Haggertyïta

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralHaggertyita
Fórmula químicaBa[Fe62+Ti5Mg]O19
EpònimStephen E. Haggerty modifica
Localitat tipusCrater de diamants de State Park, Murfreesboro, Comtat de Pike, Arkansas, Estats Units
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.CC.45
Nickel-Strunz 9a ed.4.CC.45 modifica
Nickel-Strunz 8a ed.IV/C.08 modifica
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Duresa5
Lluïssormetàl·lica
Més informació
Estatus IMAaprovat modifica
Codi IMAIMA1996-054
Referències[1]

La haggertyïta és un mineral de la classe dels òxids, que pertany al grup de la magnetoplumbita. Va ser anomenat per Stephen E. Haggerty de la Universitat de Massachusetts, en reconeixement als seus importants estudis sobre els minerals titanats del mantell terrestre i sobre els òxids en general.[2] Químicament és semblant a la hawthorneïta.

Classificació[modifica]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la haggertyita pertany a "04.CC: Òxids amb relació Metall:Oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitjana i gran" juntament amb els següents minerals: cromobismita, freudenbergita, grossita, clormayenita, yafsoanita, lueshita, natroniobita, perovskita, barioperovskita, lakargiïta, megawita, loparita-(Ce), macedonita, tausonita, isolueshita, crichtonita, davidita-(Ce), davidita-(La), davidita-(Y), landauita, lindsleyita, loveringita, mathiasita, senaita, dessauita-(Y), cleusonita, gramaccioliïta-(Y), diaoyudaoita, hawthorneita, hibonita, lindqvistita, latrappita, plumboferrita, yimengita, magnetoplumbita, nežilovita, batiferrita, barioferrita, jeppeita, zenzenita i mengxianminita.

Característiques[modifica]

La haggertyïta és un òxid de fórmula química Ba[Fe62+Ti5Mg]O19. Cristal·litza en el sistema hexagonal. La seva duresa a l'escala de Mohs és 5. Forma plaquetes, normalment d'uns 30-70 micròmetres i sovint amb morfologia hexagonal.

Formació i jaciments[modifica]

En la seva localitat tipus es va descriure en zones de reacció al voltant de petits xenòlits de material màfic en lamproïta. S'ha descrit només a la seva localitat tipus.

Referències[modifica]

  1. «Haggertyite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].
  2. Barthelmy, Dave. «Haggertyite Mineral Data». [Consulta: 19 gener 2018].