Zenzenita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralZenzenita
Fórmula química Pb3(Fe,Mn)4Mn3O13
Epònim Nils Zenzén Tradueix
Localitat tipus Långban, Filipstad, Värmland, Suècia
Classificació
Categoria òxids
Nickel-Strunz 10a ed. 4.CC.55
Nickel-Strunz 9a ed. 4.CC.55
Nickel-Strunz 8a ed. IV/C.08
Dana 7.5.4.1
Heys 7.19.8
Propietats
Sistema cristal·lí hexagonal
Estructura cristal·lina a = 10Å; c = 13,67Å;
Grup espacial space group 193 Tradueix
Color negre
Lluïssor metàl·lica
Diafanitat opaca
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1990-031
Any d'aprovació 1990
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La zenzenita és un mineral de la classe dels òxids. Rep el seu nom de Nils Zenzén (1883-1959), Comissari superior del Museu Suec d'Història Natural, a Estocolm (Suècia).

Característiques[modifica]

La zenzenita és un òxid de fórmula química Pb3(Fe,Mn)4Mn3O13. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1990. Cristal·litza en el sistema hexagonal.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la zenzenita pertany a "04.CC: Òxids amb relació Metall:Oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitjana i gran" juntament amb els següents minerals: cromobismita, freudenbergita, grossita, clormayenita, yafsoanita, latrappita, lueshita, natroniobita, perovskita, barioperovskita, lakargiïta, megawita, loparita-(Ce), macedonita, tausonita, isolueshita, crichtonita, davidita-(Ce), davidita-(La), davidita-(Y), landauïta, lindsleyita, loveringita, mathiasita, senaïta, dessauïta-(Y), cleusonita, gramaccioliïta-(Y), diaoyudaoïta, hawthorneïta, hibonita, lindqvistita, magnetoplumbita, plumboferrita, yimengita, haggertyita, nežilovita, batiferrita, barioferrita, jeppeïta i mengxianminita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta l'any 1990 a Långban, una zona mineral del municipi de Filipstad, a Värmland, Suècia. Es tracta de l'únic indret on ha estat trobada aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Zenzénite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 26 abril 2017].