Història del Txad

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Aquest article tracta sobre la història del Txad.

Història antiga[modifica]

Un crani humanoide trobat a Borkou té més de tres milions d'anys d'antiguitat. A causa del fet que en temps ancestrals l'àrea sahariana no era completament àrida, la població del Txad es trobava distribuïda en forma molt més àmplia que en l'actualitat. Per exemple, 7.000 anys enrere, la conca central del nord, actualment al Sàhara, es trobava encara coberta amb aigua i la gent vivia i conreava al voltant de les seves costes. Les pintures rupestres a Ennedi mostren elefants, rinoceronts, girafes, bestiar i camells; només els camells sobreviuen aquí en l'actualitat. La regió va ser coneguda pels mercaders i geògrafs des de l'edat mitjana tardana. A partir de llavors, el Txad ha servit com un encreuament de camins per als pobles musulmans del desert i les regions de la sabana i les tribus animistes bantus dels boscos tropicals.

El poble sao va viure al llarg del riu Chari durant milers d'anys, però els seus governs relativament febles van ser presos pels poderosos caps del que es convertiria després en els regnats de Kanem-Bornu i Baguirmi. En la seva major esplendor, aquests regnats i el regnat d'Ouaddai van controlar una bona part de l'actual Txad, així com parts de Nigèria i del Sudan. Des del segle xvi fins al segle xx van ser comuns els assalts d'esclaus àrabs.

Colonialisme francès[modifica]

Els francesos van penetrar al Txad per primera vegada el 1891. Van establir la seva autoritat a través d'expedicions militars, principalment contra els regnes musulmans. La batalla colonial decisiva per al Txad va ser lliurada el 22 d'abril de 1900 a Kousseri (actual Camerun) entre el major francès Lamy i el líder africà Rabah Zobeir, tots dos morts en combat. Malgrat resultar victoriosa, França no va declarar el territori pacificat fins al 1911 i la resistència armada va continuar durant molts anys.

El 1905 la responsabilitat administrativa del Txad va ser posada en mans d'un governador-general ubicat a Brazzaville en el que és actualment la República del Congo. Tot i unir-se el Txad a les colònies franceses del Gabon, Oubangui-Chari i del Congo Mitjà per formar la federació de l'Àfrica Equatorial Francesa el 1910, no va obtenir estatus colonial fins al 1920. La regió nord del Txad va ser ocupada per França el 1914.

Durant la Segona Guerra Mundial el Txad va ser la primera colònia francesa a unir-se als aliats (26 d'agost de 1940) sota l'administració de Félix Éboué, el primer governador colonial negre de França. Després d'un referèndum sobre l'autonomia territorial (28 de setembre de 1958), l'Àfrica Equatorial Francesa va ser dissolta i els seus quatre estats constituents van ser transformats en membres autònoms de la comunitat francesa (28 de novembre de 1958). L'11 d'agost de 1960 el Txad va esdevenir una nació independent governada pel seu primer president, François Ngarta Tombalbaye.

Independència i guerra civil[modifica]

Una llarga guerra civil va començar com una revolta d'impostos el 1965 i aviat va enfrontar el nord i l'est musulmans contra el govern meridional. Encara amb l'ajuda de les forces de combat franceses, el govern de Tombalbaye es va veure incapaç d'aturar la insurgència. El govern de Tombalbaye es va tornar més irracional i brutal, portant a la milícia a posar en pràctica un cop d'estat el 1975 i instal·lar al general Félix Malloum, un meridional, com a cap d'estat. El 1978 el govern de Malloum va ser ampliat per incloure més del nord. Dissentiments interns van portar al primer ministre nord, Hissène Habré a enviar les seves forces en contra de l'exèrcit nacional a la ciutat capital de N'Djamena al febrer de 1979. La guerra civil resultant entre les 11 faccions emergents va ser tan àmplia que va enfosquir gairebé completament al govern central. En aquell punt altres governs africans van decidir intervenir.

La franja d'Aouzou (blau), reclamada i ocupada per Líbia entre 1976 i 1987.

