Vés al contingut

El Clàssic

(S'ha redirigit des de: El clàssic)
Plantilla:Infobox sports competitionEl Clàssic
Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Nom oficialEl Clàssic
El Clásico Modifica el valor a Wikidata
Nom en la llengua original(es) El Clásico Modifica el valor a Wikidata
Tipusderbi Modifica el valor a Wikidata
Esportfutbol Modifica el valor a Wikidata
Part derivalitats del futbol espanyol Modifica el valor a Wikidata
Nombre de participants2 Modifica el valor a Wikidata
Participants
Localització  i  dates
LocalitzacióCamp Nou (la Maternitat i Sant Ramon)
Estadi Santiago Bernabéu (Madrid) Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Vigència1902 – Modifica el valor a Wikidata
Dades estadístiques
Partits253 Modifica el valor a Wikidata
Gols819 (torneig oficial) Modifica el valor a Wikidata
GolLionel MessiFC Barcelona (50)
AssistènciaLionel Messi (14) Modifica el valor a Wikidata
El Camp Nou abans del Clàssic de la lliga, el 7 d'octubre 2012.

El Clàssic,[1] també conegut com a derbi espanyol, és un partit de futbol entre dos equips rivals, el Reial Madrid CF i el FC Barcelona. La rivalitat arriba perquè Madrid i Barcelona són les dues ciutats més grans d'Espanya i els dos clubs són els més influents i reeixits del país.[2]

Tot i que hi ha clàssics tant de futbol com de bàsquet, el més conegut és el de futbol. A nivell mundial, el clàssic guarda una important repercussió als mitjans de comunicació.[3][4]

Hi ha altres partits arreu del món anomenats clàssics, com a Anglaterra els partits entre el Leeds United i el FC Blackpool. A l'Argentina el partit entre Boca Juniors i River Plate són anomenats superclàssics.[5][6]

Significació

[modifica]

La rivalitat s'ha enfortit a través del temps pel Reial Madrid i Barcelona perquè diversos jugadors han desertat del seu rival. Notables jugadors, que van destacar al Barça que han jugat en el Reial Madrid han estat: Bernd Schuster (1988), Michael Laudrup (1994) i Luís Figo (2000). Luis Enrique va passar del Reial Madrid al Barcelona el 1996 i va arribar a ser capità del Barça.

La dècada de 1960 es va veure la primera rivalitat a la Copa d'Europa etapa en què es van enfrontar dues vegades, el Reial Madrid va guanyar el 1960 i el FC Barcelona el 1961. Els dos equips es van enfrontar de nou a la Lliga de Campions de la UEFA a les semifinals del 2002. Reial Madrid, futur campió, va guanyar el xoc anomenat pels mitjans de comunicació espanyols com el partit del segle.

Ambdós clubs tenen un gran palmarès i són dels primers dels rànquings i classificacions a nivell mundial:

  • Segons la IFFHS (Federació Internacional d'Història i Estadística del Futbol), el Futbol Club Barcelona ocupa el primer lloc amb 809 punts i el Reial Madrid, el tercer amb 633 punts.
  • A la classificació històrica de les competicions europees el Futbol Club Barcelona ocupa el primer lloc, i el Reial Madrid, el segon.
  • Quant el nombre de competicions internacionals guanyades, l'AC Milan se situa en primera posició amb 18 títols, seguit del Reial Madrid amb 15. El Barcelona està en cinquena posició amb 11 títols.

A nivell col·lectiu és clar que tots dos equips són dels millors del món. A nivell individual, també han jugat clàssics jugadors històrics com Diego Armando Maradona i Johan Cruyff per part del Futbol Club Barcelona i Alfredo Di Stefano per part del Reial Madrid. A la dècada del 2010, el gran derbi individual del clàssic estava entre el culer[7] Lionel Messi i el merengue[8] Cristiano Ronaldo.

La rivalitat

[modifica]

Els dos clubs són vistos, de vegades, com a representants del centralitzat Estat espanyol i Catalunya,[9] així com les dues ciutats que s'han mogut en direccions diferents culturalment i política parlant.

Context històric

[modifica]

Cal assenyalar que aquesta percepció contrasta amb el valor simbòlic que Madrid, va tenir durant la guerra civil espanyola pel bàndol republicà. Encara que el partit socialista va ser fundat a Madrid, gairebé totes les idees d'esquerra durant la història moderna del país - el republicanisme, el federalisme, l'anarquisme, el sindicalisme i el comunisme – s'han introduït principalment a través de Catalunya i s'hi fan més fortes aquí. També la moda, ja sigui en la roba o l'art han tendit a arrelar a Barcelona abans de ser acceptades a Madrid. Durant les dictadures de Primo de Rivera i, sobretot, la de Francisco Franco, totes les llengües i identitats regionals van ser mal vistes i contingudes. El FC Barcelona es va convertir en "més que un club" per la seva presumpta relació amb creences progressistes o de la seva funció representativa de Catalunya.[10] Tanmateix, durant el règim de Franco, l'equip blaugrana semblava concedir beneficis a causa de la seva bona relació amb el dictador a nivell directiu. En qualsevol cas, la majoria dels catalans, i molts altres espanyols, el Reial Madrid va ser considerada com la creació del club, malgrat el fet que durant la Guerra Civil espanyola, els presidents dels dos clubs, com Josep Sunyol i Rafael Sánchez Guerra, va patir a mans d'Els Nacionals (el costat guanyador de dreta).

Historial

[modifica]

Anys 20 i 30

[modifica]

Quan es va començar a fer la lliga, es va veure que la rivalitat Barça-Madrid duraria fins als nostres dies. Al primer clàssic de tots, el Reial Madrid va guanyar 1-2 a Barcelona. Tot i això, el Barça acabaria guanyant el títol de Lliga. Els clàssics de la temporada 1934/35 van ser completament bojos: el Madrid va guanyar al seu camp amb un contundent 8-2 però a la tornada el Barça es va revenjar amb un 5-0 a favor. Els resultats van acabar sent favorables al Reial Madrid.

