Milotaïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralMilotaïta
Fórmula químicaPdSbSe
EpònimMilota Makovicky Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusdipòsit de Předbořice, Předbořice, districte de Kutná Hora, República Txeca
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.EB.25
Nickel-Strunz 9a ed.2.EB.25 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Estructura cristal·linaa = 6,3181 Å;
Grup puntual2 3 - tetartoidal
Grup espacialp21 3
Colorgris platejat
Exfoliacióno observada
Fracturairregular, desigual
Tenacitatfràgil
Duresa4,5
Lluïssormetàl·lica
Color de la ratllagris
Densitat8,09 Modifica el valor a Wikidata
Propietats òptiquesisotròpica
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2003-056
Any d'aprovació2003
SímbolMio Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La milotaïta és un mineral de la classe dels sulfurs, que pertany al grup de la cobaltita. Rep el nom per Milota Makovicky, de la Universitat de Copenhaguen, Dinamarca, per les seves investigacions destacades sobre sistemes de sulfurs i sulfarsenits amb els elements del grup del platí.

Característiques[modifica]

La milotaïta és un selenur de fórmula química PdSbSe. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2003. Cristal·litza en el sistema isomètric. La seva duresa a l'escala de Mohs és 4,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la milotaïta pertany a «02.EA: Sulfurs metàl·lics, M:S = 1:2, amb Fe, Co, Ni, PGE, etc.» juntament amb els següents minerals: aurostibita, bambollaïta, cattierita, erlichmanita, fukuchilita, geversita, hauerita, insizwaïta, krutaïta, laurita, penroseïta, pirita, sperrylita, trogtalita, vaesita, villamaninita, dzharkenita, gaotaiïta, al·loclasita, costibita, ferroselita, frohbergita, glaucodot, kullerudita, marcassita, mattagamita, paracostibita, pararammelsbergita, oenita, anduoïta, clinosafflorita, löllingita, nisbita, omeiïta, paxita, rammelsbergita, safflorita, seinäjokita, arsenopirita, gudmundita, osarsita, ruarsita, cobaltita, gersdorffita, hol·lingworthita, irarsita, jol·liffeïta, krutovita, maslovita, michenerita, padmaïta, platarsita, testibiopal·ladita, tolovkita, ullmannita, wil·lyamita, changchengita, mayingita, hollingsworthita, kalungaïta, urvantsevita i reniïta.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al dipòsit de Předbořice, dins el districte de Kutná Hora, a la República Txeca, tractant-se de l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Milotaite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 30 abril 2021].