supervivència),i posant el comando "/kill". En les primeres versions preliminars de Minecraft, l'única manera de joc disponible era similar a l'actual Creative. En particular, la versió Classic-que ja no és actualitzada-encara pot ser jugada gratuïtament en un navegador.

Supervivència[modifica | modifica el codi]

Al mode Supervivència (en anglès, Survival), els jugadors tenen una barra de vida. Els monstres hostils els ataquen espontàniament, i poden rebre dany, d'aquests i d'altres maneres com caigudes, lava, etc., i morir. A més, tenen una barra de fam que han d'omplir obtenint i consumint menjar d'animals o plantes, i una barra d'experiència, obtinguda en neutralitzar animals (en anglès, mobs). Els diferents blocs i objectes han de ser recollits o fabricats, i emmagatzemats en l'inventari dels jugadors. Els blocs requereixen uns segons per ser extrets, a més de certes eines-pics, pales, destrals, etc. - En segons quins casos. En adquirir millors recursos, augmenta la quantitat i qualitat de les eines i objectes que poden fabricar. Existeixen quatre dificultats de joc: pacífic fàcil, normal i difícil.

Aventura[modifica | modifica el codi]

Al mode Aventura (en anglès, Adventure) el jugador no pot trencar cap bloc. Aquest mode s'utilitza principalment als mapes personalitzats que creen altres jugadors. La jugabilitat serà la mateixa que al mode Supervivència, però sense poder trencar blocs ni, de vegades, interaccionar-hi.

Extrem[modifica | modifica el codi]

El mode Extrem (en anglès, Hardcore) és idèntic al mode Supervivència, amb la diferència que la mort del jugador és permanent, implicant també l'esborrat del món. La dificultat és la més elevada disponible.

Multijugador[modifica | modifica el codi]

Per jugar al mode Multijugador no és necessari saber el nom d'un servidor, però s'ha de saber la IP. En determinats servidors es pot jugar amb desconeguts i cal protegir-se dels monstres i dels altres jugadors.

Animals i criatures (mobs)[modifica | modifica el codi]

Durant el transcurs del joc (especialment a la nit) el jugador es trobarà amb criatures que voldran matar-lo, o bé seran inofensives i serviran per a aconseguir més recursos. Heus ací el llistat complet de monstres coneguts dins la versió 1.8: Alguns són passius (i no atacaran o només atacaran per provocació del jugador) i d'altres atacaran independentment del comportament del jugador.

 • Esquelet (Skeleton) (es crema amb la llum del sol). Una singularitat és que ataca a distància amb el seu arc.
 • Zombi (Zombie) (es crema amb la llum del sol). Ataca cos a cos i és fàcil de guanyar sempre que no vagi en grups. També ataca els vilatans i els converteix en zombis.
 • Aranya (Spider). Pot escalar les diferents parets i pot saltar a sobre dels seus enemics.
 • Creeper. Quan s'acosta al jugador, explota. Sol atacar per l'esquena, és silenciós i emet un zum-zumeig abans d'explotar.
 • Llim (Slime). Cub verdós que es multiplica en morir.
 • Medusa Abissal (Ghast). Criatura del Nether. Vola i dispara boles de foc.
 • Porc zombi (Zombie pigman). Habitant del Nether, és semblant al zombi però amb la diferència que aquest va armat amb una espasa d'or i no ataca si no és atacat.
 • Esquelet Abissal (Wither Skeleton). Localitzat al Nether, és semblant a un esquelet, però porta una espasa de pedra, és negre, i enverina el jugador.
 • Home d'Ender (Enderman) Ataca si se'l mira als ulls. Es teletransporta.
 • Aranya de cova (Cave Spider). Enverina el jugador durant uns segons.
 • Llop. Pot ser domesticat amb ossos. Ataquen si se'ls agredeix en estat salvatge.
 • Pollastre. Animal passiu que pon ous i que no es pot morir de caiguda.
 • Vaca. Animal passiu. Dóna llet i, quan se la mata, dóna carn.
 • Porc. Animal passiu. Dóna carn.
 • Peixet de plata (Silverfish) Apareix en minar determinades pedres, ataca al jugador i va trencat les pedres al seu pas.
 • Ocelot. Gat salvatge que pot ser ésser domesticat amb peix cuit.
 • Bruixa. Utilitza pocions com a armes.
 • Flama (Blaze). Localitzada al Nether, vola i llança boles de foc.
 • Cubs de magma. Localitzats al Nether, es multipliquen en morir.
 • Cavall. Animal passiu. En ser domesticat s'hi pot muntar i desplaçar-s'hi.
 • Drac d'Ender. Enemic final localitzat a la dimensió de l'End.
 • Wither. Enemic que s'invoca amb tres caps d'esquelets abissals i que llança projectils explosius.
 • Vilatà. Comerciant. Es troba a tots els pobles.
 • Conill. Animal passiu. Hi ha la possibilitat que aparegui un conill assassí.
 • Endermites. Enemic. Hi ha la possibilitat que aparegui en matar un Enderman o llançar una perla d'Ender.
 • Guardià. Enemic. Apareix als monuments oceànics sota l'aigua i ataca des de la distància, disparant raigs.
 • Guardià Ancià. Enemic; cap dels guardians. Monstre que viu dins els monuments oceànics, i representa un guardià de nivell superior.