Anys 40

[modifica]

Hi va haver molts gols aquesta dècada. A la temporada 1942/43 hi va haver un empat a cinc, a la temporada 1944/45 el Barça va guanyar 5-0 al Madrid repetint al de la temporada 1934/35 i a la temporada 1949/50 el Madrid va apallissar el Barça amb un 6-1. A la Copa del Rei de l'any 1943 el Madrid va guanyar en una semifinal al Barça per 11 a 1. En aquesta dècada els resultats van ser més o menys igualats.

Anys 50

[modifica]

Als anys 50 el Reial Madrid va viure l'època de més gran esplendor de la seva història. De la mà de jugadors com Alfredo Di Stefano van guanyar de forma consecutiva 4 títols de lliga i 5 copes d'Europa recent creades. El Barça va guanyar 4 lligues i 5 copes del Rei a la mateixa dècada. Pel que fa als partits destacats van ser: a la temporada 1950/51 un Barcelona 7-Reial Madrid 2 i a la temporada 1953/54 un Reial Madrid 5-Barcelona 0 i un Barcelona 5-1 Reial Madrid. El Reial Madrid tornava a guanyar el balanç total de resultats.

L'assumpte d'Alfredo di Stéfano

[modifica]
Alfredo di Stéfano en blanc, el 1959.

La rivalitat es va intensificar durant la dècada del 1950 quan els clubs es van disputar la signatura d'Alfredo di Stéfano.[11] Di Stéfano havia impressionat pel seu joc tant al Barcelona com el Reial Madrid una vegada que va jugar amb el Club Deportivo Los Millonarios de Bogotà, durant una vaga de jugadors en la seva Argentina natal. Tant el Reial Madrid com el FC Barcelona van intentar fitxar-ho i, a causa de la confusió que va sorgir de Di Stéfano, traslladar-se a Millonarios de River Plate després de la vaga, els dos clubs van reclamar els seus drets sobre la seva sol·licitud de registre. Posteriorment, totes dues de Barcelona i el Reial Madrid creu que l'havien signat. Després de la intervenció de la FIFA representant Calero Muñoz (que havia ajudat anteriorment a signar a l'estrella del futbol Ladislao Kubala, pel FC Barcelona) es va decidir que Barcelona i Reial Madrid havien de compartir el jugador en temporades alternes. El FC Barcelona es va fer enrere, de manera. Amb l'arribada de Di Stéfano l'equip va esdevenir un dels millors de la història del futbol. En el seu primer partit contra el FC Barcelona va marcar dos gols.

Anys 60

[modifica]

El Madrid va aconseguir el títol de Lliga en 8 ocasions i una Copa d'Europa. El Barça es va haver de conformar amb dues copes i com ser finalista de la Copa d'Europa. El balanç total continuava amb un gran predomini blanc.

Anys 70

[modifica]

El Barça va començar una etapa millor que les anteriors. Amb Johan Cruyff,[12] guanyarien una lliga (ja feia 14 anys que no la guanyaven). El Barça va apallissar en un històric partit 0-5 a domicili el Reial Madrid. Aquesta dècada el Barcelona també va aconseguir dues Copes. El Madrid va aconseguir però 6 lligues i una copa. Per fi el Barcelona aconseguia superar el seu etern rival en els resultats d'una dècada.

Anys 80

[modifica]

Als 80 el Madrid continuava amb l'hegemonia a la lliga, guanyant-ne 5 de consecutives. També van guanyar dues copes de la UEFA. Tot i això, el Barça va guanyar dues recopes, una lliga i tres copes del rei, gràcies sobretot, a Diego Armando Maradona i a Bernd Schuster. L'any 1986 el Barça va tornar a perdre l'oportunitat de guanyar una copa d'Europa. El Barcelona va passar al davant del Madrid en el balanç total de resultats de la dècada.

Anys 90

[modifica]

El Barça va dominar durant els cinc primers anys. Amb l'anomenat Dream Team (equip dels somnis) i amb Johan Cruyff com a entrenador, el Barça va conquerir la primera Copa d'Europa i va guanyar quatre lligues consecutives, curiosament dues d'elles amb derrota a l'última jornada del Reial Madrid davant el Tenerife. El Madrid va encaixar un 0-5 a la temporada 1993/94 que va ser contestada l'any següent amb un 5-0.

En qüestió de palmarès, el Barcelona va guanyar: 6 lligues, tres copes del Rei, una copa d'Europa i dues recopes d'Europa. El Madrid va conquistar: tres lligues, dues copes del Rei i dues copes d'Europa. El Barça continuava guanyant en les xifres dels resultats.

Anys 2000–2010

[modifica]

A la temporada 2000/01 el Madrid va aconseguir el títol de Lliga. El Barça va quedar quart a la Lliga i no va arribar a les finals ni de la copa del Rei ni de la Copa de la UEFA. A la temporada 2001/02 el València va guanyar la lliga i el Madrid i el Barça van quedar en tercer i quart lloc, respectivament. El Reial Madrid també va guanyar la novena Copa d'Europa davant el Bayer Leverkusen. El Barça va quedar quart a la lliga i a la copa d'Europa va quedar eliminat a semifinals contra el Madrid.

A la temporada 2002/03 el Madrid va guanyar la lliga traient-li a la Reial Societat i el Barça va quedar sisè. El Barça va quedar eliminat a quarts de final de la copa d'Europa. A la temporada 2003/04 el València va guanyar la lliga davant el Barcelona i el Reial Madrid va quedar quart. Al club blanc se li van acabar els anys d'èxits i va entrar tres anys en sequera.

A la temporada 2004/05 el Barça va guanyar la lliga amb Frank Rijkaard com a entrenador. Ronaldinho i Samuel Eto'o van liderar l'equip. A la temporada 2005/06 el Barça va guanyar la lliga amb 12 punts d'avantatge davant el Madrid. Aquest mateix any el Barça va guanyar la Copa d'Europa davant l'Arsenal (2-1).

