Primavera Sound

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Kim Gordon, actuant amb Sonic Youth al Primavera Sound Festival 2005

Primavera Sound és un festival de música que té lloc a Barcelona des del 2001. Se celebra tots els anys a finals del mes de maig, i té com a objectiu difondre les últimes tendències de música, generalment independent, especialment del rock, el pop i l'electrònica, amb la presència de prestigiosos grups i dj's del panorama internacional. A més de programar l'actuació d'artistes consagrats, el festival ofereix a nous talents de l'escena musical l'oportunitat de donar-se a conèixer al públic.

Des dels seus inicis el festival ha centrat els seus esforços a oferir noves propostes musicals de l'àmbit independent juntament amb artistes de contrastada trajectòria, abastant qualsevol estil o gènere, buscant primordialment la qualitat i apostant essencialment pel pop, el rock i les tendències més underground de la música electrònica i de ball. El festival ha comptat al llarg de la seva trajectòria amb propostes dels més diversos colors i estils. Així ho demostren els artistes que durant aquests anys han passat pels seus escenaris: de Pixies a Aphex Twin, passant per Neil Young, Sonic Youth, Portishead, Yo La Tengo, Lou Reed, My Bloody Valentine, El-P, Pulp, Patti Smith, Arcade Fire, Public Enemy, Television, Devo, Enrique Morente, The White Stripes, Wilco, Tindersticks, PJ Harvey, Shellac, Dinosaur Jr., New Order, Surfin' Bichos], Melvins, Psychic TV o Spiritualized, entre molts d'altres. Any rere any, el festival Estrella Damm Primavera Sound ha anat incrementant tant l'assistència de públic com la repercussió als principals mitjans de premsa, radio i televisió. Si l'edició de 2001 va tancar amb una assistència de 8.000 persones, la del 2002 va arribar a 18.000 i la de 2003 va reunir entre els seus espais a més de 24.000 persones, l'assistència de 40.000 persones l'any 2004 va posar fi a la nostra estada al Poble Espanyol. El primer any al recinte del Fòrum, el 2005, es va saldar amb una assistència de 44.000 persones, mentre que en l'edició 2006 es va mantenir en unes quantitats similars. L'event, convertit ja en esdeveniment musical ineludible, ha reunit a la darrera edició a gairebé 62.000 persones. La fesomia del festival i l'ampli ventall de grups representats ha motivat que Estrella Damm Primavera Sound sigui un punt de trobada d'artistes i espectadors de diferents generacions. La repercussió mediàtica obtinguda per l'edició 2008 del festival va ser extraordinària. Es van acreditar 800 periodistes. Els principals diaris, premsa especialitzada, ràdios i televisions nacionals van cobrir àmpliament les actuacions celebrades al festival, considerat per nombrosos mitjans com el millor d'aquell any. Tantmateix, l'interès per part de la premsa internacional ha augmentat de forma espectacular en les dues últimes edicions. Els principals mitjans especialitzats tant de països europeus com de l'altra banda de l'Atlàntic s'han fet ressò de l'esdeveniment.

San Miguel Primavera Sound 2010 es va celebrar a Barcelona del 27 al 29 de maig. Es va mantenir la línia artística seguida a les darreres edicions de contrastada qualitat, que es va veure confirmada per la gran afluència de públic i una important repercussió mediàtica.

Història[modifica | modifica el codi]

El festival Primavera Sound va néixer de la mà de Murmurtown Producciones a principis dels anys noranta, basant la seva oferta en la presentació a Barcelona (en moltes ocasions per primera vegada) de grups nacionals independents. En les seves primeres edicions van passar pels escenaris de diferents locals barcelonesos (Communiqué, KGB,...) grups, aleshores prometedors, com Penelope Trip, Beef, Silvania, Honey Langstrumpf, Eliminator Jr., El Regalo de Silvia, Dirty Booties, Australian Blonde, Faded Flower, etcètera.

