Vés al contingut

Ajuda:Historial de la pàgina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Tota pàgina editable de la Viquipèdia té associat un historial de la pàgina que consta de les versions anteriors del wikitext, així com d'un registre de la data i hora (en UTC) de cada edició, el nom d'usuari o adreça IP que la va fer i el resum de l'edició. S'hi pot accedir per la pestanya «historial» de la part superior de la pàgina. També s'hi pot referir com historial de versions o historial d'edicions.

Resum

[modifica]
  • Tots els canvis fets a la pàgina són llistats en ordre cronològic invers.
  • Per veure una versió específica, cliqueu sobre la data.
  • Per comparar una versió anterior amb l'actual, cliqueu act.
  • Per comparar una versió amb la prèvia, cliqueu prev.
  • Per comparar dues versions determinades, marqueu el botó de la columna esquerra de la versió més vella i el botó de la columna dreta de la versió més nova, i llavors cliqueu el botó «Compara les versions seleccionades».
  • Les edicions menors estan assenyales amb una m.

Utilització de la pàgina d'historial

[modifica]

A sota teniu un exemple de l'historial d'una pàgina que utilitza l'aparença per defecte.

Les edicions es mostren ordenades de més noves a més velles. Cada edició és en una nova línia que mostra l'hora i el dia, l'editor, el resum de l'edició així com altres informacions addicionals. Algunes de les informacions d'aquesta pàgina:

  1. El nom de la pàgina, amb la pestanya «historial» destacada.
  2. Enllaços a la llista d'edicions més recents (Últimes) o més velles (Primeres), o a la pàgina següent o anterior d'edicions (n següents / n anteriors). Fixeu-vos que el text en negre entre parèntesis es tornaran enllaços quan sigui aplicable.
  3. Els números blaus canvien el nombre d'edicions mostrades en una pàgina: 20, 50, 100, 250 o 500. Un nombre més alt incrementa la longitud de la pàgina i redueix el nombre total de pàgines. El nombre que seleccioneu substitueix n en els enllaços a les pàgines anteriors o següents, per exemple (100 anteriors) (100 següents).
  4. (act) us porta a la pàgina de diferències mostrant les diferències entre aquella edició i la versió actual. Sota els canvis es mostrarà la versió actual perquè podeu veure com queda.
  5. (prev) us porta a la pàgina de diferències que mostra els canvis entre aquesta edició i la versió prèvia. La versió resultant (la de la línia on heu clicat «prev») es mostra sota els canvis perquè podeu veure com queda.
  6. Les dues columnes de botons d'opció es poden utilitzar per seleccionar dues versions qualssevol de la pàgina. Per exemple, diguem que voleu comparar les versions del 13 de novembre i del 12 de gener de la imatge. Primer marqueu el botó esquerre del 13 de novembre. La columna dreta de botons d'opció s'omplirà fins la versió seleccionada. Llavors marqueu el botó dret del 12 de gener. Finalment cliqueu el botó «Compara les versions seleccionades». Això us portarà a una pàgina de diferències mostrant els canvis entre les dues versions. La versió més recent (en aquest cas la del 12 de gener) surtirà sota els canvis perquè podeu veure com queda.
  7. L'hora i dia de l'edició es mostren segons l'horari configurat a les preferències. La data enllaça a la versió corresponent. Quan es mostra una versió anterior, en la primera línia s'ofereix un enllaç a la versió actual (la del moment en que es va carregar l'historial sense tenir en compte canvis posteriors), i es mostra el missatge de sistema Revision-info.
  8. Després de la data es mostra l'editor amb el nom d'usuari o adreça IP.
  9. m, quan apareix, significa que l'edició és menor (correccions petites a la pàgina). Això ajuda a percebre el tipus de canvis fets.
  10. Entre parèntesis s'indica la mida de la pàgina, en aquell moment, en octets, que ve a ser el nombre de caràcters.
  11. A continuació es mostra la diferència de mida entre aquesta revisió i la precedent. Un valor en verd amb el signe més (+1,864) indica que el resultat de la edició va afegir aquest nombre d'octets (es pot considerar nombre de caràcters) a la pàgina, mentre que un valor en vermell amb el signe menys (-29) indica quina quantitat, en menys, en va resultar. Les magnituds amb un valor absolut per damunt de 500 pareixen en negreta. Un zero en gris (0) indica que el nombre d'octets no s'ha alterat. El valor pot resultar enganyós ja que mostra el net entre addicions i eliminacions, que poden ser voluminoses però compensar-se totalment o parcial.
  12. Darrera es mostra el resum de l'edició, el text que l'usuari va escriure en la caixa de resum sota la caixa d'edició.
    • Si el resum de l'edició comença amb una fletxa i un text gris significa que l'usuari només ha editat una secció de la pàgina (s'indica el títol de secció en gris). Aquest text s'afegeix automàticament quan s'edita una secció. L'usuari hi pot afegeix el seu resum, que sortirà en text negre.
  13. A continuació apareixen, segons característiques de l'usuari que ha fet l'edició i de l'usuari que obté l'historial, un o més enllaços per a accions com ara desfer, revertir, amagar, agrair,...
  14. Per fi, pot aparèixer informació d'etiquetes d'edició.