A la temporada 2006/07 el Reial Madrid va guanyar la lliga contra pronòstic. El Barça va fer una temporada nefasta quedant eliminat al Mundial de Clubs davant l'Internacional de Porto Alegre, quedant eliminat davant el Getafe a la semifinal de la copa del Rei i caient davant el Sevilla a la Supercopa d'Europa. A la temporada 2007/08 el Barça va haver de fer el "passadís" al Madrid en el clàssic que va acabar 4-1 favorable als merengues.[13] El Madrid va ser campió de lliga amb 8 punts d'avantatge sobre el Vila-real CF i 18 davant el Barça. Tot això la temporada que ve canviaria.

Partit Madrid-Barça de 2011

A la temporada 2008/09 va ser molt favorable als blaugranes. Els dos clàssics els va guanyar: el primer, al Camp Nou, per 2-0 i es va distanciar amb 12 punts del Madrid i el segon, al Santiago Bernabéu va guanyar pel resultat històric de 2-6.[13] Per primera vegada a la història el Barça aconseguia fer més de cinc gols a domicili i al Madrid. Un Barcelona màgic dirigit per Pep Guardiola va aconseguir la lliga matemàticament a tres jornades pel final. A la Copa del Rei el Barcelona va guanyar la final a l'Athletic Club. També van aconseguir la Copa d'Europa davant el Manchester United FC per 2-0 a la final de Roma. Així, el Pep Team aconseguia ser l'únic equip espanyol que obtenia un triplet i el cinquè d'Europa. Al principi de la temporada 2009/10 també van aconseguir la Supercopa d'Espanya davant l'Athletic Club de Bilbao, la Supercopa d'Europa davant el Xakhtar Donetsk a Mònaco i el Mundial de Clubs als Emirats Àrabs Units davant l'Estudiantes de la Plata. Amb aquests tres altres títols, el Barça havia guanyat sis títols en un any o sextet, sent l'únic equip del món en aconseguir-ho.

El balanç de la dècada és més aviat per part del Barça, tot i que és difícil, ja que hi va haver molts alts i baixos. En aquesta dècada havien jugat jugadors com Lionel Messi i Ronaldinho per part del Barça i Van Nistelrooy i Iker Casillas de banda del Madrid.

2010-2020: Dos jugadors marquen l'època més disputada

[modifica]

Després de l'ostracisme que havia patit el Barcelona en els últims tres anys, on els catalans es van alçar amb la majoria dels títols disputats, el club madridista va contractar com a entrenador José Mourinho -un dels pocs que va aconseguir frenar el club barcelonista- per formar un sòlid projecte, primer des de feia anys amb l'objectiu de recuperar el crèdit perdut. Amb tots dos clubs dominant el panorama espanyol, dos jugadors van augmentar aquesta diferència respecte a la resta: Cristiano Ronaldo i Lionel Messi.

En la seva primera contesa els catalans -amb l'estil habitual dels últims anys- van signar un 5-0 als madrilenys encara adaptant-se com un equip, sent la cinquena vegada en la història que repetien aquest resultat.[14] Va ser el primer d'una successió de trobades mai produïda, fet que va ocasionar que la rivalitat i les picabaralles entre els dos fossin les més fortes que es recorden en els últims anys.

L'abril de 2011 es va donar un fet inèdit en la història d'aquest partit perquè van haver quatre clàssics en 18 dies perquè coincidien en tres competicions diferents.[15] El resultat va ser de dos empats i una victòria de cada club.[16] La dels madrilenys va suposar frenar una ratxa negativa de sis partits consecutius sense vèncer els catalans, a més de ser en la final de la Copa del Rei de l'edició de 2010-11 i que va suposar que s'alcessin amb el títol després de divuit anys.[17] La dels barcelonistes va suposar aconseguir després del compte general de l'eliminatòria la dissetena final europea de la seva història -per les vint-i-una assolides pels madridistes- i equilibrar el balanç de tots dos a la màxima competició europea alçant a més el seu quart títol.[18]

El partit entre tots dos corresponent a la Lliga 2011-12, jugat el 10 de desembre de 2011, va deixar el gol més ràpid en la història dels seus enfrontaments fins a la data. Karim Benzema va marcar per als madridistes a vint-i-dos segons del començament del partit,[19] superant l'anterior registre datat de 1941 i pertanyent a Chus Alonso quan va marcar als quaranta segons.[19] Mentrestant, Cristiano i Messi es van convertir aleshores en dos dels majors golejadors de la història del futbol, superant els 500 gols en les seves carreres.[20]

A partir del 2014, el Reial Madrid va invertir la tendència a favor seu. Si bé el conjunt blaugrana va aconseguir el seu segon triplet l'any 2015, el conjunt blanc va aconseguir convertir-se en el primer club en revalidar el títol i aconseguir una terna consecutiva de la Lliga de Campions sota el seu actual format, quart títol de la competició en cinc anys, en una època en la qual el club blaugrana es trobava en un dels millors moment de la seva història guanyant la major quantitat de títols i resultats de la seva història,[21] el Reial Madrid CF va començar la considerada com a segona època daurada de la seva història sota la direcció de Zinedine Zidane.

Partits

[modifica]

Partits de Lliga

[modifica]

Aquests són només els partits de lliga, on el nom del club en negreta indiquen que va guanyar.

