Constel·lació de Cefeu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula constel·lacióCefeu 
Nom en llatíCepheus
AbreviaturaCep
GenitiuCephei
SimbologiaCefeu
Ascensió recta22
Declinació+70
Àrea588 graus quadrats
Posició 27th
Nombre d'estels Bayer/Flamsteed1
Estel més brillantAlderamin (α Cep) (2,44m)
MeteorsCap
Limita amb
Visible a latituds entre +90° i −10°.
Durant el mes d'octubre a les 21:00 hi ha la millor visibilitat.

Cefeu (Cepheus) és una constel·lació de l'hemisferi nord relacionada amb el mite de Perseu i Andròmeda. És una de les 88 constel·lacions modernes, i també una de les 48 ptolemaiques.

Fets notables[modifica]

γ Cephei, també coneguda com a Alrai, és un estel binari aproximadament a 50 anys llum de la Terra. El sistema té una nana vermella. Degut a la precessió dels equinoccis, Alrai serà l'estel polar entre els anys 3000 i 5000, amb una gran aproximació al pol nord celeste cap a l'any 4000.

δ Cephei és el prototip de variable cefeida. John Goodricke descobrí que aquest estel era variable en el 1784. Varia entre la magnitud aparent 3,5 i 4,3 en un període de 5,4 dies.

En aquesta constel·lació hi ha tres supergegants vermelles que són visibles per l'ull nu. μ Cephei fou batejat com l'estel granat per John Herschel, degut al seu profund color vermell. És una estrella variable semiregular que varia entre la magnitud 3,4 i 5,1 en un període de 730 dies. Aquest estel té a prop d'11,8 unitats astronòmiques de radi. Si estigués al centre del nostre sistema solar, arribaria a l'òrbita de Saturn. Com μ Cep, VV Cephei també és variable, entre les magnituds 4,8 i 5,4 amb un període d'uns 20 anys. La tercera supergegant és HR 8164, d'una magnitud aparent de 5,66.

Kruger 60 és un estel binari de la dècima magnitud que consta de dues nanes vermelles. Els seus components s'anomenen Kruger 60 A i Kruger 60 B. Aquest sistema estel·lar és només a 13 anys llum de la Terra.

Objectes notables del cel profund[modifica]

NGC 188 és un cúmul obert que és el més pròxim del pol nord celeste, i un dels més vells. NGC 6946 és una galàxia espiral en la qual s'han observat set supernovae, més que en qualsevol altra galàxia.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]