Si en el passat s'ha fet algun reanomenament de la pàgina, es mostra l'historial d'edicions sencer, abans i després del reanomenament. El títol anterior es converteix en una redirecció i perd el seu historial d'edicions. Després de fusionar dues pàgines, normalment una d'elles es converteix en redirecció. En aquest cas es manté l'historial de versions.

Les edicions fetes a pàgines suprimides no es mantenen a les contribucions de l'usuari. No obstant, l'historial de versions es manté i pot ser recuperat per un administrador, que pot restaurar la pàgina.

Per mostrar només les edicions anteriors a una data podeu usar una URL com //ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Portada&offset=20070617172343&limit=20&action=history, on el paràmetre offset és la data en format timestamp, i limit és el nombre d'edicions mostrades.

Canal web

[modifica]

Es pot obtenir un canal web (RSS i Atom) de l'historial assignant a «feed» (un dels paràmetres d'index.php disponibles per l'historial) el valor «rss» o «atom», és a dir, afegint «&feed=rss» o «&feed=atom» a la URL de la pàgina d'historial. Això proporciona les diferències de les últimes 10 edicions, cadascuna amb un enllaç a la pàgina normal de diferències. Segons el navegador hi pot haver possibilitats com ordenar-ho per autor.

Nombre de versions

[modifica]

Aneu a la pàgina de primeres edicions de l'historial i cliqueu sobre «act» en la primera edició per veure les diferències amb l'actual (l'última). Sobre la taula de diferències hi ha el nombre d'edicions intermèdies; afegiu-ne 2 i tindreu el nombre total de versions.

Pàgines compostes (inclusió)

[modifica]

Una secció d'una pàgina pot ser una pàgina separada i inclosa, vegeu Ajuda:Plantilla. En aquest cas hi ha un historial d'edicions separat i la pàgina inclosa s'hauria de vigilar per separat.

Historial d'imatge

[modifica]

Una «imatge» (en el sentit ampli d'un arxiu carregat) es pot editar o, més generalment, substituir per una imatge diferent, carregant un nou arxiu amb el mateix nom. Aquí també es desen totes les versions. L'historial de la imatge forma part de la pàgina de descripció de la imatge, que surt al clicar sobre la imatge.

Enllaç a una versió específica d'una pàgina

[modifica]

En ocasions pot ser útil enllaçar a una versió determinada d'un article. Si no es tracta de la versió actual es pot utilitzar l'historial per veure la versió anterior de la pàgina. La URL d'aquesta versió es pot utilitzar com a referència permanent de la versió, i es pot obtenir normalment de la barra d'adreces del navegador. Vegeu també Ajuda:URL.

