Constel·lació del Ca Major

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ca Major)
Infotaula constel·lacióCa Major 
Nom en llatíCanis major
AbreviaturaCMa
GenitiuCanis Majoris
Simbologiael Gos Major
Ascensió recta7
Declinació-20
Àrea380 graus quadrats
Posició 43
Nombre d'estels Bayer/Flamsteed5
Estel més brillantSírius (α CMa) (-1,46m)
Meteorscap
Limita amb
Visible a latituds entre +60° i −90°.
Durant el mes de febrer a les 21:00 hi ha la millor visibilitat.

El Ca Major (Canis Major) és una de les 88 constel·lacions, i també figurava a la llista de 48 constel·lacions de Claudi Ptolemeu. Es diu que representa uns dels cans que segueixen a Orió, el caçador, (vegeu també les constel·lacions d'Orió, Canis Minor, i Llebrers).

Canis Major conté Sírius, l'estel de major magnitud aparent del cel nocturn, que forma part del Triangle Hivernal de l'hemisferi Nord.

Mitologia[modifica]

Hi ha diverses identificacions que s'han proposat per al Ca Major:

  • Laelaps, un gos que va ser regalat per Zeus a Europa, que va passar a diverses generacions posteriors fins que es va convertir en el gos de Cèfal. Durant la persecució de la guineu teumesia, va ser convertit per Zeus en pedra i després posat entre les constel·lacions.
  • El gos d'Orió, que va ser col·locat en el cel alhora que el seu amo, ja que sempre havia estat al costat d'ell.
  • La gossa Mera, de Icari i Erígone. Va trobar els cossos sense vida dels seus amos i amb els seus laments va atreure a gent perquè els donessin sepultura. Dionís la va posar entre les constel·lacions.

L'estel Sírius, el nom del qual significa «abrasador» i també coneguda com «l'estrella gos», és la més brillant del cel nocturn, només superada en lluentor aparent per la Lluna i els planetes Venus, Júpiter i Mart. A causa que durant l'estiu boreal és invisible, es pensava antigament que la seva energia se sumava a la del Sol per produir els dies més calorosos o «dies de gos» («dies caniculars»).