Portada
Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
724.246 articles
1.199 participants actius
Urà

Urà és el setè planeta des del Sol, el tercer més gran i el quart més massiu del sistema solar. S'anomena en honor de la divinitat grega del cel Urà (grec antic: Οὐρανός) el pare de Cronos (Saturn) i l'avi de Zeus (Júpiter). Encara que és visible a ull nu com els altres cinc planetes clàssics, mai no va ser reconegut com a planeta pels observadors antics a causa de la lentitud de la seva òrbita. Sir William Herschel va anunciar el seu descobriment el 13 de març de 1781, expandint els límits coneguts del sistema solar per primera vegada en la història moderna. També va ser el primer descobriment d'un planeta utilitzant un telescopi.
Urà és similar en composició a Neptú, i els dos tenen una composició diferent dels altres dos gegants gasosos (Júpiter i Saturn). Per això, els astrònoms de vegades els classifiquen en una categoria diferent, els gegants gelats. Com els altres planetes gegants, Urà té un sistema d'anells, una magnetosfera, i nombrosos satèl·lits.
Projecte destacat: Viquiprojecte Sociologia

Aquest repte de dos mesos pretén millorar la qualitat de tots els articles relacionats amb la sociologia a la Viquipèdia.
(Informació de la imatge)
Humza Yousaf és elegit primer ministre d'Escòcia i líder del Partit Nacional Escocès després de la dimissió de Nicola Sturgeon.[1]
Un incendi forestal a l'Alt Millars calcina vora 3.000 hectàrees i obliga a desallotjar més de 1.500 persones.
El Tribunal Penal Internacional emet una ordre de detenció contra Vladímir Putin per crims de guerra.
Després de mil anys d'història, hi haurà veus de dones a l'Escolania de Montserrat amb la creació d'un cor mixt format per una vintena de joves de 17 a 24 anys.

Sant Romà de Sau i l'embassament al 13 % de capacitat
« 28 de març · 29 de març · 30 de març »

|
*Projecte sense versió en català o parcialment traduït |