Pantera nebulosa de Borneo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Neofelis diardi)
Infotaula d'ésser viuPantera nebulosa de Borneo
Neofelis diardi Modifica el valor a Wikidata

Pantera nebulosa de Borneo a Malàisia
Període
Estat de conservació
Vulnerable
UICN136603 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreCarnivora
FamíliaFelidae
GènereNeofelis
EspècieNeofelis diardi Modifica el valor a Wikidata
Cuvier, 1823
Nomenclatura
Sinònims
  • Felis diardii
  • Felis macrocelis
  • Felis marmota
  • Neofelis nebulosa diardi
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

La pantera nebulosa de Borneo (Neofelis diardi) és un fèlid que viu als boscos d'Indonèsia. Forma el gènere Neofelis juntament amb la pantera nebulosa (Neofelis nebulosa), tot i que de vegades se'l classifica al gènere Panthera.

Les taques fosques del pelatge són més grans que les de la pantera nebulosa. Pot mesurar un metre de llargada amb un metre més de cua. Pesa aproximadament 30 kg i és molt hàbil a l'hora d'enfilar-se als arbres. Té les dents canines més grans de tots els fèlids i és la segona espècie de fèlid més àgil. Té les potes relativament curtes i grosses. Neixen unes cinc cries per ventrada.

Els naturalistes el van conèixer des del segle xix, i recentment es classifica com una espècie nova, havent estat considerat com una subespècie de la pantera nebulosa. El seu pelatge és marcat amb formes irregulars ovals negres semblants a núvols, d'aquí el seu nom comú. Posseeix un cos rabassut, amb un pes d'entre 12 i 25 kg. És el major felí de Borneo. De potes curtes, flexibles, llargues ungles, és un animal molt sòlid. Les seves canines tenen 5 cm de longitud, més llargues que les de qualsevol altre felí vivents en proporció amb la mida del seu cap. La seva cua pot arribar a ser tan llarga com el seu cos, aportant equilibri. Els hàbits d'aquesta espècie són poc coneguts a causa de les mateixes característiques nocturnes i fugisseres. Es creu que és un animal solitari.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pantera nebulosa de Borneo
  1. Buckley-Beason, V. A.; Johnson, W. E.; Nash, W.G.; Stanyon, R.; Menninger, J. C. «Molecular Evidence for Species-Level Distinctions in Clouded Leopards» (en anglès). Current Biology, 16, 23, 2006, pàg. 2371–2376. DOI: 10.1016/j.cub.2006.08.066. PMC: 5618441. PMID: 17141620.