Batiferrita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralBatiferrita
Fórmula química Ba[Ti2Fe83+Fe22+]O19
Epònim composició química, bari, titani i ferro
Localitat tipus
Classificació
Categoria òxids
Nickel-Strunz 10a ed. 4.CC.45
Nickel-Strunz 9a ed. 4.CC.45
Propietats
Sistema cristal·lí hexagonal
Grup espacial space group 194 Tradueix
Color negre
Duresa 5,5 a 6
Lluïssor submetàl·lica
Color de la ratlla marró fosc
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1997-038
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La batiferrita és un mineral de la classe dels òxids, que pertany al grup de la magnetoplumbita. Anomenat així en al·lusió a la seva composició química: bari, titani i ferro.

Classificació[modifica]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la batiferrita pertany a "04.CC: Òxids amb relació Metall:Oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitjana i gran" juntament amb els següents minerals: cromobismita, freudenbergita, grossita, clormayenita, yafsoanita, lueshita, natroniobita, perovskita, barioperovskita, lakargiïta, megawita, loparita-(Ce), macedonita, tausonita, isolueshita, crichtonita, davidita-(Ce), davidita-(La), davidita-(Y), landauita, lindsleyita, loveringita, mathiasita, senaita, dessauita-(Y), cleusonita, gramaccioliïta-(Y), diaoyudaoita, hibonita, magnetoplumbita, lindqvistita, latrappita, plumboferrita, yimengita, haggertyita, nežilovita, hawthorneïta, barioferrita, jeppeita, zenzenita i mengxianminita.

Característiques[modifica]

La batiferrita és un òxid de fórmula química Ba[Ti2Fe83+Fe22+]O19. Cristal·litza en el sistema hexagonal. La seva duresa a l'escala de Mohs és 5,5 a 6. Forma agregats densos i fins.

Formació i jaciments[modifica]

En la localitat tipus va ser descrit en cavitats de basalts quaternaris amb melilita, leucita i nefelina.[2] En altres localitats (Rússia) s'ha descrit en la zona d'oxidació d'un dipòsit d'urani-molibdè reemplaçant pitchblenda i reemplaçat per uranofana.[3]

Referències[modifica]

  1. «Batiferrite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].
  2. Barthelmy, Dave. «Batiferrite Mineral Data». [Consulta: 13 gener 2018].
  3. «Batiferrite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. [Consulta: 13 gener 2018].