Ducat de Montblanc

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Duc de Montblanc)
Infotaula de títol nobiliariDucat de Montblanc
Tipusducat jurisdiccional, ducat jurisdiccional, noblesa espanyola, càrrec i títol nobiliari Modifica el valor a Wikidata
Primer titularMartí l'Humà
ReiJoan el Caçador
Data1387
LlinatgeCasal de Barcelona
Aragó-Trastàmara
Habsburg
Borbó
Actual titularElionor de Borbó i Ortiz
EpònimMontblanc Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya, Corona d'Aragó, Espanya i Corona d'Aragó Modifica el valor a Wikidata
Part deTítol de la Casa Reial Modifica el valor a Wikidata
Escut d'armes de Montblanc
Muralles de Montblanc

El Ducat de Montblanc fou un títol nobiliari hereditari creat el 1387 per Joan el Caçador, en esdevenir rei, per al seu germà, l'infant Martí, amb les rendes reials de la vila de Montblanc (Conca de Barberà) i de la vegueria de Montblanc annexes.

Història[modifica]

La intenció del nou monarca era dignificar la persona del seu germà amb un títol inferior al de rei, però superior al de tots els nobles. Es tractava d'un títol vitalici i no hereditari, que havia de revertir a la corona quan l'infant deixés d'usar-lo. Així es va esdevenir quan, inesperadament, Martí va accedir al tron el 1396.

El nou rei no va tornar a atorgar el ducat. Sí que ho va fer, en canvi, el seu successor Ferran d'Antequera, que, després de ser escollit rei al Compromís de Casp, el proposa al comte d'Urgell, l'altre gran pretendent, però aquest no acceptà Ferran com a rei i es revoltà contra ell. El 1415 el rei conferí el títol al seu secundogènit, l'infant Joan.

Quan aquest va succeir el seu germà i va esdevenir rei el 1458, el ducat va tornar a revertir a la corona i el monarca l'atorgà novament al seu secundogènit, l'infant Ferran.

Quan per la mort de Carles de Viana el 1461 Ferran va ser reconegut com a príncep de Girona, el ducat de Montblanc va quedar unit al títol de l'hereu del tron de la Corona d'Aragó, les vicissituds del qual en endavant va compartir.

Situació actual[modifica]

El 21 de gener de 1977 els títols de l'hereu de l'antiga Corona d'Aragó van ser recuperats per al del príncep Felip de Borbó, futur Felip VI, si bé el reial decret de nomenament (RD 54/1977, BOE del 22 de gener de 1977) només esmenta explícitament el de príncep d'Astúries i afegeix i altres títols vinculats tradicionalment al successor de la Corona d'Espanya.

Des del 8 de setembre de 1996, diada de la Mare de Déu de la Serra en l'any del 7è centenari de la seva arribada a Montblanc, el títol de Duc de Montblanc correspon al Príncep de Girona Felip de Borbó, que és de fet el primer Borbó que l'ha ostentat en assumir-lo sense cap cerimònia oficial d'investidura. En realitat, des de la supressió de la Corona d'Aragó a principis del segle xviii, és el primer hereu reial que l'ostenta, si bé no en fa cap mena d'ús públic més enllà de les visites a Catalunya. El Príncep Felip de Borbó, va fer una visita a la comarca de la Conca de Barberà i a Balaguer. Acompanyat per l'alcalde de Montblanc, Andreu Mayayo, Felip de Borbó assistí a una missa oficiada per l'arquebisbe de Tarragona, Ramon Torrella i Cascante. Posteriorment, es desplaçà al monestir de Santa Maria de Poblet.

El 3 d'abril de 2014 el Ple de l'Ajuntament de Montblanc va aprovar una moció sobre la retirada dels honors a la Casa Reial Espanyola.[1] El text[2] recull que l'Ajuntament de Montblanc notificarà a la monarquia el seu desig que el Príncep Felip deixi d'utilitzar el títol. De la seva literalitat ("que, en un futur estat independent, Felip de Borbó no mantingui el títol de Duc de Montblanc"), i de la manca total de reacció oficial, no se'n pot deduir la retirada ni la supressió del títol, si bé alguns, com el mateix alcalde, han posat en dubte el seu restabliment en Felip de Borbó després del Decret de Nova Planta.[3]

Des del 19 de juny de 2014 la titular actual, en esdevenir princesa d'Astúries, és Elionor de Borbó i Ortiz.[4]

Llista de titulars[modifica]

Dinastia del Casal de Barcelona (1387-1396)
Títol vacant (1396-1415)
Dinastia dels Trastàmara (1415-1516)

-Guerra Civil Catalana (1462-1472)

Dinastia dels Habsburg (1516-1700)

-Guerra dels Segadors (1640-1652)

Títol vacant (1700-1996)
Dinastia dels Borbons (des de 1996)

Referències[modifica]

  1. «El Ple de l'Ajuntament demana a Felip de Borbó que no utilitzi el títol de Duc de Montblanc». Ajuntament de Montblanc. Arxivat de l'original el 29 de desembre 2014. [Consulta: 29 desembre 2014].
  2. «Al Plenari de l'Ajuntament de Montblanc». CUP Montblanc. Arxivat de l'original el 29 de desembre 2014. [Consulta: 29 desembre 2014].
  3. «Montblanc aprova que Felip de Borbó no faci ús del títol de Duc». naciodigital.cat/delcamp.cat. [Consulta: 29 desembre 2014].
  4. «Leonor, Princesa de Asturias» (en castellà). La Vanguardia, 19-06-2014 [Consulta: 19 juny 2014].

Vegeu també[modifica]