Nežilovita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralNežilovita

Cristalls de nežilovita (de color negre) en una mostra procedent de la localitat tipus.
Fórmula químicaPbZn₂(Mn4+,Ti4+)₂Fe₈3+O19
Localitat tipusMont Kalugeri, Vall de Babuna, Nežilovo, Veles, Macedònia del Nord
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.CC.45
Nickel-Strunz 9a ed.4.CC.45 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.IV/C.08 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Duresa4 a 5
Lluïssormetàl·lica
Més informació
Estatus IMAmineral redefinit (Rd) i aprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1994-020
SímbolNež Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La nežilovita o nezilovita[2] és un mineral de la classe dels òxids, que pertany al subgrup de la magnetoplumbita. Rep el seu nom de la seva localitat tipus, a 15 km de Nežilovo, Massís de Pelagonia, Macedònia del Nord.

Classificació[modifica]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la nežilovita pertany a «04.CC: Òxids amb relació Metall:Oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitjana i gran» juntament amb els següents minerals: cromobismita, freudenbergita, grossita, clormayenita, yafsoanita, lueshita, natroniobita, perovskita, barioperovskita, lakargiïta, megawita, loparita-(Ce), macedonita, tausonita, isolueshita, crichtonita, davidita-(Ce), davidita-(La), davidita-(Y), landauita, lindsleyita, loveringita, mathiasita, senaita, dessauita-(Y), cleusonita, gramaccioliïta-(Y), diaoyudaoita, hawthorneita, magnetoplumbita, lindqvistita, latrappita, plumboferrita, yimengita, haggertyita, hibonita, batiferrita, barioferrita, jeppeita, zenzenita i mengxianminita.

Característiques[modifica]

La nežilovita és un òxid de fórmula química PbZn₂(Mn4+,Ti4+)₂Fe₈3+O19. Cristal·litza en el sistema hexagonal. La seva duresa a l'escala de Mohs és 4 a 5. Forma cristalls d'entre 0,2 i 1 mm; aquests són tabulars en {0001} i prims, també tenen una cara de prisma hexagonal subordinada.

Formació i jaciments[modifica]

En la seva localitat tipus es va trobar en un marbre dolomític rosa en un complex metamòrfic precambrià.[3] Allà va ser descrita juntament amb talc, piemontita, flogopita, hematites, hedifana, gahnita, franklinita, cymrita, clorita, minerals del grup de la braunita, barita i minerals de la sèrie albita-anortita. S'ha descrit només a Macedònia del Nord.

Referències[modifica]

  1. «Nežilovite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].
  2. «Nezilovite: Nezilovite mineral information and data.». [Consulta: 10 gener 2018].
  3. Barthelmy, Dave. «Nezilovite Mineral Data». [Consulta: 10 gener 2018].