Partit Data Jornada Equip local Resultat (L/V) Equip visitant Gols (local) Gols (visitant)
1 17 febrer 1929 2 FC Barcelona 1–2 Reial Madrid Parera (70) Morera (10, 55)
2 9 maig 1929 11 Reial Madrid 0–1 FC Barcelona Sastre (83)
3 26 gener 1930 9 FC Barcelona 1–4 Reial Madrid Bestit (63) Rubio (10, 37), F. López (17), Lazcano (71)
4 30 març 1930 18 Reial Madrid 5–1 FC Barcelona Rubio (5, 23), Lazcano (42, 68, 72) Goiburu (84)
5 1 febrer 1931 9 Reial Madrid 0–0 FC Barcelona
6 5 abril 1931 18 FC Barcelona 3–1 Reial Madrid Ramón (12, 35, 73) Eugenio (38)
7 31 gener 1932 9 Reial Madrid 2–0 FC Barcelona Olivares (26, 40)
8 3 abril 1932 18 FC Barcelona 2–2 Reial Madrid Samitier (20), Arocha (p. 87) Lazcano (43), Regueiro (70)
9 1 gener 1933 6 FC Barcelona 1–1 Reial Madrid Arocha (68) Regueiro (p. 78)
10 5 març 1933 15 Reial Madrid 2–1 FC Barcelona Samitier (35, 68) Goiburu (89)
11 26 novembre 1933 4 FC Barcelona 1–2 Reial Madrid Morera (46) Olivares (9), Regueiro (26)
12 28 gener 1934 13 Reial Madrid 4–0 FC Barcelona Valle (7), Samitier (20), Regueiro (30), Eugenio (50)
13 3 febrer 1935 10 Reial Madrid 8–2 FC Barcelona Lazcano (15, 42, 73), Sañudo (21, 35, 47, 81), Regueiro (29) Escolà (17), Guzmán (68)
14 21 abril 1935 21 FC Barcelona 5–0 Reial Madrid Ventolrà (43, 62, 68, 82), Escolà (48)
15 22 desembre 1935 7 FC Barcelona 0–3 Reial Madrid Regueiro (21), Diz (40), Lecue (47)
16 22 març 1936 18 Reial Madrid 3–0 FC Barcelona Lecue (10, 47), Emilin (43)
17 28 gener 1940 9 Reial Madrid 2–1 FC Barcelona Alonso (1), Lecue (75) Pascual (3)
18 14 abril 1940 20 FC Barcelona 0–0 Reial Madrid
19 1 desembre 1940 10 FC Barcelona 3–0 Reial Madrid Sospedra (49, 69), Valle Mas (53)
20 23 febrer 1941 21 Reial Madrid 1–2 FC Barcelona Barinaga (49) Bravo (60), Martín (63)
21 19 octubre 1941 4 Reial Madrid 4–3 FC Barcelona Arbiza (17, 70), Benito (p.p. 35), Belmar (55) Calvet (25), Raich (p. 60), Gracia (87)
22 25 gener 1942 17 FC Barcelona 0–2 Reial Madrid Alday (63, 78)
23 27 setembre 1942 1 Reial Madrid 3–0 FC Barcelona Arbiza (7, 89), Alsúa (52)
24 10 gener 1943 14 FC Barcelona 5–5 [22] Reial Madrid Martín (25, 40), Escolà (31), Valle Mas (32, 62) Alonso (10), Alday (27, 51), Botella (74), Mardones II (87)
25 2 gener 1944 13 Reial Madrid 0–1 FC Barcelona Valle Mas (50)
26 9 abril 1944 26 FC Barcelona 1–2 Reial Madrid Escolà (13) Alsúa (62), Rosalénch (p.p. 71)
27 12 novembre 1944 8 Reial Madrid 1–0 FC Barcelona Moleiro (21)
28 25 març 1945 21 FC Barcelona 5–0 Reial Madrid César (41, 46), Bravo (52), Escolà (77), Gonzalvo III (86)
29 25 novembre 1945 9 Reial Madrid 3–2 FC Barcelona Barinaga (23), Pruden (63), Belmar (67) Martín (51), Gonzalvo III (85)
30 3 març 1946 22 FC Barcelona 1–0 Reial Madrid César (17)
31 1 desembre 1946 11 Reial Madrid 2–1 FC Barcelona Corona (p. 4), Molowny (79) Seguer (23)
32 30 març 1947 24 FC Barcelona 3–2 Reial Madrid Bravo (18), Navarro (39, 49) Arsuaga (48, 60)
33 12 octubre 1947 4 Reial Madrid 1–1 FC Barcelona Barinaga (65) Clemente (p.p. 31)
34 25 gener 1948 17 FC Barcelona 4–2 Reial Madrid Seguer (2), Basora (28, 58), César (43) Gallardo (68), Rafa Yunta (76)
35 19 setembre 1948 2 Reial Madrid 1–2 FC Barcelona Barinaga (60) Florencio (41), Basora (48)
36 9 gener 1949 15 FC Barcelona 3–1 Reial Madrid César (28, 61), Basora (56) Pahiño (9)
37 18 setembre 1949 3 Reial Madrid 6–1 FC Barcelona Pahiño (2, 40, 68), Cabrera (4), Macala (62, 69)[23][24] Gonzalvo II (85)
38 15 gener 1950 16 FC Barcelona 2–3 Reial Madrid Basora (41), César (53) Pahiño (58), Rafael Verdú (66), Cabrera (73)
39 24 setembre 1950 3 FC Barcelona 7–2 Reial Madrid Nicolau (9, 56), César (14), Aurelio (39, 88), Gonzalvo III (62), Basora (82) Molowny (15), García González (66)
40 14 gener 1951 18 Reial Madrid 4–1 FC Barcelona Narro (8, 17, 29), Pahiño (13) Canal (31)
41 11 novembre 1951 10 Reial Madrid 5–1 FC Barcelona Molowny (3), Cabrera (32), Pahiño (35, 87), Roque Olsen (57) Basora (44)
42 2 març 1952 25 FC Barcelona 4–2 Reial Madrid Vila Soler (13), César (36, 56, 74) Roque Olsen (33), Arsuaga (39)
43 23 novembre 1952 11 Reial Madrid 2–1 FC Barcelona Arsuaga (76, 80) Manchón (67)
44 5 abril 1953 26 FC Barcelona 1–0 Reial Madrid Moreno (15)
45 25 octubre 1953 7 Reial Madrid 5–0 FC Barcelona di Stéfano (10, 85), Roque Olsen (34, 35), Molowny (39)
