Història del Senegal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Mapa del Senegal de Guillaume Delisle (1770).

La història del Senegal és rica i antiga. Troballes arqueològiques per tota l'àrea indiquen que el Senegal va estar habitat en temps prehistòrics. L'Islam es va establir a la vall del riu Senegal al segle XI; El 95% dels senegalesos d'avui dia són musulmans. En els segles XII i XIV l'àrea va estar sota la influència dels imperis Mandinga, a l'est, l'imperi Jolof del Senegal també va ser fundat durant aquest temps. Al segle xvi l'imperi Jolof es va dividir en quatre regnes competidors: els Jolof, Waalo, Cayor i Baol.

Colonització[modifica]

Diverses potències europees, Portugal, els Països Baixos i Anglaterra, van competir pel comerç a l'àrea des del segle xv, fins que el 1677, França va acabar amb la possessió del que s'havia convertit en un important punt de partida del comerç d'esclaus, l'illa de Gorée propera a Dakar. Va ser només en els anys 1850 que els francesos, sota el governador Louis Faidherbe, van començar a expandir-se en el mateix territori senegalès.

Independència[modifica]

El gener del 1959 el Senegal i el Sudan francès es van unir per formar la Federació de Mali, que va esdevenir una nació totalment independent el 20 de juny del 1960, com a resultat de la independència i l'acord de transferència del poder signat amb França el 4 abril del 1960. A causa de dificultats polítiques internes, la Federació es va dissoldre el 20 d'agost del 1960. El Senegal i el Sudan (reanomenada com la República de Mali) van proclamar la seva independència. Léopold Senghor, un conegut poeta internacional, polític i estadista, va ser triat com a primer president del Senegal l'agost del 1960.

Després de la dissolució de la Federació de Mali, el President Senghor i el Primer Ministre Mamadou Dia van governar junts sota un sistema parlamentari. El desembre del 1962 la seva rivalitat política va portar a un intent de cop d'Estat pel Primer Ministre. El cop va ser reduït sense vessament de sang i Dia va ser arrestat i empresonat. El Senegal va adoptar una nova constitució que va consolidar el poder del president. El 1980 el President Senghor es va retirar de la política i li va transferir el càrrec al seu successor triat a mà, Abdou Diouf, el 1981.

Senegàmbia[modifica]

El Senegal es va unir amb Gàmbia per formar la confederació de Senegàmbia l'1 de febrer del 1982. No obstant això, la integració imaginada dels dos països mai es va dur a terme i la unió va ser dissolta el 1989. Malgrat els diàlegs de pau, un grup separatista del sud a la regió de Casamance s'ha enfrontat esporàdicament amb les forces governamentals des del 1982. El Senegal té una llarga història de participació a mantenir la pau internacional.

El Senegal actual[modifica]

Abdou Diouf va ser el president entre el 1981 i el 2000. Va fomentar una més àmplia participació política, va reduir la intervenció del govern en l'economia i va ampliar els compromisos diplomàtics del Senegal, particularment amb altres països en desenvolupament. La política interna de vegades es va desbordar en violència de carrer, tensions a les fronteres i un moviment separatista violent a la regió del sud de Casamance. Tanmateix, el compromís del Senegal amb la democràcia i els drets humans s'ha consolidat amb el temps. Diouf va servir quatre mandats com a president. En l'elecció presidencial del 2000 va ser derrotat en una lliure i justa elecció pel líder de l'oposició Abdoulaye Wade. El Senegal va experimentar la seva segona transició al poder pacífica i la primera d'un partit polític a un altre.

El 30 de desembre del 2004 el President Abdoulaye Wade va anunciar que signaria un tractat de pau amb dues faccions separatistes del Mouvement des Forces Démocratiques de la Casamance (MFDC) a la ragió de Casamance.

L’aigua salada fluïa riu amunt al riu Senegal fins a Dagana durant la temporada seca i per prevenir-ho es va construir la presa de Diama, que es va acabar en 1986, prop de la desembocadura del riu i permet el conreu d'arròs i assegura el proveïment de l'aigua dolça canalitzada fins Dakar des del llac de Guiers.[1]

Referències[modifica]

  1. «The birds of Senegal in their geographical context» (en anglès). Senegal Wild Life. [Consulta: 18 agost 2021].

Bibliografia[modifica]

  • Auchnie, Ailsa "The commandement indigène" in Senegal. 1919–1947, Londres, SOAS, 1983, 405 pages (Thèse)
  • Chafer, Tony. The End of Empire in French West Africa: France's Successful Decolonization. Berg (2002). ISBN 1-85973-557-6
  • Idowu, H. Oludare The Conseil General in Senegal, 1879–1920, Ibadan, University of Ibadan, 1970 (Thèse)
  • Leland, Conley Barrows Général Faidherbe, the Maurel and Prom Company, and French Expansion in Senegal, University of California, Los Angeles, 1974, XXI-t.1, pp. 1–519; t.2, pages 520–976, (thèse)
  • Robinson Jr, David Wallace Faidherbe, Senegal and Islam, New York, Columbia University, 1965, 104 pages (thèse)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Història del Senegal