Cissonius

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeCissonius

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdeïtat celta
epítet de Hermes Modifica el valor a Wikidata
Context
Mitologiamitologia celta Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Altres
EquivalentMercuri Modifica el valor a Wikidata
Mapa que mostra la distribució de les inscripcions a Cissonius

En la mitologia celta, Cissonius (també conegut com a Cisonius i Cesonius) era un antic déu gal/celta.

Després de Visucius, Cissonius era el nom més comú del Mercuri gal/celta. S'han trobat al voltant de disset inscripcions dedicades a ell des de França i el sud d'Alemanya fins a Suïssa.[1] En una inscripció de Promontogno (Suïssa) Cissonus s'identifica amb Matutinus.[1] També hi ha registres del nom de la deessa Cissonia.[2]

Probablement era un déu del comerç i protector dels viatgers, ja que Mercuri exercia unes funcions similars en el panteó romà. Cissonius estava representat ja sigui com un home barbut amb un casc muntat sobre un moltó i portant una copa de vi, o bé com un jove amb un casc alat i acompanyat amb un gall i una cabra.

El nom ha estat interpretat en el sentit de «valent», «remot» o també «conductor de carro». [N 1][3] El topònim Niederzissen, al districte d'Ahrweiler, pot ser un derivat del nom de Cissonius.

Notes[modifica]

  1. Citat en William van Andringa (2002). La religion en Gaule romaine : Piété et politique (Ier - IIIe siècle apr. J.-C.) Editions Errance, Paris. pp.135,155. Van Andringa per tant, resumeix les conclusions de Hatt: Cissonius dériverait du gaulois cissum, voiture. (Cissonius deriva del gal cissum , carro).

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Jufer, 2001, p. 34-35.
  2. Green, 1997.
  3. Hatt, 1989, p. 217.

Bibliografia[modifica]

  • Green, Miranda J. Dictionary of Celtic Myth and Legend (en anglès). Thames and Hudson Ltd, 1997. 
  • Hatt, J.J.. Mythes et dieux de la Gaules (en francès). vol I. Les grandes divinités masculines, 1989. 
  • Jufer, Nicole; Luginbühl, Thierry. Les dieux gaulois : répertoire des noms de divinités celtiques connus par l'épigraphie, les textes antiques et la toponymie. (en francès). París: Editions Errance, 2001.