Davidita-(Ce)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralDavidita-(Ce)
Fórmula química Ce(Y,U)Fe2(Ti,Fe,Cr,V)18(O,OH,F)38
Epònim Edgeworth David i ceri
Localitat tipus pedrera Tuftane Quarry, Frikstad, Iveland, Aust-Agder, Noruega
Classificació
Categoria òxids
Nickel-Strunz 10a ed. 4.CC.40
Nickel-Strunz 9a ed. 4.CC.40
Nickel-Strunz 8a ed. IV/C.09
Dana 8.5.1.6
Heys 7.16.22
Propietats
Sistema cristal·lí trigonal
Simetria 3 - romboèdrica
Color negre, negre brillant
Duresa 6
Lluïssor vítria
Diafanitat opaca
Densitat 4,29 g/cm3 (mesurada);
Més informació
Estatus IMA mineral reanomenat (Rn)
Codi IMA IMA1966 s.p.
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La davidita-(Ce) és un mineral de la classe dels òxids que pertany al grup de la crichtonita. Rep el se nom en honor del professor Edgeworth David (1858-1934) i el seu contingut en ceri.[1]

Característiques[modifica]

La davidita-(Ce) és un òxid de fórmula química Ce(Y,U)Fe2(Ti,Fe,Cr,V)18(O,OH,F)38. Cristal·litza en el sistema trigonal en masses allargades de fins a 20 cm, amb traços semi-lineals rugosos.[2] La seva duresa a l'escala de Mohs és 6.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la davidita-(Ce) pertany a "04.CC: Òxids amb relació Metall:Oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitjana i gran" juntament amb els següents minerals: cromobismita, freudenbergita, grossita, clormayenita, yafsoanita, latrappita, lueshita, natroniobita, perovskita, barioperovskita, lakargiïta, megawita, loparita-(Ce), macedonita, tausonita, isolueshita, crichtonita, davidita-(La), davidita-(Y), landauïta, lindsleyita, loveringita, mathiasita, senaïta, dessauïta-(Y), cleusonita, gramaccioliïta-(Y), diaoyudaoïta, hawthorneïta, hibonita, lindqvistita, magnetoplumbita, plumboferrita, yimengita, haggertyita, nežilovita, batiferrita, barioferrita, jeppeïta, zenzenita i mengxianminita.

Formació i jaciments[modifica]

La davidita-(Ce) va ser descoberta a la pedrera Tuftane Quarry, a Frikstad, (Iveland, Aust-Agder, Noruega) en en granit d'un dic de pegmatita ric en minerals que contenen terres rares.[2] També ha estat descrita a altres indrets de Aust-Agder; la mina Madawaska, a Faraday (Ontàrio, Canadà); i en dos indrets de Rússia.

Sol trobar-se associada a altres minerals com: ilmenita, rútil, gadolinita, euxenita, thortveitita, xenotima, allanita i zircó.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Davidite-(Ce)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].
  2. 2,0 2,1 «Davidite-(Ce)» (en anglès). Handbook of Mineralogy. [Consulta: 21 gener 2018].