Blada de fulla petita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBlada de fulla petita
Acer granatense Modifica el valor a Wikidata

blada de fulla petita a Mallorca Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN79927845 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSapindales
FamíliaSapindaceae
GènereAcer
EspècieAcer granatense Modifica el valor a Wikidata
B., 1838
Nomenclatura
Sinònims
Acer opalus subsp. granatense (Boiss.) Font Quer i Rothm.)

La blada de fulla petita, arbre de l'or, auró (País Valencià), blada, erable o rotaboc[1] (Acer granatense, Boiss o Acer opalus subsp. granatense (Boiss.) Font Quer i Rothm.) és un endemisme del nord d'Àfrica (serralada rifenya del Marroc), illa de Mallorca i sud-est de la península Ibèrica. Té un estatus de conservació quasi amenaçada.[2] És molt apreciat en ornamentació per la bellesa del seu fullatge i ombra espessa.

És un arbust poc elevat, de branques obertes. És un arbre caducifoli de corfa llisa i grisenca, les fulles són oposades i palmades, el pecíol és llarg i rogenc, les flors són groguenques, disposades en corimbes penjats, els fruits els formen dos anous unides. A l'hemisferi nord, florix al març i abril coincidint amb l'eixida de les fulles. El fruit que madura a la tardor, té ales rectes que divergixen en angle agut.

Habita sobre sòls calcaris i llocs amb prou humitat i frescor, sent freqüent la seua localització prop de cursos d'aigua i en penya-segats rocosos amb un poc d'ombria. Necessita sòls humits per al seu òptim desenrotllament. Pot viure fins a cent anys. Aquest auró no sol formar masses denses i es troba en llocs d'ombria i humitat de rouredes. Se situa sovint junt amb el cirerer silvestre, i en les vores de cursos d'aigua, junt amb el fleix. Preferix llocs poc solejats, en barrancs amb sòls frescos i profunds junt amb roures, aranyoners, fals plàtan, coralets, teixos, etc., en el pis supramediterrani entre els 1.200 i els 2.000 metres d'altitud.

Referències[modifica]

  1. «Blada de fulla petita». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. Pla de CONSERVACIÓ DE LA FLORA VASCULAR AMENAÇADA DEL PUIG MAJOR. Govern de les Illes Balears, Novembre 2007, p. 3. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Blada de fulla petita