Maslovita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralMaslovita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaPtBiTe
EpònimGeorgii Dmitrievich Maslov (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusMina Oktyabrsky, Dipòsit de Cu-Ni de Talnakh, Norilsk, Taimíria, Krai de Krasnoiarsk, Rússia
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.EB.25
Nickel-Strunz 9a ed.2.EB.25 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/D.17 Modifica el valor a Wikidata
Dana2.12.3.12
Heys3.12.49
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Estructura cristal·linaa = 6,689(7) Å;
Grup puntual2 3 - tetartoidal
Grup espacialp21 3
Duresa4,5 a 5
Impureses comunesSb
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1978-002
SímbolMlo Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La maslovita és un mineral de la classe dels sulfurs, que pertany al grup de la cobaltita. Rep el no de Georgii Dmitrievich Maslov (Георгия Дмитриевича Маслова) (28 d'agost de 1915, Sukharevo, Ufa, Imperi Rus - 6 de setembre de 1968), geòleg rus, un dels descobridors dels jaciments de Talnakh.

Característiques[modifica]

La maslovita és un tel·lurur de fórmula química PtBiTe. Cristal·litza en el sistema isomètric. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 4,5 i 5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la maslovita pertany a «02.EA: Sulfurs metàl·lics, M:S = 1:2, amb Fe, Co, Ni, PGE, etc.» juntament amb els següents minerals: aurostibita, bambollaïta, cattierita, erlichmanita, fukuchilita, geversita, hauerita, insizwaïta, krutaïta, laurita, penroseïta, pirita, sperrylita, trogtalita, vaesita, villamaninita, dzharkenita, gaotaiïta, al·loclasita, costibita, ferroselita, frohbergita, glaucodot, kullerudita, marcassita, mattagamita, paracostibita, pararammelsbergita, oenita, anduoïta, clinosafflorita, löllingita, nisbita, omeiïta, paxita, rammelsbergita, safflorita, seinäjokita, arsenopirita, gudmundita, osarsita, ruarsita, cobaltita, gersdorffita, hol·lingworthita, irarsita, jol·liffeïta, krutovita, michenerita, padmaïta, platarsita, testibiopal·ladita, tolovkita, ullmannita, wil·lyamita, changchengita, mayingita, hollingsworthita, kalungaïta, milotaïta, urvantsevita i reniïta.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Oktyabrsky, dins el dipòsit de coure i níquel de Talnakh, a la localitat de Norilsk (Krai de Krasnoiarsk, Rússia). També ha estat descrita en altres indrets de Rússia, la República Popular de la Xina, el Brasil, el Canadà, Finlàndia, Zimbabwe i Sud-àfrica.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maslovita
  1. «Maslovite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 29 abril 2021].