En la seva tercera edició, els concerts se celebraven a la sala Nitsa i a la sala Savannah. Per primer cop el festival va combinar pop i música de ball, una cosa totalment innovadora a la ciutat de Barcelona. El públic del festival va gaudir amb les actuacions de Darren Emerson (Underworld), Paul Daley (Leftfield), Los Planetas, La Buena Vida, Australian Blonde, Peanut Pie, Eat Meat, Moving Pictures, etcétera. Durant un mes es van anar celebrant les actuacions que mostraven el panorama independent que es vivia en aquella època al nostre país.

Després d'un llarg parèntesi l'any 2000 es va reprendre la idea del festival, només variante-ne la forma. Una sola nit combinant grups i dj's en el mateix espai (Nitsa Club- Apolo). Aquella edició va comptar amb grups com Meteosat, La Buena Vida, Los Sencillos y el dj set de David Holmes. Aquesta edició va ser la més exitosa.

El Primavera Sound 2000 va reafirmar la idea de perpetuar un esdeveniment en el qual el millor de la música pop s'unís a sessions electròniques de qualitat.

Edició 2001[modifica | modifica el codi]

L'edició del 2001 va ser la primera del festival Primavera Sound amb el format actual, comptant amb el recinte del Poble Espanyol i disposant de més d'un escenari (les primeres edicions a principis dels noranta es van realitzar per diferents sales de concerts de Barcelona). Es van habilitar cinc espais on, durant la nit del 28 d'abril es va oferir una representació del millor pop i música de ball. Alguns dels participants d'aquella edició van ser: Armand Van Helden, Le Hammond Inferno, l'exlíder de Pizzicato 5, Yasuharu Konishi, Faze Action, Bent, Los Planetas, Manta Ray, Sr. Chinarro, Samuel L. Session, Unkle, Carl Craig, Dj Godfather; i moltes altres bandes i dj's com Gentle People Dj's, Leila, Zip o Gus Gus Djs.

Edició 2002[modifica | modifica el codi]

L'edició 2002 del Primavera Sound va tenir lloc els dies 17 i 18 de maig. El principal canvi del festival va ser l'ampliació de la seva durada a dos dies (divendres i dissabte). Es van habilitar cinc escenaris per on van passar seixanta grups i dj's nacionals i internacionals, entre els quals van destacar: Pulp, Tindersticks, Spiritualized, Echo & The Bunnymen, J Mascis, Aphex Twin, Luke Slater, Giant Sand, The Delgados, Dave Clarke, Bis, Ian Pooley, Andrew Weatherall, Le Tigre, Gonzales, The Moldy Peaches, Chicks On Speed, Clem Snide, La Buena Vida, Green Velvet, Cinerama, Lo-Fidelity Allstars o The Zephyrs, entre molts d'altres. Així mateix, vam comptar per primera vegada amb activitats extramusicals, pensades per a completar i ampliar l'oferta del festival, como ara la Mostra de Disseny “Un ruido secreto” o el Primavera Soundtrack Film Festival.

Edició 2003[modifica | modifica el codi]

L'edició 2003 del festival va suposar la seva consagració definitiva com un dels festivals ineludibles del país. Així ho va certificar l'assistència de públic (25.000 persones, set mil més que l'any anterior). Així mateix es van acreditar 571 periodistes. També va augmentar el nombre de grups: van actuar més de 90 grups i dj's tant nacionals com internacionals. Es van habilitar cinc espais al recinte del Poble Espanyol per a les actuacions nocturnes (Nitsa-Apolo, Rockdelux per Lois, CD Drome, Nasti i Psicolabis) i aquell any, a més, es va afegir un recinte al festival: el Mercat de les Flors, per a la realització de les Activitats Diürnes: el festival de cinema Primavera Soundtrack Film Festival i la Fira Discogràfica i de Professionals, que va comptar amb dos escenaris per a actuacions dels grups dels segells participants, Escenari Mercat de les Flors i Escenari Acústic.

