Constel·lació de la Verge

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Verge
Verge
Nom en llatí (UAI)Virgo
AbreviaturaVir
GenitiuVirginis
Simbologiala Verge RA = 13
Ascensió rectah
Declinació
Àrea1294 graus quadrats
Posició 2a
Nombre d'estrelles
(magnitud < 3)
3
Estrella més brillantSpica (α Vir)
(Magnitud aparent 1,0)
Meteors
Constel·lacions
amb què limita
Visible a latituds entre +80° i −80°
Durant el mes de Maig hi ha la millor visibilitat
Modifica les dades a Wikidata

La Verge (Virgo), de símbol Verge, és una constel·lació del Zodíac. És una constel·lació immensa (segona del cel, després d'Hydra), i extremadament antiga, ha representat la major part de les grans deesses de la història, com Isis, Demèter, Persèfone, Cíbele, Àrtemis, Atena, etc. Segons una de les versions, era una deessa de la Justícia, Temis o Astrea, qui hauria deixat la terra a causa de la grolleria dels homes. Virgo és representada portant la balança, així com una espiga de blat.

Estels i objectes estel·lars[modifica]

L'estel més prominent és Spica, α Virginis. És fàcil de trobar, cal seguir la corba de Ursa Maior fins a Arcturus, i seguir fins a Spica.

Altres estels de Virgo són Zavitjava (β), Porrima (γ), Vindemiatrix (ε), la veremadora perquè el Sol estava dins aquesta constel·lació, quan venia la verema a l'època clàssica, Zaniah (η), i Syrma (ι).

A causa d'un cúmul galàctic dins els seus limits. 5º a 10º a l'oest de Vindemiatrix, Virgo és extremament rica en galàxies. Per exemple M49 (el·líptica), M61 (espiral), M84 (el·líptica), M87 (el·líptica, amb una radiofont famosa), i M90 (espiral). Una altra galàxia és M104 (el·líptica), anomenada del Sombrero a causa de la seva forma. Es troba a 10º a l'oest de Spica.

Astrologia[modifica]

El signe astrològic de Virgo (Verge) (que ocupa el Sol entre el 23 d'agost, i el 22 de setembre) s'associa a aquesta constel·lació. A algunes cosmologies, Virgo s'associa amb l'element clàssic de la Terra, és també un signe de la terra (amb Taure, i Capricorn). Està oposada a Piscis (Peixos).

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]