Test de Bechdel

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
El personatge de Mako Mori, interpretat per Rinko Kikuchi a la pel·lícula Pacific Rim, té un arc narratiu propi

El test de Bechdel (també conegut com test de Bechdel/Wallace, Bechdel rule, Bechdel's law o Mo Movie Measure) és un conjunt de normes per a avaluar el masclisme principalment en pel·lícules i en altres mitjans com ara còmics, obres de teatre, etc.[1] El test es va popularitzar en el còmic "Dykes to Watch Out For" (o DTWOF), obra d'Alison Bechdel, tot i que la seva invenció s'atribueix a Liz Wallace, una amiga de l'autora del còmic.[1] La primera aparició del test fou el 1985, en una tira còmica anomenada The Rule, que va ser publicada en la pàgina 22 del còmic DTWOF.[2]

A Suècia, alguns cinemes informen per a cada pel·lícula que projecten, si aquesta compleix el test, i els films aptes segons aquest criteri es marquen amb una "A" majúscula per promoure la igualtat de gènere.[3]

S'han proposat tests similars com el test de Mako Mori, i el test de Bechdel de persones de color.[4]

Criteris[modifica]

En la tira còmica The Rule, un dels personatges femenins diu que només accedeix a veure una pel·lícula si aquesta compleix les condicions següents:

 1. A la pel·lícula hi surten com a mínim dos personatges femenins.
 2. Aquests personatges han de parlar l'una amb l'altra en algun moment.
 3. Llur conversa ha de tractar sobre quelcom que no sigui un home. Aquesta regla no està restringida a les relacions romàntiques, sinó a qualsevol conversa que impliqui un home (p. ex., dues germanes parlen sobre el seu pare).[5][2] Una variant del test exigeix que, a més a més, ambdues dones siguin personatges amb nom.[6]

Pot sorprendre el gran nombre de films que no passen la prova, especialment quan es recalca que, aplicades a l'inrevés (als homes), es compleixen en gairebé totes les pel·lícules de la història del cinema.

Impacte[modifica]

Des del naixement del test, el seu ús s'ha anat popularitzant com una manera senzilla de destacar l'escassa presència femenina en la indústria cinematogràfica. Malgrat ser una prova molt poc exigent, el resultat d'aplicar-ho a les pel·lícules més cèlebres és significatiu; i existeixen nombroses webs de crítica de cinema[7] i projectes feministes[8] que realitzen llistes de pel·lícules en funció de si passen o no l'examen, amb resultats que demostren una desigualtat sistemàtica.

Algunes de les pel·lícules famoses que no passen el test són la trilogia original de La guerra de les galàxies, la saga d'El senyor dels anells, Avatar, les pel·lícules de Harry Potter, El cavaller fosc, Terminator Salvation, Shrek, Els caçafantasmes, El gran Lebowski, la saga de Pirates del Carib, la sèrie Homes de negre, Pulp fiction, Top Gun i Esmorzar amb diamants. L'estudi de l'abundant llista de pel·lícules que no superen el test és un important argument que demostra la visió androcèntrica de la major part de la indústria del cinema, el fet que sovint s'ignora el punt de vista femení i que no es reflecteix la realitat pel que fa a la proporció de dones en la societat.

El diari Ara va fer el 2014 una anàlisi sobre diverses pel·lícules de cinema català per veure si passaven o no el test de Bechdel. Entre les que passen el test hi ha Tots volem el millor per a ella, Pa negre, 3 bodas de más, La plaga i Eva. Entre les que no passen la prova, Els últims dies, The Impossible i Mentre dorms.[9]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. 1,0 1,1 «Funny Like a Guy: Anna Faris and Hollywood's woman problem» p. 55. Condé Nast, 11-04-2011.
 2. 2,0 2,1 «The Rule».
 3. «Swedish cinemas take aim at gender bias with Bechdel test rating». The Guardian, 06-11-2013. [Consulta: 29 novembre 2014].
 4. Romano, Aja «The Mako Mori Test: ‘Pacific Rim’ inspires a Bechdel Test alternative». The Daily Dot, 18-08-2013 [Consulta: 19 novembre 2017].
 5. Ulaby, Neda. National Public Radio. The 'Bechdel Rule,' Defining Pop-Culture Character. National Public Radio, 2008-09-02. 
 6. «The Bechdel Test, AKA, The Mo Movie Measure».
 7. «The Bechdel Test Blog». Thebechdeltest.blogspot.com.
 8. «Bechdel Test Movie List». Bechdeltest.com.
 9. Serra, Xavi «El cinema català aprova justet el test de Bechdel». Diari Ara, 09-08-2014, pàg. 04-05 (Ara estiu).

Enllaços externs[modifica]