Poble Espanyol (23 i 24 de maig)

Belle And Sebastian, Yo La Tengo, Teenage Fanclub, Arab Strap, I Am Kloot, Sonic Youth, Mogwai, The White Stripes, Television, Beef, The Go-Betweens, 2 Many Dj's, Julian Cope, Definitive Jux Live!, Baxter Dury, Super_Collider, Umek, Thalia Zedek, Nacho Vegas Y Las Esferas Invisibles, Wire, Roni Size, Future Bible Heroes, Ed Harcourt, John Parish, Scratch Perverts, Mary Gauthier, Dj/Rupture, Michael Mayer, Console, Tocotronic, Adam Beyer, Standstill, Élena, Antònia Font, Tokyo Sex Destruction, Vacaciones, Grupo Salvaje, Dj Psychocandy, The Folk Implosion, Ikara Colt, Adam Green, The Kills, Soledad Brothers, Munk (Gomma Dj's), Migala, Christina Rosenvinge, Mishima, Audience, Alma X, Dj Coco, Lcd Soundsystem, Märtini Brös, Erol Alkan, Dj Dexter, Dj's Are Not Rockstars, Gold Chains, Rahim, Peaches, Le Hammond Inferno, Ellen Alien, W.I.T., Larry Tee, Cobra Killer, La Presidente, Rewind DJ's (Vicknoise, Pol, Teti).

Mercat de les Flors (23 i 24 de maig)

The Montgolfier Brothers, Calc, Glissando, The Tea Servants, Airbag, Jeronimo, Cola Jet Set, Gurus, L'altra, Whirlwind Heat, Motormark, Pipas, Holland Park, Mano De Santo, Zola, Henry, Bart Davenport, Astronaut, Euro-Trash Girl, Mia Doi Todd, Dead Capo, Tan Low, Morning Star.

Festes de presentació (22 de maig)

Van tenir lloc al Poble Espanyol i la Sala Apolo. Van participar Godspeed You! Black Emperor, Hangedup, The Streets, Baby Zizanie i A Room With A View.

Fira dedicada als professionals

Va comptar amb la presència de 40 stands dels principals segells discogràfics nacionals així com de revistes especialitzades i entitats col·laboradores: Cd World, Cd Drome, Pop Madrid, Primeros Pasitos, Pre-Texto, Bcore, Bip Bip, Elefant, Annika, Jabalina, Mushroom Pillow, Green Ufos, El Ejercito Rojo, Subterfuge, Popchild, Ariadna, Houston Party, Austrohungaro, Bank Robber, Pueblo, Zebra, Foehn, Pause, Everlasting, Rockdelux, Ab, Mondo Sonoro, Go Mag, Movin'bcn, Scope, Fork Series, Nosordo, Mai Dins, Rojo, Criminal Records, Spark, East Pack, Dead Bees, Strange Ones, Dos.Dos.

Primavera Soundtrack Film Festival

Mostra de llargmetratges amb temàtica pop (documentals, musicals, ficció). Programació 2003:

  • Standing in the Shadows of Motown, de Paul Justman. 2002. EUA. 116 min
  • Biggie and Tupac, de Nick Broomfield. 2002. Regne Unit. 107 min. Betacam
  • Morvern Callar, de Lynne Ramsay. Regne Unit/Canadà. 2002. 97 min
  • Beijing Rocks, de Mabel Cheung Yuen-Ting. Hong Kong, 2001. 110 min
  • Almost Blue, d'Alex Infascelli. Itàiia, 2000. 86 min

Edició 2004[modifica | modifica el codi]

El 2004 el festival va seguir creixent quant a duració (tres dies al Poble Espanyol), artistes i públic. La popularitat dels caps de cartell i, especialment, l'actuació de la llegendària banda Pixies (efectuant la seva primera data europea en dotze anys) va augmentar la xifra d'assistents a 40.000 persones procedents d'Espanya, Regne Unit, França, Itàlia, Alemanya i Portugal en la seva majoria. Altres caps de cartell com PJ Harvey, Primal Scream, The Divine Comedy, Wilco o Franz Ferdinand van contribuir a tancar l'edició de major èxit fins aleshores. El Mercat de les Flors, lloc on es van celebrar les activitats diürnes, va incrementar el nombre de bandes gràcies a l'escenari exterior junt a la fira discogràfica. El cartell d'aquest recinte va incloure un nombre més gran d'artistes nacionals i internacionals com Edison Woods, Berg Sans Nipple, Fernando Alfaro & Nacho Vegas, Xiu Xiu o Telefax.