46 21 febrer 1954 22 FC Barcelona 5–1 Reial Madrid Tejada (14, 86), César (50), Moreno (74), Manchón (89) di Stéfano (6)
47 21 novembre 1954 11 Reial Madrid 3–0 FC Barcelona di Stéfano (p. 44), Héctor Rial (66), Joseito (67)
48 6 març 1955 26 FC Barcelona 2–2 Reial Madrid Basora (31), Dagoberto Moll (70) Gento (19, 64)
49 13 novembre 1955 10 Reial Madrid 2–1 FC Barcelona Héctor Rial (35), Marquitos (89) Areta (77)
50 18 març 1956 25 FC Barcelona 2–0 Reial Madrid Villaverde (18, 29)
51 11 novembre 1956 10 FC Barcelona 1–0 Reial Madrid Luis Suárez (46)
52 3 març 1957 25 Reial Madrid 1–0 FC Barcelona Joseito (21)
53 13 octubre 1957 5 Reial Madrid 3–0 FC Barcelona Kopa (10), Héctor Rial (43), di Stéfano (73)
54 2 febrer 1958 20 FC Barcelona 0–2 Reial Madrid Marsal (34), Héctor Rial (37)
55 26 octubre 1958 7 FC Barcelona 4–0 Reial Madrid Evaristo (22, 68, 70), Tejada (84)
56 15 febrer 1959 22 Reial Madrid 1–0 FC Barcelona Herrera (79)
57 29 novembre 1959 11 Reial Madrid 2–0 FC Barcelona Mateos (5), di Stéfano (82)
58 20 març 1960 26 FC Barcelona 3–1 Reial Madrid Kocsis (50), Martínez (60), Villaverde (62) di Stéfano (58)
59 4 desembre 1960 12 FC Barcelona 3–5 Reial Madrid Martínez (28), Villaverde (34), Kubala (89) di Stéfano (3, 81), del Sol (15), Gento (43, 79)
60 26 març 1961 27 Reial Madrid 3–2 FC Barcelona del Sol (55), di Stéfano (60), Puskás (78) Luis Suárez (80), Kubala (89)
61 30 setembre 1961 5 Reial Madrid 2–0 FC Barcelona Puskás (14), del Sol (72)
62 21 gener 1962 20 FC Barcelona 3–1 Reial Madrid Evaristo (4, 83), Kocsis (40) Félix Ruiz (86)
63 30 setembre 1962 3 Reial Madrid 2–0 FC Barcelona di Stéfano (20, 70)
64 27 gener 1963 18 FC Barcelona 1–5 Reial Madrid (34) Puskás (p. 24, 35, 71), di Stéfano (47), Gento (67)
65 15 desembre 1963 12 Reial Madrid 4–0 FC Barcelona Puskás (37, 68, p. 84), di Stéfano (77)
66 30 març 1964 27 FC Barcelona 1–2 Reial Madrid Zaldúa (27) Gento (18), Puskás (43)
67 8 novembre 1964 9 Reial Madrid 4–1 FC Barcelona Amancio (16, 31, 74), Serena (76) (68)
68 28 febrer 1965 24 FC Barcelona 1–2 Reial Madrid (40) Pirri (63), Serena (70)
69 19 desembre 1965 14 Reial Madrid 1–3 FC Barcelona Félix Ruiz (20) Fusté (7, 8), Zaldúa (34)
70 27 març 1966 29 FC Barcelona 2–1 Reial Madrid Rifé (59), Zaballa (63) Gento (39)
71 20 novembre 1966 10 Reial Madrid 1–0 FC Barcelona Veloso (89)
72 19 març 1967 25 FC Barcelona 2–1 Reial Madrid Fusté (7, 89) Amancio (42)
73 10 desembre 1967 12 Reial Madrid 1–1 FC Barcelona Gento (p. 65) Zaldúa (78)
74 9 abril 1968 27 FC Barcelona 1–1 Reial Madrid Zaldúa (12) Pirri (43)
75 16 novembre 1968 9 Reial Madrid 2–1 FC Barcelona Pirri (32), José Luis (75) Zaldúa (19)
76 9 març 1969 24 FC Barcelona 1–1 Reial Madrid Zaldúa (26) Gento (p. 87)
77 14 setembre 1969 1 Reial Madrid 3–3 FC Barcelona Fleitas (18, 38), Gento (63) Bustillo (3, 5), Rexach (71)
78 28 desembre 1969 16 FC Barcelona 1–0 Reial Madrid Gallego (29)
79 25 octubre 1970 7 Reial Madrid 0–1 FC Barcelona Zabalza (28)
80 14 febrer 1971 22 FC Barcelona 0–1 Reial Madrid Grande (67)
81 27 novembre 1971 11 Reial Madrid 1–1 FC Barcelona Grosso (6) Asensi (68)
82 3 abril 1972 28 FC Barcelona 1–0 Reial Madrid Asensi (11)
83 1 octubre 1972 5 FC Barcelona 1–0 Reial Madrid Barrios (52)
84 24 febrer 1973 22 Reial Madrid 0–0 FC Barcelona
85 7 octubre 1973 6 FC Barcelona 0–0 Reial Madrid
86 16 febrer 1974 22 Reial Madrid 0–5 FC Barcelona Asensi (30, 54), Cruyff (39), Juan Carlos (65), Sotil (69)
87 4 gener 1975 15 Reial Madrid 1–0 FC Barcelona Juan Roberto Martínez (43)
88 11 maig 1975 32 FC Barcelona 0–0 Reial Madrid
89 27 desembre 1975 15 FC Barcelona 2–1 Reial Madrid Neeskens (3), Rexach (89) Pirri (64)
90 30 abril 1976 32 Reial Madrid 0–2 FC Barcelona Rexach (15), Heredia (64)
91 19 setembre 1976 3 FC Barcelona 3–1 Reial Madrid Marcial (29), Cruyff (53), Heredia (86) Pirri (52)
92 30 gener 1977 20 Reial Madrid 1–1 FC Barcelona Pirri (p. 2) Cruyff (16)
93 4 desembre 1977 12 FC Barcelona 2–3 Reial Madrid Rexach (30, p. 67) Jensen (23), Santillana (35), Stielike (54)
94 5 abril 1978 29 Reial Madrid 4–0 FC Barcelona Jensen (6, 10), Juanito (69), Santillana (80)
95 23 setembre 1978 4 Reial Madrid 3–1 FC Barcelona Santillana (29, 46), Jensen (32) Neeskens (15)
96 17 febrer 1979 21 FC Barcelona 2–0 Reial Madrid Krankl (52), Asensi (61)
