Constel·lació del Cigne

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Cygnus)
Cigne
Cigne
Cigne
Nom en llatí (UAI)Cygnus
AbreviaturaCyg
GenitiuCygni
Simbologiael cigne
Ascensió recta20,62 h
Declinació+42,03°
Àrea804 graus quadrats
Posició 16a
Nombre d'estrelles
(magnitud < 3)
4
Estrella més brillantDeneb (α Cyg)
(Magnitud aparent 1,25)
Meteors
Constel·lacions
amb què limita
Visible a latituds entre +90° i −40°
Durant el mes de Setembre hi ha la millor visibilitat

El Cigne (Cygnus) és una constel·lació de l'hemisferi nord. Era una de les 48 constel·lacions descrites per Claudi Ptolemeu en el seu Almagest. A vegades, entre els navegants és coneguda amb el nom de la Creu del Nord (en contraposició a la Creu del Sud, a l'hemisferi sud), car els seus estels formen una gran creu. A Catalunya es coneix popularment com a Creu de Caravaca (a la costa de Ponent) o Creu del Mal Lladre (a la costa de Llevant).[1] L'au obre les seves ales sobre la Via Làctia, com si volàs cap al sud.

Trets notables[modifica]

Cygnus conté molts estels brillants:

Deneb, α Cygni[modifica]

Deneb, α Cygni, és un estel molt brillant, prominent malgrat la distància (de 1.800 a 3.200 anys-llum), de la magnitud 1,25, és el 19è estel més brillant, i un dels estels visibles més llunyans de la Terra, 200 vegades més gran que el Sol, és un dels més grans que es coneixen, i acabarà en una supernova en un milió d'anys. La incertesa en la seva posició es deu a la incertesa en la paral·laxi per aquestes distàncies. La seva magnitud absoluta és a l'entorn de -8,7. Aquest supergegant blau forma la cua del cigne (Deneb és un nom àrab que vol dir la cua). La part de dalt de la Creu del Nord, i un dels vèrtexs de l'asterisme conegut com a Triangle d'Estiu conté Vega (α Lyrae) i Altair (α Aquilae).

Albireo, β Cygni[modifica]

Albireo, β Cygni, és el 'bec del cigne' (el seu nom prové d'un mot àrab que vol dir això mateix). És un dels estels dobles més bells, amb un estel daurat (de la magnitud 3,08) fàcilment distingible amb un petit telescopi del seu company blau (de la magnitud 5,11). Orbiten en 7.300 anys i la més brillant és ella mateixa doble, composta d'un gegant groc i d'un estel de seqüència principal molt a prop l'un de l'altre. L'estel blau gira ràpidament sobre si mateix, per la qual cosa està envoltat de gas que prové de la seva pròpia superfície.

Altres estels[modifica]

Un altre estel interessant és 61 Cygni. Aquest estel és un dels més pròxims al sistema solar, a 11,4 anys-llum.

Cygnus OB2 12 és un dels estels més lluminosos coneguts.

L'estel 16 Cygni B forma un sistema planetari extrasolar, amb un planeta confirmat d'1,5 vegades la massa de Júpiter.

Cygnus conté una font de raigs X en Cygnus X-1, el qual és considerat un dels principals candidats a ser un forat negre.

També s'ha de dir que Cygnus conté nombrosos estels variables, entre aquests XX Cyg, i V508 Cyg.

Objectes de cel profund notables[modifica]

A Cynus, a causa de la seva posició respecte a la Via Làctia, es troben molts cúmuls estel·lars i nebuloses. Hi trobem els cúmuls oberts M29 i M39.

NGC 7000, la nebulosa Nord-amèrica, es troba un poc a l'est de Deneb. La seva semblança al continent es pot apreciar molt bé en les fotografies.

A prop de Sadr es troba Cynus A, una de les fonts de ràdio més potents que es coneixen. És una radiogalàxia resultat d'una explosió massiva o d'una col·lisió amb una altra galàxia.

Història[modifica]

Descrita pels astrònoms grecs, aquesta constel·lació fou coneguda amb el nom de l'Au. També fou designada amb el nom de Creu de Santa Helena pel monjo Julius Schiller el 1627, en l'època de la contrareforma, buscant la cristianització massiva del cel (la constel·lació de la Creu del Sud és contemporània).

Mitologia[modifica]

Aquesta constel·lació pot representar moltes llegendes de la mitologia grega: segons una llegenda, el déu Zeus es transformà en un cigne per seduir Leda, per la qual cosa aquesta infantà els bessons i Helena de Troia. També podria representar Orfeu, metamorfosat en cigne després del seu assassinat i posat al cel que devora la seva Lira. Per acabar, també cal esmentar que, segons una altra faula, aquesta constel·lació representa el jove amant de Faetont. Faetont fou fulminat per Zeus quan perdé el control del carro del Sol, i caigué al riu Erídan, i el seu amant plorà tant que Zeus el transformà en una au aquàtica que porta el seu nom: Cigne.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Amades, Joan. Astronomia i Meteorologia populars. 1a edició. Tarragona: Edicions el Mèdol, 1993. 

Enllaços externs[modifica]