Hawthorneïta

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralHawthorneïta
Fórmula química Ba(MgTi3Cr4Fe4)O19
Localitat tipus Mina Bultfontein, Kimberley, Districte de Francis Baard, Cap Septentrional, Sud-àfrica
Classificació
Categoria òxids
Nickel-Strunz 10a ed. 4.CC.45
Nickel-Strunz 9a ed. 4.CC.45
Nickel-Strunz 8a ed. IV/C.08
Dana 7.4.1.3
Heys 7.14.9
Propietats
Sistema cristal·lí hexagonal
Estructura cristal·lina a = 5,87Å; c = 23,06Å;
Color negre o marró
Duresa 5,5 a 6
Lluïssor metàl·lica
Diafanitat opaca
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1988-019
Any d'aprovació 1988
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La hawthorneïta és un mineral de la classe dels òxids, que pertany al grup de la magnetoplumbita. Anomenada així per I.E. Grey, I.C. Madsen, i S.E. Haggerty l'any 1987 en honor a John Barry Hawthorne per els seus estudis del mantell superior. La combinació d'elements que es dóna en aquest mineral és única; químicament és similar a la mathiasita i la haggertyïta.

Classificació[modifica]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la hawthorneïta pertany a "04.CC: Òxids amb relació Metall:Oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitjana i gran" juntament amb els següents minerals: cromobismita, freudenbergita, grossita, clormayenita, yafsoanita, lueshita, natroniobita, perovskita, barioperovskita, lakargiïta, megawita, loparita-(Ce), macedonita, tausonita, isolueshita, crichtonita, davidita-(Ce), davidita-(La), davidita-(Y), landauita, lindsleyita, loveringita, mathiasita, senaita, dessauita-(Y), cleusonita, gramaccioliïta-(Y), diaoyudaoita, hibonita, magnetoplumbita, lindqvistita, latrappita, plumboferrita, yimengita, haggertyita, nežilovita, batiferrita, barioferrita, jeppeita, zenzenita i mengxianminita.

Característiques[modifica]

La hawthorneïta és un òxid de fórmula química Ba(MgTi3Cr4Fe4)O19. Cristal·litza en el sistema hexagonal. La seva duresa a l'escala de Mohs és 5,5 a 6. Forma grans de fins a 100 micròmetres, envoltats per lindsleyïta i orientats en espinel·la.

Formació i jaciments[modifica]

Es forma en el mantell superior, a condicions de 75-100 km de profunditat, 900-1100 graus centígrads i 20-30 kbar, per metasomatisme d'espinel·la cròmica.[2] Es localitza en xenòlits de peridotita en xemeneies kimberlítiques. A la seva localitat tipus s'ha descrit associada a richterita potàssica, flogopita, olivina rica en niobi, rútil, mathiasita, espinel·la magnesio-cròmica, ilmenita magnesio-cròmica, lindsleyïta, enstatita i diòpsid. Ha estat descrita a la seva localitat tipus (Sud-àfrica) i la Xina, en ambdós casos en contextos kimberlítics.

Referències[modifica]

  1. «Hawthorneite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].
  2. Barthelmy, Dave. «Hawthorneite Mineral Data». [Consulta: 13 gener 2018].