97 23 setembre 1979 3 Reial Madrid 3–2 FC Barcelona Santillana (6), Juanito (8), Cunningham (32) Landáburu (23), Krankl (36)
98 10 febrer 1980 20 FC Barcelona 0–2 Reial Madrid García Hernández (61), Santillana (63)
99 30 novembre 1980 13 FC Barcelona 2–1 Reial Madrid Schuster (15), Quini (64) Juanito (22)
100 29 març 1981 30 Reial Madrid 3–0 FC Barcelona Juanito (p. 53), Santillana (71), Stielike (76)
101 20 desembre 1981 16 FC Barcelona 3–1 Reial Madrid Alexanko (7), Quini (53, p. 60) Juanito (49)
102 18 abril 1982 33 Reial Madrid 3–1 FC Barcelona Rafael Cortés (6), Stielike (p. 45), Isidro (82) Quini (42)
103 27 novembre 1982 13 Reial Madrid 0–2 FC Barcelona Esteban Vigo (14), Quini (86)
104 26 març 1983 30 FC Barcelona 2–1 Reial Madrid Maradona (45), Perico Alonso (77) Juanito (20)
105 22 octubre 1983 8 FC Barcelona 1–2 Reial Madrid Quini (p. 17) Juanito (p. 12), Santillana (20)
106 25 febrer 1984 25 Reial Madrid 2–1 FC Barcelona Juanito (16), Santillana (80) Maradona (56)
107 2 setembre 1984 1 Reial Madrid 0–3 FC Barcelona Ángel (p.p. 46), Archibald (86), Calderé (89)
108 30 desembre 1984 18 FC Barcelona 3–2 Reial Madrid Gerardo (25), Migueli (53), Esteban Vigo (79) Sanchís (30), Butragueño (89)
109 9 novembre 1985 11 FC Barcelona 2–0 Reial Madrid Marcos (2), Calderé (72)
110 8 març 1986 28 Reial Madrid 3–1 FC Barcelona Maceda (64), Valdano (67), Butragueño (83) Amarilla (51)
111 8 octubre 1986 8 Reial Madrid 1–1 FC Barcelona Hugo Sánchez (p. 27) Pedraza (6)
112 31 gener 1987 25 FC Barcelona 3–2 Reial Madrid Lineker (2, 5, 47) Valdano (61), Hugo Sánchez (p. 80)
113 12 abril 1987 35 Reial Madrid 0–0 FC Barcelona
114 23 maig 1987 40 FC Barcelona 2–1 Reial Madrid Lineker (39), Roberto (p. 60) Hugo Sánchez (53)
115 2 gener 1988 16 Reial Madrid 2–1 FC Barcelona Hugo Sánchez (p. 22, 41) Schuster (p. 30)
116 30 abril 1988 35 FC Barcelona 2–0 Reial Madrid Carrasco (1), Lineker (70)
117 22 octubre 1988 8 Reial Madrid 3–2 FC Barcelona Hugo Sánchez (57), Aldana (59), Gordillo (81) Bakero (21), Carrasco (70)
118 1 abril 1989 27 FC Barcelona 0–0 Reial Madrid
119 7 octubre 1989 6 FC Barcelona 3–1 Reial Madrid Salinas (10), Koeman (p. 74, p. 89) Hugo Sánchez (p. 5)
120 15 febrer 1990 25 Reial Madrid 3–2 FC Barcelona Míchel (24), Butragueño (45), Hugo Sánchez (p. 46) Salinas (54, 57)
121 19 gener 1991 19 FC Barcelona 2–1 Reial Madrid Laudrup (18), Spasić (p.p. 62) Butragueño (28)
122 8 juny 1991 38 Reial Madrid 1–0 FC Barcelona Aldana (47)
123 19 octubre 1991 6 Reial Madrid 1–1 FC Barcelona Prosinečki (19) Koeman (p. 58)
124 7 març 1992 25 FC Barcelona 1–1 Reial Madrid Koeman (36) Hierro (66)
125 5 setembre 1992 1 FC Barcelona 2–1 Reial Madrid Bakero (4), Stoítxkov (87) Míchel (p. 71)
126 29 gener 1993 20 Reial Madrid 2–1 FC Barcelona Zamorano (9), Míchel (p. 41) Amor (15)
127 8 gener 1994 18 FC Barcelona 5–0 Reial Madrid Romário (24, 56, 81), Koeman (47), Iglesias (86)
128 6 maig 1994 37 Reial Madrid 0–1 FC Barcelona Amor (77)
129 6 gener 1995 16 Reial Madrid 5–0 FC Barcelona Zamorano (5, 21, 39), Luis Enrique (68), Amavisca (70)
130 26 maig 1995 35 FC Barcelona 1–0 Reial Madrid Nadal (62)
131 30 setembre 1995 5 Reial Madrid 1–1 FC Barcelona Raúl (12) Roger (31)
132 9 febrer 1996 26 FC Barcelona 3–0 Reial Madrid Kodro (36, 89), Figo (71)
133 7 desembre 1996 16 Reial Madrid 2–0 FC Barcelona Šuker (24), Mijatović (48)
134 10 maig 1997 37 FC Barcelona 1–0 Reial Madrid Ronaldo (44)
135 1 novembre 1997 9 Reial Madrid 2–3 FC Barcelona Raúl (48), Šuker (61) Rivaldo (5), Luis Enrique (50), Giovanni (79)
136 7 març 1998 28 FC Barcelona 3–0 Reial Madrid Anderson (69), Figo (80), Giovanni (85)
137 19 setembre 1998 3 Reial Madrid 2–2 FC Barcelona Raúl (7, 25) Kluivert (12), Anderson (82)
138 14 febrer 1999 22 FC Barcelona 3–0 Reial Madrid Luis Enrique (4, 36), Rivaldo (80)
139 13 octubre 1999 7 FC Barcelona 2–2 Reial Madrid Rivaldo (28), Figo (49) Raúl (26, 86)
140 26 febrer 2000 26 Reial Madrid 3–0 FC Barcelona Roberto Carlos (5), Anelka (19), Morientes (52)
141 21 octubre 2000 6 FC Barcelona 2–0 Reial Madrid Luis Enrique (26), Simão (79)
142 3 març 2001 25 Reial Madrid 2–2 FC Barcelona Raúl (6, 36) Rivaldo (35, 69)
143 4 novembre 2001 11 Reial Madrid 2–0 FC Barcelona Morientes (23), Figo (89)
