Constel·lació de l'Óssa Menor

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Óssa Menor
Óssa Menor
Nom en llatí (UAI)Ursa Minor
AbreviaturaUMi
GenitiuUrsae Minoris
SimbologiaL'Óssa menor
Ascensió recta15 h
Declinació+75°
Àrea256 graus quadrats
Posició 56
Nombre d'estrelles
(magnitud < 3)
2
Estrella més brillantPolaris (α UMi)
(Magnitud aparent 2,02)
MeteorsÚrsides
Constel·lacions
amb què limita
Dragó

Camelopardalis

Cefeu
Visible a latituds entre +90° i −10°
Durant el mes de Juny hi ha la millor visibilitat

L'Óssa Menor (Ursa Minor), popularment anomenada Carro Petit,[1] Carro Menor o simplement Carro, és una constel·lació de l'hemisferi nord. És una de les 48 constel·lacions a l'origen allistades per l'astrònom grec Ptolemeu el segle II i roman una de les 88 constel·lacions modernes.

L'element més conegut de l'Óssa Menor és l'estel Polar, que està situada en la prolongació de l'eix de la Terra, assenyalant el pol nord geogràfic, per la qual cosa els navegadors l'han fet servir com a punt de referència en les seves travessades. A part de l'estel Polar, l'Óssa Menor no té elements d'interès per a l'aficionat a l'astronomia.

A causa de la seva situació, l'Óssa Menor tan sols es pot veure a l'hemisferi nord, però en aquest hemisferi es veu tot l'any. Juntament amb la seva companya, l'Óssa Major, és un dels elements més característics del firmament a l'hemisferi nord.

Mitologia[modifica]

En la mitologia grega, hi ha diverses versions sobre l'origen de l'Óssa Menor. Una d'ella seria Fenike, transformada en óssa per Artemisa després d'haver estat seduïda per Zeus. Aquest relat és molt similar al de Cal·listo, que va ser transformada en l'Óssa Major i per això alguns autors creuen que originalment hi va haver un relat amb dos catasterismes d'un mateix personatge (Zeus hauria convertit a Cal·listo en l'Óssa Major i posteriorment Artemisa l'hauria convertit en l'Óssa Menor).

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]