Una altra millora d'aquesta última edició va ser la capacitat i la comoditat de l'espai. L'escenari principal es va situar a la part nord del recinte del Poble Espanyol. Això va ajudar a dinamitzar l'accés als escenaris. A banda dels grups anteriorment esmentats, aquestes van ser algunes de les actuacions 51 més celebrades entre les gairebé cent d'Estrella Damm Primavera Sound 2004:Liars, !!! (chk chk chk), Benjamin Biolay, Dominique A, Scissor Sisters, Pretty Girls Make Graves, Chicks On Speed, Sun Kil Moon, Julie Delpy, Devendra Banhart, (Smog), Dayna Kurtz, Plaid, Elbow, Nina Nastasia, The Glimmer Twins, Colder, Cristian Vogel, Blackstrobe, The Ladybug Transistor, Casiotone For The Painfully Alone, The Russian Futurists, The Fall, Mudhoney, Lloyd Cole, The Raveonettes, The Hidden Cameras, Erol Alkan, Numbers, Kid 606, 2 Many Dj´s, James Murphy, Miss Kittin, Luke Slater, Technasia, Experience, Willard Grant Conspiracy, Dizzee Rascal, Michael Gira, James Chance & The Contortions, Jason Forrest, Dj/Rupture, Alexander Robotnik o David Holmes. Entre les actuacions nacionals, van destacar les de La Buena Vida, Lluís Llach, Ruper Ordorika, Chucho y Atom Rhumba.

Fira discogràfica dedicada als professionals de la indústria: Van participar un total de 30 stands representant els principals segells discogràfics nacionals, així com premsa especialitzada i empreses relacionades: CD Drome, Pop Madrid, Gssh Gssh, Pre-Texto, Bcore, Bip Bip, Elefant, Annika, Acuarela, Jabalina, Green Ufos, Pias, Subterfuge, Popchild, Dusty Roses, Houston Party, Austrohungaro, Bank Robber, Miss Lucifer, Eureka, Foehn, Pause, Everlasting, Rockdelux, Movin'bcn, Moonpalace, Mushroom Pillow, Weight Recordings, Global Music, Criminal Records, Rise Robots Rise, Dead Bees i Strange Ones.

Primavera Soundtrack Film Festival

Projecció de pel·lícules relacionades amb la cultura pop (documentals, films musicals i ficció). Programació 2003:

  • Gigantic (A Tale Of Two Johns), un film sobre They Might Be Giants per AJ Schmack. EUA 2002, 103 min
  • I Am Trying To Break Your Heart, un film sobre Wilco per Sam Jones. EUA 2002, 92 min
  • Live Forever, per John Dower. UK 2003, 84 min
  • Greendale, per Bernard Shakey (Neil Young). EUA 2003, 87 min

Edició 2005[modifica | modifica el codi]

El 2005 va ser un any marcat pels canvis (principalment pel trasllat del festival del Poble Espanyol al recinte del Fòrum) i també una edició en la que es va accentuar el caràcter eclèctic del festival, donant cabuda a propostes inusuals en aquest tipus d'esdeveniments. Així vam poder veure els shows de gent com Enrique Morente, Brigitte Fontaine o Psychic TV. Una altra de les novetats de l'Estrella Damm Primavera Sound 2005 va ser l'impressionant Auditori ubicat al recinte, que va allotjar algunes de les millors actuacions d'aquell cap de setmana, de la mà d'artistes com Antony & The Johnsons, Vic Chesnutt o Tortoise, mostrant-se aquest espai com una de les estrelles del festival.

I junt amb aquestes novetats si cal ressaltar alguna cosa del festival va ser la presència, després de més d'una dècada allunyats dels escenaris del nostre país, de la mítica banda mancuniana New Order, que va presentar el seu nou àlbum a l'escenari Nitsa-Apolo el divendres 27. Les altres grans estrelles del festival van ser la tornada als escenaris dels mítics Stooges d'Iggy Pop, la veterania dels novaiorquesos Sonic Youth, el compromís de Steve Earle i el grup estendard del post punk Gang Of Four.