Una sèrie de quatre conferències internacionals, mantingudes primer sota patrimoni nigerià i després de l'Organització de la Unitat Africana (OAU), va intentar unir les faccions txadianes. Durant la quarta conferència, mantinguda a Lagos, Nigèria, a l'agost de 1979, va ser signat l'acord de Lagos. Aquest acord va establir un govern transitiu fins a l'arribada de les eleccions nacionals. Al novembre de 1979 el Govern de Transició per a la Unitat Nacional (GUNT) va ser creat amb un mandat per governar per 18 mesos. Goukouni Oueddei, un del nord, va ser nomenat president, el coronel Kamougué, un meridional, vicepresident i Hauré ministre de defensa. Aquesta coalició va resultar ser feble, en gener de 1980 es van reiniciar les lluites entre les forces de Goukouni i Habré. Amb assistència de Líbia, Goukouni recobrar el control de la capital i altres centres urbans cap al final de l'any. No obstant això, la declaració de gener de 1981 de Goukouni segons la qual Txad i Líbia havien acordat treballar per la realització d'una unitat completa entre els dos països va generar una intensa pressió internacional. Goukouni va haver de fer retrocedir per complet a les seves forces a l'exterior. La retirada parcial de Líbia cap a la franja d'Aouzou al nord del Txad va alliberar el camí perquè les forces d'Hauré entressin a N'Djamena al juny. Les forces franceses i la força de pau de l'OUA de 3.500 tropes nigerianes, sengaleses i zairianas (parcialment finançades pels Estats Units) van romandre neutrals durant la durada del conflicte.

Hauré continuar enfrontant oposició armada en diversos fronts i va ser brutal en la repressió d'oponents sospitosos, massacrant i torturant a molts durant el seu govern. En l'estiu de 1983, les forces del GTUN llançar un atac ofensiu contra posicions del govern al nord i est del Txad amb suport libi. En resposta a la intervenció directa de Líbia, les forces franceses i zairianas intervenir per defensar a Hauré, empenyent les fuezas líbies i rebels al nord del paral·lel 16. Al setembre de 1984, els governs francès i libi van anunciar un acord per a la mútua retrozas al Txad. Cap al final de l'any totes les tropes franceses i zairianas van ser retirades. Líbia no va honrar l'acord i les seves forces van continuar l'ocupació del nord del Txad.

Grups comandament rebels del sud (COLZE) al sud de Txad van ser dissolts per massacres del govern en 1984. A 1985 Hauré es va reconciliar breument amb alguns dels seus oponents més poderosos, incloent el Front Democràtic Chadiano i el Comitè d'Acció Coordinada del Consell Democràtic Revolucionari. Goukouni també va començar a reunir-se amb Hauré i gràcies al seu suport Hauré va expulsar les forces líbies de la majoria del territori txadià. Un cessament d'hostilitats es va mantenir entre el Txad i Líbia entre 1987 i 1988 i les negociacions durant els següents anys van portar a la decisió de la Cort de Justícia Internacional en 1994, la qual garantia a Txad la sobirania sobre la franja d'Aouzou, efectivament acabant així amb l'ocupació líbia.

No obstant això les rivalitats entre els grups hadjerai, zaghawa i gorano dins del govern van créixer a la segona meitat dels anys 1980. A l'abril de 1989, Idriss Déby, un dels generals en cap de Hauré i un zaghawa, va fugir cap a Darfur a Sudan, des d'on va muntar una sèrie d'atacs amb suport zaghawa contra Hauré (1 gorane).[Cal aclariment] Al desembre de 1990, amb ajuda líbia i cap oposició de les tropes franceses al Txad, les forces de Déby van avançar reeixidament sobre N'Djamena. Després de tres mesos de govern provisional, el Moviment de Patriòtic de Salvació (MPS) va aprovar un fur nacional el 28 febrer de 1991 amb Déby de president.

Durant els següents dos anys, Déby va enfrontar almenys dos intents de cops. Les forces del govern es van enfrontar violentament amb forces rebels, incloent el Moviment per a la Democràcia i el Desenvolupament (MDD), el Comitè de la Reactivació Nacional per a la Pau i la Democràcia (CSNPD), el Front Nacional Chadiano (FNT) i les Forces Armades Occidentals (FAO) prop del llac Txad i en regions del sud del país. Les primeres demandes franceses perquè el país mantingués una conferència nacional resultar en la reunió de 750 delegats representant partits polítics (legalitzats a 1992), el govern, unions de mercat i l'exèrcit per discutir la creació d'un règim democràtic pluralista.

