França oriental

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Francia Orientalis
França Oriental
Frankenreich 768-811.jpg
843 – 962 Banner of the Holy Roman Emperor (after 1400).svg

Ubicació de {{{common_name}}}Partició de l'Imperi Carolingi a la firma del Tractat de Verdun.
Informació
Capital No especificada
Idioma oficial Llatí (oficial)
Altres idiomes alemany
Religió Cristianisme
Moneda sòlid bizantí, tremís, Denari i Pfennig
Període històric
Edat mitjana
Coronació de Lluís el Germànic en virtut del Tractat de Verdun, la França Oriental apareix acolorida en color carbassa 843
Coronació d'Otó I com a Emperador germànic 962
Política
Forma de govern No especificat
Modifica les dades a Wikidata

La França oriental fou la terra de Lluís el Germànic després del Tractat de Verdun de l'any 843, que dividí l'Imperi Carolingi dels francs entre l'est, l'oest i el mig.[1] Va ser el precursor del Sacre Imperi Romanogermànic i de la moderna Alemanya. També era coneguda com a regne dels francs de l'est. Si es considera que l'inici del Sacre Imperi Romanogermànic va tenir lloc amb la dinastia Otoniana, el regne de la França de l'est durà del 843 fins a la coronació del duc Enric I de Saxònia el 919. Més usualment, es considera que l'Imperi comença el 962, amb l'entronització d'Otó el Gran (translatio imperii).[2]

La França oriental va ser dividida en quatre ducats: Suàbia (Alamània), Francònia, Saxònia i Baviera (incloent Moràvia i Caríntia. Després de la mort de Lotari II el 869, hi foren afegides algunes parts del Regne de Lotaríngia.

Aquest repartiment va durar fins a la caiguda de la dinastia Hohenstaufen (1268).

Des del segle X, la França oriental es conegué també com a regnum teutonicum ("regne teutònic" o "regne d'Alemanya"), terme prevalent en temps sàlics.

Referències[modifica]

  1. Goldberg, Eric Joseph. Struggle for Empire: Kingship and Conflict Under Louis the German, 817-876 (en anglès). Cornell University Press, 2006, p. 113. ISBN 080143890X. 
  2. Norman F. Cantor (1993), Civilization of the Middle Ages, pàg. 212–215

Vegeu també[modifica]