Gaotaiïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGaotaiïta
Fórmula químicaIr₃Te₈
EpònimGaositai Cr-PGE deposit (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusDipòsit de crom i PGE de Gaositai, Gaositai, Comtat de Chengde, Hebei, República Popular de la Xina
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.EB.05a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.2.EB.05a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/D.29 Modifica el valor a Wikidata
Dana2.12.1.18
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Colornegre acer
Exfoliacióno observada
Fracturano observada
Tenacitatfràgil
Duresa3
Lluïssormetàl·lica
Color de la ratllanegre
Densitat10 g/cm3 (calculada)
Propietats òptiquesisotròpica
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1993-017
SímbolGao Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La gaotaiïta és un mineral de la classe dels sulfurs que pertany al grup de la pirita. Rep el nom de la vila de Gaotai (República Popular de la Xina), a prop de la seva localitat tipus.

Característiques[modifica]

La gaotaiïta és un tel·lurur de fórmula química Ir₃Te₈. Es tracta d'una espècie aprovada per l'Associació Mineralògica Internacional, i publicada per primera vegada el 1995. Cristal·litza en el sistema isomètric. La seva duresa a l'escala de Mohs és 3.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la gaotaiïta pertany a «02.EA: Sulfurs metàl·lics, M:S = 1:2, amb Fe, Co, Ni, PGE, etc.» juntament amb els següents minerals: aurostibita, bambollaïta, cattierita, erlichmanita, fukuchilita, geversita, hauerita, insizwaïta, krutaïta, laurita, penroseïta, pirita, sperrylita, trogtalita, vaesita, villamaninita, dzharkenita, al·loclasita, costibita, ferroselita, frohbergita, glaucodot, kullerudita, marcassita, mattagamita, paracostibita, pararammelsbergita, oenita, anduoïta, clinosafflorita, löllingita, nisbita, omeiïta, paxita, rammelsbergita, safflorita, seinäjokita, arsenopirita, gudmundita, osarsita, ruarsita, cobaltita, gersdorffita, hol·lingworthita, irarsita, jol·liffeïta, krutovita, maslovita, michenerita, padmaïta, platarsita, testibiopal·ladita, tolovkita, ullmannita, wil·lyamita, changchengita, mayingita, hollingsworthita, kalungaïta, milotaïta, urvantsevita i reniïta.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat al Museu Geològic de la Xina.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al dipòsit de crom i PGE de la localitat de Gaositai, al comtat de Chengde (Hebei, República Popular de la Xina). Aquest jaciment és l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Gaotaiite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 27 abril 2021].