Usuari:Mcapdevila/Art víking

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Fermall de Hedeby, Suècia, amb una bèstia de mans prènsils.

L'art víking es desenvolupà en els països nòrdics i les seves àrees d'influència durant l'època víking (segles viii - xii). Forma part de l'estil zoomòrfic germànic, desenvolupat a partir d'influències de l'art romà tardà, l'art celta i motius dels pobles de les estepes d'Àsia. Es va tractar principalment d'un art aplicat, present en objectes de la vida quotidiana, com ara eines, estris i joies, encara que també es va utilitzar en pedres rúniques i de manera tardana en esglésies. Es conserven principalment exemplars d'aquest art en metalls i pedra, però també va estar present en fusta i tela. D'acord al seu desenvolupament sol dividir en sis estils: Broa-Oseberg, Borre, Jelling, Mamma, Ringerike i Urnes.

Estil Broa-Oseberg[modifica]

Cronologia dels estils de decoració animal escandinaus.

L ' estil Broa-Oseberg es considera el primer període de l'art víking. Aquest estil s'estén des de la segona meitat del segle viii fins a mitjan segle ix. Pren el nom de la tomba d'un home a la localitat de Broa, Gotland, Suècia, i de la tomba d'una dona en Oseberg, Noruega. En Broa es van trobar diverses peces de bronze que van formar part de brides de cavall. En Oseberg, lloc de la tomba víking més rica de tota la història, el cos de la dona se situava dins d'un vaixell ornamentat, en l'interior es trobava una gran ofrena funerària, que inclou tèxtils i una gran quantitat d'objectes tallats en fusta, com carros, trineus, carcasses de llit i ornaments amb caps animals.

En aquest estil apareixen figures animals ambigües i zoològicament indeterminades, amb cossos corbs i projeccions en forma de circells. En els seus cossos es distingeixen extremitats prènsils que es assentaments del cos d'un altre animal o al propi. Els tèxtils d'Oseberg són de les poques peces de tela que es conserven de l'art víking.

Estil Borre[modifica]

Pedres de l'illa de Man

L ' estil Borre (primera meitat del segle ix - segona meitat del segle x) deu el seu nom a un vaixell funerari trobat a Borre, Noruega. Va evolucionar a partir de l'estil Boa-Oseberg. Es caracteritza per un patró de trenat en les línies, similar a les baules de cadena, que formen figures simètriques. Augmenta el nombre de bèsties amb mans prènsils i el desenvolupament de la mateixes. Les peces aconsegueixen major finura en la tècnica de filigrana i granulació. A més de Borre (principalment peces de brides de cavall), hi ha també importants exemples de fermalls en Dinamarca i Suècia. L'estil es va estendre a les Illes Britàniques, on aconseguiria bastant popularitat. A l'Illa de Man hi ha diverses pedres monumentals d'aquest estil, el mateix que en Gran Bretanya i Irlanda.

Estil Jelling[modifica]

Copó funerari de Jelling.

L ' estil Jelling va ser nomenat per la troballa d'un copó de plata en el túmul funerari real de Jelling, a Dinamarca, on probablement va estar el primer sepulcre del rei Gorm el Vell. Es conserven principalment fermalls a Dinamarca, Noruega i Suècia, a Anglaterra (a la zona de York), a l'illa de Man i en les Órcades.

El característic són les figures animals en forma de S, amb el cap en perfil i similar a la d'un drac, mandíbules obertes a vegades mostrant ullals i un típic plec sobre el llavi superior. Els cossos dels animals són de forma més coherent que els de l'estil de Borre, encara que sol haver formes intermèdies entre ambdós estils. Tenen cossos allargats, corbs, amb decoració longitudinal en forma d'escala i projeccions en forma d'espiral similars a zarcillos vegetals, és possible distingir algunes extremitats, els cossos dels diferents animals s'entrellacen entre si.

Estil Mamma[modifica]

Cofre de Cunegunda, Bamberg.

L'estil Mamma emergir de manera gradual i imperceptible de l'estil Jelling i ambdós estils solen no ser diferenciats en el període de transició. Fins i tot, alguns la consideren una transició entre l'estil Jelling i el Ringerike. Entre les seves peces mestres figuren el destral de Mamma, en Jutlandia, amb una figura d'au i un rostre humà, i el cofre de Bamberg (suposadament pertanyent a l'emperadriu Cunegunda), ricament decorat en ivori de morsa.

En la forma madura d'aquest estil, els animals prenen formes més conspícues i substancioses, les formes en espiral són de major grandària. Per primera vegada apareixen formes vegetals clarament Diferència, en forma de sarments, zarcillos i esbossos foliars.

Estil Ringerike[modifica]

Pedra funerària de Sant Pau, Londres.

L'estil Ringerike coincideix amb l'expansió de la tradició d'erigir pedres rúniques. El seu nom ho pren d'un jaciment arqueològic a la província de Buskerud, on es van trobar pedres rúniques amb ornaments animals i vegetals. Abasta aproximadament des del 1000 fins al 1050.

El característic de l'estil és la presència d'elements animals, formes vegetals (circells, fulles) ben definides, o figures geomètriques (principalment cercles i figures en espiral, però també triangles) que s'agrupen o envolten una figura animal de major grandària. Entre les formes animals predominen els lleons i les aus, però també apareixen formes humanes. Els animals amb freqüència estan "coronats". Per primera vegada apareix en la decoració la forma de creu i palmetes. Un altre aspecte és la importància que pren la simetria. L'estil Ringerike es va nodrir de l'art anglosaxó i de l'art otonià. Va ser bastant comú en Anglaterra i Irlanda, on es va enriquir de les tradicions artístiques locals.

Estil Urnes[modifica]

Portal de l'església de fusta d'Urnes (Luster, Noruega).

L ' estil Urnes va ser nomenat així pel arqueólgo Haakon Shetelig el 1909, qui va prendre com a prototip la decoració del portal nord de l'església de fusta d'Urnes. L'estil es va estendre des de la segona meitat del segle xi fins a la primera meitat del segle xii.

És un estil elegant i vigorós. Les figures animals són primes, amb extremitats, quan n'hi ha, bastant més esveltes que el tronc; coll llarg i cap estilitzada, amb ulls en forma d'ametlla. Sovint apareixen animals en forma de banda o de serp, i també apareix la figura del drac, possiblement a partir de models anglosaxó. Un altre tret és l'evident asimetria i la interacció entre línies gruixudes i primes. L'estil també inclou patrons d'entrellaçat entre primes línies en forma de S o de 8.

El portal d'Urnes és un relleu ricament tallat en fusta de mitjans del segle xi, i és l'única peça completa de l'estil a Noruega; altres exemples més a Noruega, un important és el portal de l'església de fusta de Torp. Es va estendre en tots els països nòrdics: a Dinamarca, per exemple, s'han trobat uns 100 objectes i fragments de l'estil. Guarda relació amb l'art celta i anglosaxó. Els evangelis de Lindisfarne, un manuscrit il·lustrat per monjos anglosaxons al segle vii, mostra els mateixos patrons d'espirals del portal d'Urnes.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Graham-Campbell, James. 2001. «Viking world». Frances Lincoln Lmtd. Londres. ISBN 0-7112-1800-5

Enllaços externs[modifica]