Junt amb ells tot un ventall de propostes de qualitat es van concentrar aquell cap de setmana: The Wedding Present, Echo & The Bunnymen, The Dirtbombs, American Music Club, Psychic TV, Enrique Morente, They Might Be Giants, Micah P. Hinson, Broken Social Scene, Vitalic, Sons And Daughters, Kompakt Sound System, Polysics, The Futureheads, Vetiver, Isis, Los Planetas, Parker & Lily i molts més.

El festival va incloure dins la seva programació l'espai Primavera France, on es va donar cita una representació de la millor música que es fa en l'actualitat al país veí, destacant les actuacions de gent com Dominique A, M83, Experience, The Married Monk, Helena o Françoiz Breut.

Un altre any més es va habilitar junt amb la Fira de Discogràfiques i Professionals un escenari (Fira) en el que van destacar les actuacions dels suecs Acid House Kings, l'americana Allison Moorer i bandes nacionals com Ginferno, Tarántula, Garzón, The Secret Society o The Cheese.

Edició 2006[modifica | modifica el codi]

L'edició del 2006 va ser la del complet assentament al recinte del Fòrum. Les principals novetats van consistir en alguns canvis a la disposició dels escenaris i en millores a les infraestructures (restauració, accessos, etc.) A nivell artístic Estrella Damm Primavera Sound 2006 es va centrar un cop més a oferir per sobre de tot qualitat, sense centrar-se en artistes o estils populars. Artistes amb llargues i contrastades trajectòries (Lou Reed, Motörhead, Yo La Tengo, The Flaming Lips, Big Star) actuen junt a bandes de curta però fulgurant carrera (Yeah Yeah Yeahs, Babyshambles, Animal Collective, The Rogers Sisters), l'experimentació rock de No Neck Blues Band, Gang Gang Dance, Deerhoof, Boredoms, Akron/Family apareix al costat del rock més aguerrit (The Deadly Snakes, The Drones, The New Christs). La llista d'artistas continua, passant de l'electrònica de ball d'Erol Alkan, Ellen Allien & Apparat, Dj Rush, Rex The Dog, Joris Voorn o The MFA a l'intimisme de Richard Hawley, Isobel Campbell, José González, Vashti Bunyan o la superbanda Undertow Orchestra.

Altres artistes a destacar inclouen el pop intemporal de Stereolab, el rock banyat en psicodèlia de The Brian Jonestown Massacre, l'americana de Centro-Matic, Lambchop o Drive-By Truckers, el robust rock de Sleater Kinney o el minimal funk de les veteranes ESG.

A l'apartat nacional destaca la primera data de la reunió dels mítics Surfin' Bichos, junt a 12Twelve, Southern Arts Society, Anari o Tachenko. La presència nacional es veu completada per les propostes de l'escenari Feria per on passen promeses i realitats contrastades que contemplen una àmplia gamma d'estils: Remate, Pauline En La Playa, Le Jonathan Reilly, Coconot, Ainara LeGardon, Beef, Stay, Mazoni, Meu, The Charades, Prin' La Lá and Clint entre altres.

Una de les novetats d'aquesta edició va ser la celebració de concerts durant els dies que precedien al festival. Així, el 29, 30 i 31 de maig van passar per la que, en aquell moment, era la nova sala d'Apolo (La [2]) gent com The Bellrays, Elliot Brood, Experience, Troy Von Balthazar, Jody Wildgoose o Annelies Monseré. També vam celebrar una festa post festival a la sala Apolo, per la que van passar de nou Centro-Matic, junt a propostes com el pop tecnificat de Xiu Xiu, el folk de John Roderick o els americans French Toast des del segell Dischord.

Edició 2007[modifica | modifica el codi]

El festival va experimentar un gran augment de públic, passant la barrera dels 60.000 espectadors. Amb un trenta per cent de públic procedent d'altres països, Estrella Damm Primavera Sound ha guanyat pes internacionalment i es consolida com un dels esdeveniments musicals de referència al panorama europeu.

Amb una oferta musical formada per més de 150 actuacions de bandes i djs, Estrella Damm Primavera Sound 2007 va presenciar una excel·lent actuació per part de la banda nord-americana Wilco i el retorn als escenaris de The Smashing Pumpkins després d'una dècada de silenci. Sonic Youth va tocar íntegrament el llegendari àlbum Daydream Nation i el Fòrum va vibrar amb el concert de la veterana Patti Smith.