144 16 març 2002 30 FC Barcelona 1–1 Reial Madrid Xavi (58) Zidane (38)
145 23 novembre 2002 11 FC Barcelona 0–0 Reial Madrid
146 19 abril 2003 30 Reial Madrid 1–1 FC Barcelona Ronaldo (15) Luis Enrique (31)
147 6 desembre 2003 15 FC Barcelona 1–2 Reial Madrid Kluivert (82) Roberto Carlos (36), Ronaldo (72)
148 25 abril 2004 34 Reial Madrid 1–2 FC Barcelona Solari (53) Kluivert (57), Xavi (86)
149 20 novembre 2004 12 FC Barcelona 3–0 Reial Madrid Eto'o (29), Van Bronckhorst (44), Ronaldinho (p. 77)
150 10 abril 2005 31 Reial Madrid 4–2 FC Barcelona Zidane (7), Ronaldo (20), Raúl (45+2), Owen (65) Eto'o (29), Ronaldinho (73)
151 19 novembre 2005 12 Reial Madrid 0–3 FC Barcelona Eto'o (14), Ronaldinho (59, 77)
152 1 abril 2006 31 FC Barcelona 1–1 Reial Madrid Ronaldinho (p. 22) Ronaldo (37)
153 22 octubre 2006 7 Reial Madrid 2–0 FC Barcelona Raúl (3), Van Nistelrooy (51)
154 10 març 2007 26 FC Barcelona 3–3 Reial Madrid Messi (11, 28, 90+1) Van Nistelrooy (5, p. 13), Ramos (73)
155 23 desembre 2007 17 FC Barcelona 0–1 Reial Madrid Baptista (36)
156 7 maig 2008 36 Reial Madrid 4–1 FC Barcelona Raúl (13), Robben (21), Higuaín (63), Van Nistelrooy (p. 78) Henry (87)
157 13 desembre 2008 15 FC Barcelona 2–0 Reial Madrid Eto'o (83), Messi (90)
158 2 maig 2009 34 Reial Madrid 2–6 FC Barcelona Higuaín (14), Ramos (56) Henry (18, 58), Puyol (20), Messi (36, 75), Piqué (83)
159 29 novembre 2009 12 FC Barcelona 1–0 Reial Madrid Ibrahimović (56)
160 10 abril 2010 31 Reial Madrid 0–2 FC Barcelona Messi (33), Pedro (56)
161 29 novembre 2010 13 FC Barcelona 5–0 Reial Madrid Xavi (10), Pedro (18), Villa (55, 58), Jeffrén (90+1)
162 16 abril 2011 32 Reial Madrid 1–1 FC Barcelona C. Ronaldo (p. 82) Messi (p. 53)
163 10 desembre 2011 16 Reial Madrid 1–3 FC Barcelona Benzema (1) Sánchez (30), Xavi (53), Fàbregas (66)
164 21 abril 2012 35 FC Barcelona 1–2 Reial Madrid Sánchez (71) Khedira (17), C. Ronaldo (73)
165 7 octubre 2012 7 FC Barcelona 2–2 Reial Madrid Messi (31, 61) C. Ronaldo (23, 66)
166 2 març 2013 26 Reial Madrid 2–1 FC Barcelona Benzema (6), Ramos (82) Messi (18)
167 26 octubre 2013 10 FC Barcelona 2–1 Reial Madrid Neymar (19), Sánchez (78) Jesé (90+1)
168 23 març 2014 29 Reial Madrid 3–4 FC Barcelona Benzema (20, 24), C. Ronaldo (p. 55) Iniesta (7), Messi (42, p. 65, p. 84)
169 25 octubre 2014 9 Reial Madrid 3–1 FC Barcelona C. Ronaldo (p. 35), Pepe (50), Benzema (61) Neymar (4)
170 22 març 2015 28 FC Barcelona 2–1 Reial Madrid Mathieu (19), L. Suárez (56) C. Ronaldo (31)
171 21 novembre 2015 12 Reial Madrid 0–4 FC Barcelona L. Suárez (11, 74), Neymar (39), Iniesta (53)
172 2 abril 2016 31 FC Barcelona 1–2 Reial Madrid Piqué (56) Benzema (62), C. Ronaldo (85)
173 3 desembre 2016 14 FC Barcelona 1–1 Reial Madrid L. Suárez (53) Ramos (90)
174 23 abril 2017 33 Reial Madrid 2–3 FC Barcelona Casemiro (28), Rodríguez (85) Messi (33, 90+2), Rakitić (73)
175 23 desembre 2017 17 Reial Madrid 0–3 FC Barcelona L. Suárez (54), Messi (p. 64), Al. Vidal (90+3)
176 6 maig 2018 36 FC Barcelona 2–2 Reial Madrid L. Suárez (10), Messi (52) C. Ronaldo (14), Bale (72)
177 28 octubre 2018 10 FC Barcelona 5–1 Reial Madrid Coutinho (11), L. Suárez (p. 30, 75, 83), Ar. Vidal (87) Marcelo (50)
178 2 març 2019 26 Reial Madrid 0–1 FC Barcelona Rakitić (26)
179 18 desembre 2019 10 FC Barcelona 0–0 Reial Madrid
180 1 març 2020 26 Reial Madrid 2–0 FC Barcelona Vinícius (71), Díaz (90+2)
181 24 octubre 2020 7 FC Barcelona 1–3 Reial Madrid Fati (8) Valverde (5), Ramos (p. 63), Modrić (90)
182 10 abril 2021 30 Reial Madrid 2–1 FC Barcelona Benzema (13), Kroos (28) Mingueza (60)
183 24 octubre 2021 10 FC Barcelona 1–2 Reial Madrid Agüero (90+7) Alaba (32), Vázquez (90+4)
184 20 març 2022 28 Reial Madrid 0–4 FC Barcelona Aubameyang (29, 51), Araújo (38), Torres (47)
185 16 octubre 2022 9 Reial Madrid 3-1 FC Barcelona Benzema (12), Valverde (35) Rodrygo (p. 90+1) Torres (83)
186 19 març 2023 26 FC Barcelona 2-1 Reial Madrid Roberto (45), Kessieé (90+2) Araújo (9)
187 28 octubre 2023 11 FC Barcelona 1-2 Reial Madrid Gündoğan (6) Bellingham (68, 90+2)
188 21 abril 2024 32 Reial Madrid 3-2 FC Barcelona Vinícius (p. 18), L. Vásquez (73), Bellingham (90+1) A. Christensen (6), Fermín (69)
189 26 octubre 2024 11 Reial Madrid 0–4 FC Barcelona Lewandoski (54, 56), L. Yamal (77), Raphinha (84)

