Portada

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Main Page)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Benvinguts a la Viquipèdia, l'enciclopèdia de contingut lliure que tothom pot millorar.

Aquesta edició va començar el 16 de març del 2001 i ja tenim 506.938 articles.

Encara no hi heu col·laborat? Llanceu-vos-hi!

Article del dia
Wikibar.png
Zones de parla sueca

El suec (svenska svenska (pàg.)) és una llengua escandinava parlada per més de nou milions de persones, principalment a Suècia i parts de Finlàndia, especialment a la costa i a les illes Åland. És en gran part mútuament intel·ligible amb el noruec, i en menor mesura amb el danès. Juntament amb les altres llengües escandinaves, el suec descendeix del nòrdic antic, el llenguatge comú dels germànics que vivien a Escandinàvia durant l'edat víking.

El suec estàndard és la llengua nacional que evolucionà dels dialectes del suec central al segle XIX i que ja estava ben establerta a principis del segle XX. Malgrat que encara existeixen varietats regionals distintes que descendeixen dels dialectes rurals antics, la llengua parlada i escrita és uniforme i estandarditzada. Alguns dialectes difereixen considerablement del suec estàndard en gramàtica i vocabulari i no són sempre mútuament intel·ligibles amb el suec estàndard. Aquests dialectes es limiten a àrees rurals i són parlats principalment per un nombre reduït de gent amb poca mobilitat social. Tot i que no estan amenaçats d'extinció imminent, aquests dialectes han anat declinant al llarg del darrer segle, malgrat el fet que estan ben documentats i el seu ús és encoratjat per les autoritats locals.

Actualitat
Wikibar.png
Parlament d'Escòcia
Dijous 5 de maig
Dimarts 3 de maig
Defuncions recents: Manel Vich i Sánchez, Prince, Arnold Wesker, Chus Lampreave, Martin Lampkin, Vicent Miquel i Diego, Zaha Hadid

Visiteu Viquinotícies - modifica

Curiositats
Wikibar.png
Curiositats

En sabeu la resposta?

  • Quin xinès és conegut per ser el presumpte autor de centenars de frases lapidàries? - Resposta
  • Qui és considerat el fundador de l'aikido? - Resposta


Efemèrides
Wikibar.png

6 de maig:

Sigmund Freud

Dies recents: 5 de maig4 de maig3 de maig

Imatge del dia
Wikibar.png
Altres projectes
Wikibar.png