Usuari:Ignagon737/proves/Orfeó de Sabadell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Orfeó de Sabadell[modifica]

Fundat l'any 1904, constituí la primera entitat artística i musical de la ciutat de Sabadell. Sota la direcció del Mestre Josep Planas i Argemí (1904-1948), per la Festa Major de 1913 presentà, en primera audició a nivell estatal, el poema de Charles Gounod Gal•lia i també la Missa de Rèquiem.

El Messies de Häendel arribà de la mà del Mestre Adolf Cabané i Pibernat (1948-1975), així com les Danses del Príncep Igor, de Borodine i el Cicle Montserratí, del Mestre català Antoni Nicolau. També cal destacar l'actuació al Palau de la Música Catalana durant el 50è Aniversari de l'Orfeó.

En el període del Mestre Francesc Olivella i Company (1975-1977) es donà el procés d'obertura vers el moviment coral català.

En el Centenari de Sabadell Ciutat interpretà, sota la batuta del Mestre Edmon Colomer i Soler (1977-1980), la Fantasia Coral Opus 80, de Beethoven i el Glòria de Francis Poulenc. I al 75è Aniversari oferí, per primera vegada a tot l'Estat, la Simfònica número 2 Cantata Simfònica Lovgesang, de Mendelssohn.

Al 80è aniversari interpretà la Missa de l'Orfandat, de Mozart i al 1988 l'Orfeó fou convidat a protagonitzar un concert al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, amb el Mestre Josep Colomé i Somoza (1982-1989), qui substituí al Mestre Jordi Colomer i Soler (1980-1982).

Des de 1989, amb el Mestre Gregorio-Salvador Rodríguez Ruiz, ha portat a escena el Catulli Carmina de Karl Orff, el Tríptic de Rossini, el Stabat Mater, de Pergolessi, el Poema del Cante Jondo, de Lorca, musicat per Castelnuovo-Tedesco, el Rèquiem de Mozart, el Stabat Mater de Liszt, el Credo de Vivaldi, el Beatus Vir de Monteverdi, Cantant amb Walt Disney (al 1995 de caire benèfic, i al 1996-1999) amb la col•laboració d'artistes invitats, la Donzella, de l'Alberto Grau (basat en un poema de Salvador de Madariaga; obra cantada amb acompanyament d’orquestra i dansa com a primícia mundial) entre d'altres. Per últim, esmentar la col•laboració dins el cicle "Concerts Tradicionals" amb l'Orquestra Simfònica del Vallès, amb la qual ha presentat, entre d'altres: el Rèquiem, de Fauré, i el Nanie, de Brahams i fragments del Rosamunde de Schubert...

Des del setembre de l'any 2000 pren el relleu de la batuta el Mestre Joan Martínez Colàs. Sota la seva direcció ha presentat un concert íntegrament de les obres de Verdi als següents escenaris: Saint Genis des Fontaines (França), Terrassa (pro Fundació Vicens Ferrer), Església del Pi de Barcelona, Sabadell (Festa Major 2001). Estrena de l’himne de la Jove Cambra Internacional al Palau de la Música Catalana. També l’obra Carmina Burana, amb la col•laboració de la Banda Municipal de Música de Cerdanyola del Vallès i la Coral Nova Ègara de Terrassa, al Castell de Sant Marçal de Cerdanyola i a la Festa Major de Sabadell 2002. L'Himne de l’Associació Musical del Prat, estrenat al Palau de la Música Catalana. Ha enregistrat el primer CD dedicat al concert de Verdi.

D’ençà del curs 2004-2005, dirigeix el cor el Mestre Llorenç Castelló i Garriga.

L'Orfeó de Sabadell ha estat honorat amb el Premi de Música de la Fundació Amics de les Arts i les Lletres, de Sabadell, en la segona edició i també amb el Premi Paul Harris del Rotary Club.

Ha fet concerts arreu de Catalunya, així com a diversos punts de l'Estat espanyol. També ha viatjat a França, Andorra, Bèlgica, Itàlia, on ha estat rebut pel Sant Pare, Hongria i els Estats Units.

L'Orfeó de Sabadell organitza, tanmateix, cursets de cant, audicions de reconeguts professionals, colònies, excursions de germanor, conferències, intercanvis amb d’altres entitats corals, etc...

Les corals joves de l'Orfeó: Secció de Nois i Noies (infantil) i Coral Efebus (juvenil), dirigits des del 1989 per Gemma Fernàndez, també a tingut els seus trets importants: Organitzaren conjuntament la I Trobada de Corals Infantils i Juvenils de Sabadell, amb la participació de 10 corals (1994); Efebus presenta l'obra Nadal Llum i Misteri, de Francesc Vila (1995), Stabat Mater de Pergolessi (2002), Tríptic de Rossini (2003). I els Nois i Noies han intervingut a l'òpera Carmen, de Bizet (1997) en diverses actuacions arreu de Catalunya en col·laboració amb els Amics de l'Òpera de Sabadell, i ha escenificat la Comèdia del Gall, de M. Hurd, i han col·laborat amb l'Orquestra Simfònica del Vallès i els Cors de Lleida. Esmentar també les últimes actuacions amb les obres El Pel·legrí, Nit de Musicals, La Rebel·lió a la Cuina, El Lleó i El Ratolí, Les Veus Misterioses, Pirates a la vista!, entre d'altres. Juntament amb la Coral Efebus han creat un espectacle de petit format, "Disne.....Y", que han presentat en diverses poblacions de Catalunya.