Resum

[modifica]
Victòries Real Madrid 78
Empats 35
Victòries FC Barcelona 75
Gols Real Madrid 301
Gols FC Barcelona 303
Partits totals 188
Equip Guanyats a casa Empatats a casa Perduts a casa GF GC
Real Madrid 55 15 24 188 120
FC Barcelona 51 20 23 183 113

Altres clàssics

[modifica]
Supporters de Universidad de Chile, en un partit del Clásico Universitario en Xile.

Cal assenyalar que el clàssic, també té diferents utilitats en el futbol mundial: a Anglaterra a vegades als partits de la lliga de futbol anglesa jugats entre el Leeds United i el FC Blackpool són anomenats clàssics. A l'Argentina el partit entre Boca Juniors i River Plate són anomenats superclàssics.

Referències i notes

[modifica]
  1. «El clàssic es jugarà dilluns». El Punt, 18-11-2010. [Consulta: 11 febrer 2013].
  2. Morales, Fernando «Cuatro 'partidos del siglo' en 18 días» (en castellà). El País [Madrid], 16-04-2011. ISSN: 1134-6582.
  3. «El Clásico de los Clásicos: 216 partidos oficiales» (en castellà). Diario AS, 10-12-2011. [Consulta: 8 desembre 2016].
  4. «El verdadero clásico». Diari AS, 16-04-2011. [Consulta: 8 agost 2013].
  5. «El Real Madrid-Barcelona, desde Mozambique a Nueva Zelanda» (en castellà). ABC, 10-12-2011. [Consulta: 16 abril 2012].
  6. «El Clásico estrenará la mejor tecnología» (en castellà). Diario Marca, 01-12-2016. [Consulta: 1r desembre 2016].
  7. paraula utilitzada per denominar els seguidors o pertanyents al F. C. Barcelona
  8. paraula utilitzada per denominar els seguidors o pertanyents al Reial Madrid.
  9. "El Clàssic, the Catalan way!". Arxivat 2012-12-30 a Wayback Machine. Totalbarca.com. Consultat el 12 febrer 2013. (anglès)
  10. Jenson, Pete. «Barcelona versus Real Madrid: Catalan flag to fly at El Clasico» (en anglès). The Independent, 06-10-2012. [Consulta: 27 gener 2022].
  11. "FC Barcelona vs Real Madrid: A Brief History Of El Clasico". Arxivat 2010-12-03 a Wayback Machine. Livesoccertv.com. Consultat el 12 de febrer de 2013. (anglès)
  12. Lewis, Tim. «El Clasico: Barcelona v Real Madrid by Richard Fitzpatrick – review» (en anglès). the Guardian, 03-08-2012. [Consulta: 27 gener 2022].
  13. 13,0 13,1 Matt Youngs: "Five memorable encounters from El Clasico history". Arxivat 2013-01-19 a Wayback Machine. Totalfootballmag.com. Consultat 12 febrer 2013. (anglès)
  14. AS, Diario. «El Barcelona consigue su cuarto 5-0 ante el Madrid» (en castellà), 29-11-2010. [Consulta: 17 agost 2021].
  15. Muglia, Vicente. «Cuando Barcelona y Real Madrid jugaron cuatro veces en 18 días» (en castellà), 20-04-2020. [Consulta: 17 agost 2021].
  16. «Cuatro Clasicos en 18 dias!» (en castellà). MARCA.com, 07-04-2011. [Consulta: 17 agost 2021].
  17. «El Real Madrid, campeón de Copa». Página oficial de Intereconomía-PuntoPelota. Arxivat de l'original el 26 d'abril de 2011. [Consulta: 19 agost 2013].
  18. «El Barça ya tiene la Cuarta» (en castellà). MARCA.com, 28-05-2011. [Consulta: 17 agost 2021].
  19. 19,0 19,1 «Benzema marca el gol más rápido del Clásico» (en castellà). Pàgina oficial d'Eurosport. Arxivat de l'original el 10 desembre 2011. [Consulta: 17 agost 2021].
  20. Agencias. «Los 13 futbolistas con más cantidad de goles que Lionel Messi» (en castellà-hn). [Consulta: 27 gener 2022].
  21. «Carles Puyol felicita al Real Madrid y da un toque al Barça - Madrid-Barcelona» (en castellà), 26-05-2018. [Consulta: 17 agost 2021].
  22. «LFP: Temporada 1942–43 -Jornada 14ª». Lfp.es, 03-01-2010. Arxivat de l'original el 20 octubre 2013. [Consulta: 20 octubre 2013].
  23. La Vanguardia, page 16, 20 setembre 1949. «Match report - Real Madrid 6-1 Barcelona». [Consulta: 25 octubre 2021]. «Total of 125 goals with Real Madrid (not 124), 109 in LaLiga (not 108)
  24. Historic Spanish Football Database (BDFutbol). «Match report - Real Madrid 6-1 Barcelona (BDFutbol)». [Consulta: 25 octubre 2021]. «Other sources such as BeSoccer assign that goal to Pablo Olmedo

Enllaços externs

[modifica]