L'historial del wikitext no s'hauria de confondre amb l'historial de la pàgina mostrada:

  • Si una pàgina conté una variable temporal, el contingut mostrat varia amb el temps. Per exemple, {{CURRENTTIME}} dóna l'hora en que s'està veient la pàgina; en canvi, si s'utilitza el codi {{subst:CURRENTTIME}} el wikitext queda substituït per l'hora en que es desa l'edició i no hi queda cap variable temporal.
    • En particular, les plantilles i imatges poden variar si estan referenciades amb una expressió que contingui una variable temporal.
  • S'utilitzen les versions actuals de plantilles i imatges; no és possible especificar una versió particular a no ser que les versions anteriors tinguin noms diferents. Fixeu-vos també que això afecta a les plantilles que inclouen altres plantilles.

Per a un veritable enllaç permanent, carregueu la pàgina obtinguda com un arxiu HTML (si el sistema ho permet) i enllaceu a la URL. L'HTML inclou el contingut de les plantilles, així la pàgina no queda afectada per canvis o supressió d'una plantilla. A més conté referències URL de les imatges; no li afecten canvis d'imatges però sí en cas de supressió.

Per produir una versió wikitext que no depengui de plantilles utilitzeu «subst:», recursivament si és necessari.

Exportació

[modifica]

Especial:Export produeix un arxiu XML, sense l'interfície MediaWiki d'usuari, amb el wikitext de la versió actual i, opcionalment, totes les versions anteriors d'una o més pàgines, amb la data, l'hora, nom d'usuari i resum de l'edició. La forma com es mostrarà, per exemple amb etiquetes XML o sense i amb noves línies o sense, depèn del navegador. Alguns navegadors mostren enllaços «+» i «-» per veure o amagar parts seleccionades. Alternativament la font XML es pot veure utilitzant l'opció del navegador de visualitzar el codi font de la pàgina o, després de desar l'arxiu XML en local, amb un programa propi.

Aquesta facilitat també permet cercar un text en totes les versions d'una o més pàgines especificades. Vegeu també Ajuda:Exportar.

Revertir una pàgina

[modifica]

Si les vostres noves edicions no us convencen, no us preocupeu; podeu revertir la pàgina a qualsevol versió prèvia.

Arxius

[modifica]

Arxivar els texts en pàgines separades té avantatges sobre usar l'historial com a arxiu:

  • «Què hi enllaça» funciona en pàgines d'arxiu, però no en les versions anteriors de pàgines.
  • El text en pàgines d'arxiu es pot trobar amb motors de cerca. Pel contingut que només és a l'historial les possibilitats de cerca són limitades. Es pot trobar en llocs mirall no actualitzats o es pot cercar a l'historial després de fer una exportació.
  • Les pàgines d'arxiu es poden organitzar i anomenar de forma adeqüada, però no es proporcionen els resums de les edicions. Tanmateix, es pot preparar un índex de les versions velles amb els corresponents enllaços.

Vegeu també

[modifica]


[modifica] Ajuda específica de la Viquipèdia


En el començament de la Viquipèdia en català s'usava el programari UseModWiki. No existia una política de manteniment d'historial i algunes de les primeres edicions, des de març del 2001 fins a finals de gener del 2002 quan es va migrar a MediaWiki, es poden haver perdut. Vegeu la història dels inicis a Viquipèdia en català.

[modifica]

Encara que totes les contribucions se suposa que són compatibles amb la llicència GFDL, és possible que un usuari afegeixi material violant els drets d'autor. Intentem treure el més aviat possible aquest tipus de material de la versió actual, però la Viquipèdia no té una política general per eliminar tots els problemes de drets d'autor de l'historial. Aquestes versions es podrien eliminar sota demanda justificada però en general es conserven per permetre un seguiment adequat dels autors i per demostrar el compliment dels requeriments legals.

Tingueu en compte que l'usuari de versions de l'historial és el responsable del compliment de les lleis sobre drets d'autor i que no totes les versions d'un historial de pàgina estan necessàriament disponibles sota la GFDL. Com que Wikimedia és una fundació sense ànim de lucre, es creu que aquest és un ús legítim dels arxius.

Vegeu també

[modifica]
  • Wppagehiststat, una eina d'estadístiques de l'historial d'una pàgina.