L'entrada de la promotora britànica All Tomorrow's Parties com a Partner del festival va ser la novetat més destacada de la passada edició. Els directors d'ATP van exercir de “curators” seleccionant el lineup i donant nom a un dels escenaris, on van tocar Modest Mouse i bandes com Slint, Melvins y Comets On Fire van tocar íntegrament un àlbum significatiu de la seva carrera.

Acompanyant a aquests artistes, van desfilar pels escenaris del festival propostes de molts estils diferents: Herman Düne, Múm, Blonde Redhead, The Good The Bad And The Queen, Jonathan Richman, Dirty Three, Black Mountain, The Durutti Column, Maximo Park, Nathan Fake, Pelican, Architecture In Helsinki, Kimya Dawson, Shannon Wright, Robyn Hitchcock And The Venus 3, Buzzcocks, Ted Leo & The Pharmacists, Grizzly Bear, Billy Bragg, Girls Against Boys, Isis, Low, Band Of Horses, Built To Spill, Kid Koala, The Long Blondes, entre molts altres. A l'apartat d'artistes de tall electrònic van despuntar els shows de Justice, Hell, Diplo, Erol Alkan o Dj Yoda.

La presència nacional va augmentar de forma considerable, aconseguint donar, en aquesta edició, els espais adequats a la totalitat de bandes d'aquí. Com a passades ocasions el festival va intentar donar una visió diferent sobre la independència estatal donant cabuda a bandes com Lisabö, Half Foot Outside, Veracruz, Za o The Light Brigada, propostes injustament oblidades en altres festivals espanyols.

Una altra de les novetats va ser Minimúsica, una iniciativa de la Colazione en la que bandes independents de Barcelona van oferir concerts pel públic infantil a la guarderia gratuïta del festival. Els dies 1 i 2 de juny van tenir lloc dues sessions en horari de tarda, amb música en directe per part de Coconot, Las Dolores, Internet 2, Brielah, Sedaiós, Decibelios Joe, Tarántula, Los Carradine, Manos de Topo, Las Vaquitas (David de Beef + Joe Crepúsculo -Tarántula-), Albaialeix y First Aid Kit.

Durant el festival, Myspace Espanya va celebrar el seu naixement amb una sèrie de concerts acústics els dies 1 i 2 de juny en un stand situat a la Fira Discogràfica. Alguns dels grups que van passar pel “Salon Myspace” van ser Maximo Park & Grizzly Bear, Fernando Alfaro y los Alienistas, Grupo de Expertos Sol y Nieve, The Secret Society, Bonde do Role, Standstill, Mum, Alondra Bentley o Sr. Chinarro.

Pel que fa a les activitats paral·leles, a més de la ja habitual Fira Discogràfica, es van celebrar les Jornades Digital Music 2.0 organitzades en col·laboració amb l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC) i dirigides a professionals dels sectors musical i tecnològic, aquestes jornades es van centrar en temes d'actualitat dintre del món artístic i empresarial amb l'objectiu d'establir un nou punt de vista per la música digital a Catalunya i Espanya.

Per segon any consecutiu es van oferir concerts durant els dies precedents (dilluns, dimarts i dimecres) i el diumenge posterior a les jornades que es van desenvolupar al Fòrum. Aquests showcases de presentació i clausura van tenir lloc a les sales Apolo i La [2] amb les actuacions de nombrosos artistes com Centro-Matic, Of Montreal, At Swim Two Birds, Erol Alkan, The Orchids, The Sadies o Nueva Vulcano.

Edició 2008 [cal citació][modifica | modifica el codi]

160 artistes i 200 hores de música en directe per a un públic entregat al voltant d'un cartell eclèctic en un festival que va transgredir els límits del Parc del Fòrum per a introduir-se plenament al centre urbà de Barcelona. La programació paral·lela a l'esdeveniment principal va adquirir el 2008 més rellevància amb actuacions en diferents sales de la ciutat, al Parc Joan Miró i a diverses estacions del metro de Barcelona. Però a més d'obrir espais per un altre tipus de públic al voltant de la ciutat, Estrella Damm Primavera Sound es va mostrar de nou com un trampolí per a noves i interessants propostes com A Place To Bury Strangers, Health, Times New Viking, Moho o Shipping News.

