Nau Argos

De Viquipèdia

Argo Navis (la Nau Argos) va ser (i, en cert sentit, segueix sent) una extensa constel·lació en l'hemisferi sud celeste, que representava el navili en què van viatjar Jasó i els Argonautes en la mitologia grega. Aquesta és l'única constel·lació descrita per Claudi Ptolemeu, que no es reconeix com a tal en l'actualitat. Per la seva gran mida (uns 1.884 graus quadrats, més que cap altra), va ser dividida en diverses constel·lacions menors per Nicolas-Louis de Lacaille en el segle xviii: aquestes són Carina (la Quilla), Puppis (la Popa), Vela. Aquesta última ocupa el lloc que correspondria al masteler de la nau.

Estrelles importants d'Argo Navis[modifica]

Argo Navis fou dividida per Lacaille molts anys després que Johann Bayer anomenés les estrelles segons el seu sistema. Avui continua usant-se la seva seqüència, encara que ja no es reconeix com una constel·lació. És a dir, Vela, Puppis i Carina, les constel·lacions derivades d'aquest extens asterisme, comparteixen una mateixa seqüència de Bayer. És per això que tant a Vela com a Puppis hi manquen les estrelles alfa i beta perquè Alfa (α) i Beta (β) Argus Navis corresponen avui a Alpha i Beta Carinae. A Carina hi manca l'estrella gamma perquè Gamma Argus (γ) Argus Navis avui correspon a Gamma Velorum (pertany a Vela), i així successivament.

Pyxis, a diferència de les altres tres, té estrelles amb designació alfa, beta, gamma i altres, encara que les seves estrelles van pertànyer antigament a la mateixa constel·lació d'Argo Navis. Això es deu al fet que, en temps de Bayer, les estrelles que ara dibuixen Pyxis —totes de poc esclat— no es comptaven entre les que traçaven la figura de la nau. Quan Lacaille la creà en el 1756 és quan les seves estrelles reben la designació corresponent.

Wikimedia Commons logo A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nau Argos