Constel·lació de la Balena

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Balena
Balena
Nom en llatí (UAI)Cetus
AbreviaturaCet
GenitiuCeti
Simbologiala Balena o el monstre marí
Ascensió recta1,42 h
Declinació−11.35°
Àrea1231 graus quadrats
Posició 4a
Nombre d'estrelles
(magnitud < 3)
3
Estrella més brillantDeneb Kaitos (β Cet)†
(Magnitud aparent 2,04)
Meteors
Constel·lacions
amb què limita
Visible a latituds entre +70° i −90°
Durant el mes de Novembre hi ha la millor visibilitat
Nota:Mira (ο Cet) és de magnitud 2.0 quan és més brillant.

La Balena (Cetus) és una constel·lació de l'hemisferi sud, en la regió coneguda com l'aigua, a prop d'altres constel·lacions aquàtiques com Aquari, Pisces, i Eridanus.

Fets notables[modifica]

L'estel més notable d'aquesta constel·lació és Mira (o Ceti), el primer estel variable que fou descobert per Ismael Boulliau el 1667. Té un període de 331,65 dies varia de la magnitud 2,0, una de les més brillants en el cel i fàcilment visible a simple vista, a 10,1. La seva descoberta en el 1596 per David Fabricius abonyegà la incorruptibilitat dels cels i donà suport a la revolució copernicana.

Es pot esmentar també l'estel α, Menkar; i l'estel β, Deneb Kaitos, els més brillants de la constel·lació, i τ Ceti (Taus Ceti), el 17è més a prop de la Terra orbitant a aquesta estrella s'han trobat 5 exoplanetes. L'eclíptica passa molt a prop d'aquesta constel·lació. Algun dels planetes pot estar en aquesta constel·lació durant un curt període. L'asteroide 4 Vesta fou descobert en aquesta constel·lació el 1827.

Objectes del cel profund notables[modifica]

Cetus està enfora del pla galàctic, per tant hi són visibles moltes galàxies distants per no estar enfosquides per la pols de la Via Làctia. D'aquestes, la més brillant és M77, una galàxia espiral de la 9a magnitud a prop de δ Ceti.

Vegeu també[modifica]