Modificacions[modifica | modifica el codi]

Els mods a Minecraft són una modificació en el joc, que donen efectes ben diversos al joc, com per exemple més objectes, més materials, més mobs, o afegeixen característiques. Aquestes opcions milloren el joc i li donen més facilitats i dificultats tècniques.

Tipus de mods Hi ha molts tipus de mods, però alguns necessiten un suportador perquè funcionin. Uns exemples de suports són:

Entre els mods més destacats hi ha:

 • IndustrialCraft: coses sobre la indústria.
 • OptiFine: evita el lag ( lentitud al joc) o millora el rendiment.
 • TooManyItems: et posa un sub-menú a l'inventari per triar l'objecte que vulguis, a part d'altres coses, com canviar el mode de joc, o el temps.
 • Rei's minimap:et posa un mapa a una punta de la pantalla. També et marca el punt on et mors i si vols un mapa gran al centre.

Recepció[modifica | modifica el codi]

Minecraft ha rebut respostes favorables. Ha estat elogiat per la llibertat creativa que atorga als seus jugadors en el joc, i pel dinamisme de la seva jugabilitat. El 9 d'octubre, 11 PC Gamer va incloure Minecraft com el quart millor joc per jugar a la feina al seu número 200. [cal citació] En una crítica a la versió Alpha, Scott Munro al Daily Record, ha indicat que "és una cosa que ja és especial" i va instar els lectors a comprar-lo. [cal citació] També ha estat premiat per la important web Moddb amb el 1r premi al millor joc del gènere Indie del 2010. [cal citació]

Vendes[modifica | modifica el codi]

Al setembre de 2010, després de la promoció d'una setmana de joc gratuïta, Minecraft va tenir un pic de més de 25.000 vendes en 24 hores. El 12 de gener del 2011, Minecraft va superar 1.000.000 de vendes poc després del llançament de la versió Beta. Alhora, el joc no va comptar amb cap suport dels distribuïdors de videojocs i mai va ser publicitat comercialment. L'abril de 2011, Persson va estimar que Minecraft li havia reportat uns ingressos de 23 milions d'euros, amb 800.000 vendes de la versió Alpha a 9,95 €, i més d'un milió de la versió Beta a 14,95 €. A data 19 de febrer del 2012, Minecraft ha superat els 22.400.000 usuaris registrats, i més de 5.000.000 vendes. [cal citació]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs amb l'etiqueta CVG_Golden_Joystick
 2. minecraft.net/stats
 3. Nunneley, Stephany. «Minecraft sales hit 20 million mark for all platforms». VG247, 22 gener 2013. [Consulta: 30 gener 2013].
 4. Gallegos, Anthony. «Minecraft Review — PC Review at IGN». IGN. [Consulta: 18 desembre 2011].
 5. Romero, Josh. «Minecraft Achievements Guied.». Video Game Blogger. [Consulta: 3 novembre 2012].
 6. Purchese, Robert. «Minecraft 1.0 launch patch notes». Eurogamer. Eurogamer Network, 23 novembre 2011. [Consulta: 2 gener 2013].
 7. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs amb l'etiqueta Guide.2FFAQ
 8. Ashdown, Jeremy. «This is Minecraft». IGN, 11 novembre 2010. [Consulta: 2 gener 2013].
 9. 9,0 9,1 9,2 Miller-Watt, Josh. «Minecraft beginner's guide». GamesRadar. Future plc. [Consulta: 24 octubre 2012].
 10. Meer, Alec. «BiomeShock: The New Minecraft Worlds». Rock, Paper, Shotgun, 27 octubre 2010. [Consulta: 2 gener 2013].
 11. Phillips, Tom. «Minecraft jungle biome, creatures coming soon». Eurogamer. Eurogamer Network, 20 gener 2012. [Consulta: 2 gener 2013].
 12. Senior, Tom. «Minecraft update snapshot includes trading, currency, new item and sandstone stairs». PC Gamer. Future plc, 24 maig 2012. [Consulta: 2 gener 2013].
 13. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs amb l'etiqueta Eurogamer

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Minecraft Modifica l'enllaç a Wikidata