Durant el primer dia de festival, Portishead, MGMT, Public Enemy i Vampire Weekend, entre molts d'altres artistes, van encapçalar el cartell del Parc Del Fòrum. A la segona jornada van destacar les actuacions de Cat Power, Bishop Allen i El Guincho, els quals van compartir escenari amb clàssics com The Sonics, Devo, Nick Lowe i Mary Weiss, que mantenen la seva essència intacta i segueixen despertant emocions generació rere generació. Durant el tercer dia, Rufus Wainwright, Enrique Morente i Lagartija Nick, Animal Collective i Tindersticks van acomiadar una edició que va contar amb el suport massiu del públic. Uns 60.000 assistents són prova de la bona salud del festival en un moment complicat per a la indústria musical a Espanya.

Altres bandes que van pujar als escenaris d'Estrella Damm Primavera Sound 2008 van ser Apparat Band, Bon Iver, Dirty Projectors, Fuck Buttons, Les Savy Fav, Menomena, Holy Fuck, Okkervil River, Pissed Jeans, Unchained, The Wave Pictures, Russian Red, Lightspeed Champion, The Strange Death Of Liberal England, Surkin, Tarántula, The Mary Onettes, Messer Chups, It's Not Not, The Marzipan Man, Deerhunter, Eric's Trip, Devastations, Fanfarlo, Throbbing Gristle, Om, Buffalo Tom, Caribou, Awesome Color, Digital Mystikz, DM Smith, Explosions In The Sky, Clipse, Holly Golightly & The Brakeoffs, Kelley Stoltz, The Missing Leech, No Age, Fasenuova, MV & EE with The Golden Road, Les Aus, Gentle Music Men, The Right Ons Soulin' Thunder Revue, Scout Niblett, Six Organs Of Admittance, Träd Gräs Och Stenar, Why?, Voxtrot, Polvo, Para One, Boris, De La Soul, Menomena, 808 State, Alan Braxe, Autolux, Enon, Health, Grande-Marlaska, La Estrella de David, Madee, Midnight Juggernauts, Port O'Brien, Prinzhorn Dance School, Shellac o The Rumble Strips.

Com ja és habitual, es va obrir l'espai de la Fira, on segells independents nacionals i internacionals van mostrar els seus productes al públic. El saló de Myspace va tornar a acollir actuacions per segon any consecutiu i, de la mateixa manera, ho va fer Minimúsica amb actuacions musicals destinades als més petits.

La programació paral·lela a l'esdeveniment central del Fòrum porta la seva música fins al metro de Barcelona amb presentacions gratuïtes per part de Belmez, Manel, The Lions Constellation i La Célula Durmiente a les estacions d'Universitat, Clot i Passeig de Gràcia.

També es van celebrar, sota el nom de Primavera Als Clubs, showcases de bandes com The Clientele, Matt Elliott, Mi And L'Au, SJ Esau and La Orquesta del Caballo Ganador, Scarlet's Well, Clint, My Brighest Diamond, DM Smith, Abrevadero, Voice Of The Seven Woods, Twin Kranes o Andy Votel. La primera edició de Primavera Al Parc, que va tenir lloc al Parc Joan Miró, va començar amb molt bon peu al reunir al voltant de 1.000 assistents en dos dies per a les presentacions de Darren Hayman & Jack Hayter Play Hefner songs, David Thomas Broughton, El Hijo, Bankrobber, Guillamino, El Chico Con La Espina Al Costado, Le Petit Ramon, The Radio Dept., Torpedo, April Fool's Day, Manos de Topo, Le Pianc i Extraperlo.

Edició 2009[modifica | modifica el codi]

La novena edició del festival barceloní va tancar les seves portes amb un rècord d'assistència i de concerts. Amb un total de 171 actuacions, el cartell de 2009 va reunir a més de 80.000 espectadors, la xifra d'assistència més alta en la història de l'esdeveniment.