No obstant això, les agitacions van continuar en part per les matances a gran escala de civils al sud del Txad. La CSNPD, dirigida per Kette Moise i altres grups del sud van arribar a un acord de pau amb les forces del govern a 1994, el qual va ser trencat més tard. Els nous grups, les Forces Armades per la República Federal (FARF) liderades per l'ex aliat de Kette, Laokein Barde, el Front Democràtic per a la Renovació (FDR) i un reformulat MDD es van enfrontar amb les forces del govern entre 1994 i 1995.

Diàlegs amb oponents polítics a principis 1996 no van resultar molt bé, però Déby va anunciar el seu intent de mantenir les eleccions presidencials al juny. Déby va guanyar les primeres eleccions presidencials multipartidarias del país amb suport en la segona volta del líder opositor Kebzabo, derrotant al general Kamougué (líder del cop d'estat de 1975 contra Tombalbaye). El partit MPS de Déby va guanyar 63 de 125 seients a les eleccions legislatives de gener de 1997. Observadors internacionals van notar nombroses irregularitats de gravetat en els procediments de les eleccions presidencials i legislatives.

Cap mediadios 1997 el govern va signar un acord de pau amb la FARF i els líders del MDD i van aconseguir retirar els grups de les seves bases a la República Centreafricana i Camerun. Els acords van ser també pactats amb rebels del Front Nacional per al Txad (FNT) i el Moviment per la Justícia Social i Democràcia a l'octubre de 1997. No obstant això la pau va durar poc i els rebels de la FARF es van enfrontar a les forces del govern, finalment rendint al maig de 1998. Barde va ser assassinat durant els enfrontaments igual que molts altres suereños, la majoria civils.

A partir d'octubre de 1998, rebels Moviment Chadiano per a la Justícia i la Democràcia (MDJT), liderats per Youssuf Togoimi fins a la seva mort al setembre de 2002, havien tingut conflictes amb les tropes del govern en la regió de Tibesti resultant en la mort de centenars de civils, soldats i rebels però amb pocs avenços en alguna direcció. Cap altra força d'oposició va sorgir en altres regions del Txad, tot i que Ketté Moise[1] muntés una operació local a petita escala a prop de Moundou, la qual va ser ràpida i violentament suprimida per les forces del govern i el 2000 Ketté Moise va ser matat amb molta violència a la bosquina.[2]

Durant mitjans dels anys 1990 Déby va restaurar gradualment part de les funcions bàsiques del govern i va entrar en un acord amb el Banc Mundial i el FMI per dur a terme substancials reformes econòmiques. L'explotació de petroli a la regió del sud de Doba començar al juny de 2000 amb aprovació de la Junta del Banc Mundial per finançar una petita porció d'un projecte destinat del cru txadià mitjançant una canonada de distribució de 1000 quilòmetres per mitjà de Camerun cap al Golf de Guinea. El projecte va establir mecanismes únics per al Banc Mundial, sectors privats, el govern i la col·laboració de la societat civil per garantir que futurs ingressos del petroli beneficiessin les poblacions locals per reduir la pobresa. L'èxit del projecte dependrà d'intensius esforços de monitoratge que assegurin que totes les parts mantenen els compromisos pactats. <! - Debt relief was accorded to Txad in May 2001. ->[Cal aclariment]

Déby va guanyar un inexacte 63% en la primera volta de les eleccions presidencials de maig de 2001 després que les eleccions legislatives fossin ajornades fins a la primavera de 2002. Havent acusat al govern de frau, 06:00 líders opositors van ser arrestats (en dues ocasions) i un activista d'un partit d'oposició va ser assassinat després de l'anunci dels resultats electorals. No obstant això, malgrat les declaracions de corrupció al govern, favoritisme de Zaghawas i abusos de les forces de seguretat, les trucades a vagues generals i manifestacions de partits d'oposició i sindicats laborals no van resultar reeixides. Malgrat el moviment cap a la reforma democràtica el poder es manté en mans d'una oligarquia d'una ètnia del nord.

