Vaixella

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Vaixella

Vaixella (del llatí vascella, pl. Neutre de vascellum, "gotet") és el conjunt d'estris que s'utilitzen per al servei de la taula, és a dir, per a contenir, traslladar, servir i permetre ingerir els aliments.

Components[modifica | modifica el codi]

Components de la vaixella són els plats, els gots o les safates. De vegades també els coberts són considerats part de la vaixella, però en realitat pertanyen a la coberteria.

Plats[modifica | modifica el codi]

La vaixella conté en el seu format més simple els següents plats:

 • Plats plans - per a plats lleugers poc carregats
 • Plats fondos - per servir líquids (sopes, consomés...) o aliments fluids.
 • Plats de postres

Complements[modifica | modifica el codi]

A ells s'afegeixen nombrosos elements complementaris segons la grandària de la vaixella:

 • Tasses
  • Tasses de consomé
  • Tasses de te
  • Tasses de cafè
 • Recipients
  • Salseress
  • Soperes
  • Fonts i safates de diferents formes i mides. Plats de presentació.
 • Altres plats
  • Plats de pa
  • Plats per aliments especials com espàrrec s, cargols, etc.

Història[modifica | modifica el codi]

L'ús de la vaixella data de temps immemorials.

Vas campaniforme de Ciempozuelos

La cultura del vas campaniforme va ser una civilització prehistòrica de principis de l'Edat del Bronze datada entre el 2200 a.; C. i el 1900 aC que va desenvolupar unes atuells o vasos de ceràmica amb forma acampanada i profusament decorada que s'ha trobat, generalment en contextos funeraris, en bona part d'Europa, ja que es va estendre per Gran Bretanya, Irlanda, Països Baixos, centre d'Europa i de l'oest del mar Mediterrani. La unificació de la cultura d'Europa es va donar en el trànsit del tercer al segon mil·lenni s'explica en el si del clima d'interacció comercial creat per unes elits àvides de béns de prestigi, entre els quals es trobava el vas campaniforme. S'interpretaria com representatiu d'una moda, una vaixella de luxe usada per les elits europees en cerimònies socials en les que s'associa a la beguda, emprada també en pactes polítics, transmissió de coneixements o aliances matrimonials. El recipient se sap que va servir per beure cervesa o hidromel, segons l'anàlisi dels pòsits de la peça escocesa de Ashgrove. És possible que a través de les reunions socials s'hagi estès cap a Europa occidental.

Tresor de Villena

A la Edat del Bronze ja existeixen riques vaixelles metàl·liques. El Tresor de Villena, és una de les troballes auris més sensacionals de l'Edat de Bronze europea. És, de fet, el segon tresor de vaixella àuria més important d'Europa, només superat pel de les Tombes Reials de Micenes a Grècia.[1] Entre els objectes que el componen figuren onze bols d'or i tres ampolles de plata.

A Grècia, l'arqueologia ha trobat gran quantitat de ceràmica d'època micènica, d'estils molt diversos: gerres, càntirs, craters, gerros (anomenats de «copa de cava »per la seva forma, sent la talla de les gerres molt variable. Un altre tipus de vaixella, de metall (principalment de bronze) s'ha trobat en quantitats importants en els jaciments micènics. Les formes en aquest cas són més aviat els trípodes, gibrells o llums.

A Assíria i Pèrsia, consta que usaven els reis i magnats vaixelles d'or i plata. De l'imperi assiri, queden les els gots o plats de bronze amb relleus de figures disposada en zones concèntriques, trobat tot en Numrudi per Layard i les tasses, copes i adorns del mateix metall abocats en el palau de Senaquerib (en Koyundjik) que avui figuren en l'Museu Britànic.

Tresor de Panagiurište

S'ha [Qui?]datat el tresor trobat a Panagiurište, entre el 300 i 280 aC A la necròpolis del districte búlgar de Plovdiv, es va descobrir el 1949 un dels més cèlebres serveis de taula de l'antiguitat, enterament format per una vaixella d'or. Entre els objectes trobats figuren tres gerres ( Riton ) en forma de cap femenina i un gran plat amb caps, repetides en fileres concèntriques, al voltant d'un cercle de glans, de les que surten motius vegetals que cobreixen tot el fons. El plat ha d'haver estat realitzat en Làmpsac, colònia Focense dels Dardanels, perquè hi ha la indicació del pes i és com el d'aquesta ciutat.

En l'art ibèric, el terme ceràmica ibèrica sol referir-se en primera instància a la ceràmica ibèrica pintada, que és una vaixella fina decorada amb motius geomètrics, florals o humans de color vermell vinós. Els territoris de l'actual província de Albacete són especialment pròdigs pel que fa a troballes de mostres diverses d'art. En orfebreria, destaca l'anomenat Tresor de Abengibre, que conté un conjunt de vaixella de plata amb inscripcions ibèriques.

En el món romà, entre les millors i més celebrades peces de orfebreria clàssica (encara que ja d'origen romà) que per reflectir moltes d'elles el més refinat art grec se les jutja també en part gregues, són les del tresor de Hildesheim. Es consideren com a pertanyents al botí de guerra obtingut pels germans en destrossar les legions de Publi Quintili Varo (any 9) i entre els seus belles vaixelles i diferents utensilis de plata (passen de setanta les peces del tresor) hi ha la cèlebre pàtera de Minerva amb la figura d'aquesta deessa asseguda i la gran crater de 30 lliures romans de pes, totes dues amb figures repujades i finament cisellades.

Gerro del s. XVI del Tresor del Delfí (Museu del Prado)

De l'època cristiana primitiva ens queden els gots de vidre daurat que van haver de servir per a l'altar i per a la celebració dels àpats. Aquests gots i altres vidres semblants en forma de disc es componen de dues làmines entre les quals s'estén una altra primíssima d'or que porta pintades o gravades figures cristianes i inscripcions i d'aquí els ve el nom de aureográficos .

Formant part de l'artesania espanyola del vidre, es coneixen diverses copes i gerretes esmaltades i daurades que imiten les de Venècia i del segle XVI i del segle XVII hi ha a les col·leccions dels museus algunes ampolletes o gerretes de vidre verd que porten una multitud de nanses al voltant del coll i estan adornades amb arrissats i altres apèndixs de la mateixa pasta o de diferent color a la veneciana i altres gots o vaixelles de taula amb menys ornaments. Del segle XVIII daten alguns plats amb una espècie de ret formada per filets o cordonets blancs (els lacticinis) o rínxols blaus.

Color[modifica | modifica el codi]

Les vaixelles es poden adquirir en diversos colors i formats tot i que el blanc i beix es consideren sobris i elegants. D'altra banda, estan molt estesos els plats blancs amb sanefas decoratives exteriors.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. Ministeri d'Educació i Cultura. «RESOLUCIÓ de 7 de gener de 2003, de la Direcció General de Patrimoni Artístic de la Conselleria de Cultura i Educació, per la qual s'incoa expedient de declaració de bé d'interès cultural a favor de la col·lecció arqueològica del Tresor de Villena.» (pdf) (en espanyol). Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Govern espanyol, 2003, p. 7798-7802 [Consulta: 6 desembre 2009]. «Des del punt de vista històric, artístic i arqueològic, el Tresor de Villena constitueix un «unicum", un dipòsit no normalitzat, pel seu pes i contingut (A. Perea). De fet, es tracta del segon tresor de vaixella àuria més important d'Europa , després del de les Tombes Reials de Micenes a Grècia (A. Mederos ).»

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vaixella Modifica l'enllaç a Wikidata