Edició 2010[modifica | modifica el codi]

Dissabte 22 de maig

Primavera Sound baixa al metro: 3 Mellizas, Blackbird, Internet 2, The Nu Niles

Dimecres 26 de maig

Sala Apolo, Wichita Showcase: First Aid Kit, Los Campesinos!, Peggy Sue

Dijous 27 de maig

Parc del Fòrum: Pavement, Broken Social Scene, The Fall, Superchunk, Fuck Buttons, The Books, The Slits, The XX, Titus Andronicus, The Big Pink, Wild Beasts, Apse, Bis, The Wave Pictures, Ui, Sic Alps

Divendres 28 de maig

Parc del Fòrum: The Pixies, Panda Bear, The New Pornographers, Low performing 'The Great Destroyer', Marc Almond, Wilco, Spoon, Major Lazer, Shellac, CocoRosie, Japandroids, Diplo, Yeasayer, A Sunny Day In Glasgow, Circulatory System, Hope Sandoval & the Warm Inventions, Scout Niblett, The Bloody Beetroots, The King Khan & BBQ Show, The Psychic Paramount, Thee Oh Sees, Joker featuring. Nomad, Ganglians, Here We Go Magic, Black Math Horseman

Dissabte 29 de maig

Parc del Fòrum: Pet Shop Boys, Orbital, Gary Numan, Built To Spill, Grizzly Bear, Florence + The Machine, The Charlatans performing 'Some Friendly', Sunny Day Real Estate, The Field, Beach House, No Age, Atlas Sound, Health, Polvo, Real Estate, The Drums, Lee "Scratch" Perry, Liquid Liquid, Matt & Kim, Ben Frost, Dr. Dog, Almighty Defenders, The Clean, The Smith Westerns, Sian Alice Group, Fake Blood, Dum Dum Girls, Boy 8-Bit, Nana Grizol, Endless Boogie, Crocodiles, The Bundles

Dissabte 29 de maig

Parc Joan Miró: The Big Head Troubled Boy, Thelematicos

Diumenge 30 de maig

Sala Apolo, Festa de Comiat: The Black Lips, Jeffrey Lewis & The Junkyard

Diumenge 30 de maig

Parc Joan Miró: Diploide, McEnroe

Altres

Wire, Mission of Burma, Tortoise, Condo Fucks, Les Savy Fav, Seefeel, Monotonix, The Antlers, Owen Pallett, Surfer Blood, Delorean, Standstill, Sleigh Bells, Cold Cave, Junip, Roddy Frame, Bigott, Biscuit, Cohete, Emilio José, Half Foot Outside, Best Coast, Lidia Damunt, Nueva Vulcano, Wild Honey, Mujeres, Beak>, Camarón, La Leyenda Del Tiempo.

PrimaveraPro[modifica | modifica el codi]

Una de les principals novetats de la desena edició de San Miguel Primavera Sound és l'engegada d'un àrea específica per a professionals de l'àmbit de la música.

El rigorós criteri de selecció d'artistes i la diversitat d'estils que confluïxen en el festival barceloní ha despertat l'interès d'un gran nombre de professionals del sector que cada any es desplacen des de l'estranger i altres llocs del territori nacional, el que ha generat un clima propici per al desenvolupament de relacions professionals. San Miguel Primavera Sound s'ha convertit en referent i és percebut com la conjuntura perfecta per a desenvolupar i alimentar el seu negoci, renovar contactes i impregnar-se de les últimes novetats en el terreny de la música independent.

L'organització del festival busca donar un pas més, i a través d'aquest espai pretén oferir eines que potenciïn i enforteixin aquesta trobada de professionals, que esdevé ja de forma espontània des de fa diverses edicions.

PrimaveraPro té com finalitat canalitzar les sinergies que es produïxen entre professionals de diferents àrees del sector tals com discogràfiques, agències de booking i management, promotores, distribuïdores i agències de comunicació, fires, festivals, premsa especialitzada o organismes públics i privats dedicats a la promoció cultural i a l'exportació de la música. Aquest espai contarà amb un escenari on es programaran actuacions de grups emergents amb l'ànim de facilitar la difusió de nous artistes a discogràfiques i altres entitats del sector. Aquests showcases estan dirigits tant a professionals com al públic assistent.

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Wikiquote A Viquidites hi ha cites, dites populars i frases fetes relatives a Primavera Sound