Guerra contra el Sudan[modifica]

Article principal: Conflicte Txad-Sudan

La guerra contra Sudan va començar oficialment el 23 de desembre de 2005 quan el govern de Txad li va declarar la guerra i va realitzar una crida als ciutadans del Txad perquè es mobilitzessin contra el "enemic comú",[3] els militants del RDL, recolzats pel govern de Sudan i la milícia sudanesa. Les milícies van atacar els pobles i ciutats de l'est del Txad, van robar bestiar, van assassinar al ciutadans i van cremar cases. Més de 200 000 refugiats de la regió de Darfur, al nord-oest, van demanar asil a l'est. El president del Txad, Idriss Déby, va acusar el president del Sudan, Omar Hassan Ahmad al-Bashir de tractar de "desestabilitzar el nostre país, conduir el poble a la misèria, crear desordre i exportar la guerra des Darfur al Txad ".

Un atac a la ciutat de Adre, al costat de la frontera amb el Sudan, va causar la mort d'uns cent rebels, com van dir gairebé totes les agències de notícies, o de tres-cents, com va dir la CNN. El govern sudanès va rebre fortes crítiques per aquest atac, el segon en aquesta regió en tres dies,[4] però el portaveu del ministeri d'assumptes estrangers sudanès, Jamal Mohammed Ibrahim va rebutjar que Sudan tingués res a veure: "No tractem d'agreujar el conflicte amb el Txad. Tècnicament rebutgem tenir res a veure amb els assumptes interns del Txad ". Aquest atac va ser la gota que va fer vessar el got, i va conduir a la declaració de guerra i al suposat desplegament de les forces aèries txadianes en l'espai aeri sudanès.[5]

Txad va aconseguir rebutjar un atac a N'Djamena el 13 d'abril de 2006 (Batalla de N'Djamena). El president va declarar a la ràdio nacional que la situació estava sota control, però alguns residents, diplomàtics i periodistes van informar que havien sentit trets.

El 25 de novembre de 2006, els rebels van capturar la ciutat d'Abéché, capital del departament de Ouaddai i centre d'ajuda humanitària de la regió de Darfur a Sudan. El mateix dia, un altre grup rebel, Unió de Forces Democràtiques, va capturar Biltine. El 26 de novembre de 2006 el govern txadià va assegurar haver recapturat ambdues ciutats, encara que els rebels també van dir que controlaven Biltine. Els edificis governamentals i les oficines d'ajuda humanitària a Abeche van ser saquejades. El govern txadià va rebutjar un advertiment de l'ambaixada francesa a N'Djamena, segons la qual un grup de rebels es dirigien a la prefectura de Batha, a la zona central del Txad. Txad insisteix que ambdós grups rebels estan recolzats pel govern sudanès.[6]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Gibbons, Ann. The First Human : The Race to Discover our Earliest Ancestor. Anchor Books (2007). ISBN 978-1-4000-7696-3
  • Decalo, Samuel. Historical dictionary of Chad (en anglès). 3rd ed. Lanham, Md.: Scarecrow Press, 1997, p. XLVIII-601. ISBN 0585104654. 
  • (fr) Histoire politique du Tchad : bibliographie chronologique. Troisième partie, 1982-1990, Centre d'étude et de formation pour le développement, N'Djamena, 2001, 76 p.
  • Largeau, Victor-Emmanuel. A la naissance du Tchad (en francès). Saint-Maur-des-Fossés: Editions Sépia, 2001. ISBN 2842800664. 
  • Le Cornec, Jacques. Les mille et un Tchad (en francès). París: Harmattan, 2002. ISBN 2747537234. 
  • (fr) Jean-Pierre Magnant (dir.), La chefferie ancienne : études historiques sur le pouvoir dans les sociétés précoloniales du Tchad d'après les sources orales, Presses universitaires de Perpignan, Perpignan, 1994, 141 p.
  • (fr) Goual Nanassoum, 300 dates de l'histoire du Tchad, Cefod-Editions, 1995, 67 p.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Història del Txad