Nomenclatura IUPAC

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Unió Internacional de Química Pura i Aplicada , coneguda per l'acrònim IUPAC del seu nom en anglès (International Union of Pure and Applied Chemistry), és l'autoritat universalment reconeguda sobre la nomenclatura i la terminologia de la química.

L'organització compta amb dos organismes que se n'encarreguen d'aquesta activitat: la "Divisió VIII", dedicada a la "Nomenclatura i la representació d'estructures" i el "Comitè interdivisional sobre Terminologia, Nomenclatura i Símbols". Una de les principals activitats de la IUPAC és el desenvolupament de recomanacions per a l'establiment d'una nomenclatura i una terminologia no ambigua, uniforme i consistent per a camps científics específics. Aquestes recomanacions poden prendre la forma de: glossaris de termes per disciplines químiques específiques; definicions de termes relacionats amb un grup de propietats; nomenclatura per a compostos químics i les seves classes; terminologia, símbols i unitats per a un camp específic: classificacions i usos de termes per a un camp específic, i convencions i estàndards pràctics per a la presentació de dades en camps específics.[1]

Les recomanacions es publiquen a la revista Pure and Applied Chemistry i són a disposició pública l'any següent a la seva publicació. També són incloses a la base de dades en línia de la IUPAC un any després de la seva publicació a la revista. D'altra banda, la informació sobre la terminologia també està disponible a través dels llibres de la IUPAC, una col·lecció de set llibres coneguts pel seu color distintiu.

Hi ha dues àrees principals:

Referències[modifica]

  1. «Nomenclature» (en anglès). IUPAC. [Consulta: 14 agost 2021].
  2. «Red Book» (en anglès americà). [Consulta: 4 abril 2021].
  3. «Blue Book» (en anglès americà). [Consulta: 4 abril 2021].

Vegeu també[modifica]