Coixí

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Coixí
Guerra de coixins a Buenos Aires (Argentina)

Un coixí (ant. capçal) és un sac de tela, cuir, etc., rectangular, rodó, etc., cosit per tots costats, farcit de llana, ploma, crin, fibra de polièster, teixit sense teixir, escuma de niló o altra matèria filamentosa i elàstica o fins i tot paper esquinçat en fragments, per a recolzar-hi el cap, repenjar-hi l'esquena, els braços, posar sota els peus, etc.[1]

Pot ser utilitzat per a asseure-s'hi, agenollar-s'hi o esmorteir la duresa o l'obliqüitat d'una cadira o d'un sofà. Els coixins i les flassades es poden utilitzar de temporàriameent en l'exterior, per a evitar la duresa del sòl. Poden ser col·locats en gandule i ser utilitzats per a prevenir les molèsties de l'herba humida i dels insectes.

El coixí pot ser ornamentat, de diferents colors, mides, textures, components i teixits. L'estoig del coixí és la coixinera o coberta.

Menes de coixins[modifica]

  • L'oreller, coixí per a reposar-hi el cap.
  • El coixí llarg o travesser o capçaler es aquell que ocupa de cap a cap del llit.

Història[modifica]

El coixí és un article molt antic de mobiliari; els inventaris del contingut de palaus i de grans cases en l'alta Edat Mitjana n'esmenten constantmeent. Els coixins eren llavors sovint de gran talla, amb la coixinera de cuir, i prou ferms per a servir de seient. Nogensmenys, la tendència de tots els mobles ha estat d'empetitir-se amb el temps.

Van ser utilitzats de fet com a setis en tots els esdeveniments a Catalunya, França, Espanya, etc en un període molt més recent, i en temps de Saint-Simon trobem que en la cort espanyola encara eren vists com a un substitut peculiar honorable d'una cadira. A França, el dret d'agenollar-se sobre un coixí a l'església darrere del rei fou gelosament guardat i absolutament regulat, com aprenem encara de Saint-Simon. Aquest tipus de coixí s'anomenava carreau o 'quadrat'.

Abans, quan tot sovvint seients eren basts i durs, els coixins eren una necessitat; ara són un dels luxes de menor importància de la vida quotidiana.

Fraseologia[modifica]

  • Posar les ànsies sota el coixí: dormir com un soc, com un tronc, com una marmota, com el guix

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]