Koasati

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaKoasati
Kowassá:ti
Tipusllengua i llengua viva Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlants204 (2000)[1]
Parlants nadius370 Modifica el valor a Wikidata (2015 Modifica el valor a Wikidata)
Autòcton deTexas, Louisiana
EstatEstats Units Estats Units
Classificació lingüística
llengua humana
llengua indígena
llengües ameríndies
llengües muskogi Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-3cku Modifica el valor a Wikidata
SILakz
Glottologkoas1236 Modifica el valor a Wikidata
Ethnologuecku Modifica el valor a Wikidata
UNESCO899 Modifica el valor a Wikidata
IETFcku Modifica el valor a Wikidata
Endangered languages843 Modifica el valor a Wikidata

El koasati (també coushatta) és una llengua ameríndia del grup muskogi. La llengua és parlada pels koasatis, molts dels quals viuen a la parròquia d'Allen al nord de la vila d'Elton (Louisiana), encara que una petita proporció viu a la reserva prop Livingston (Texas), amb els alibamus de la tribu reconeguda federalment Alabama-Coushatta. En 1991 el lingüista Geoffrey Kimball estimà el nombre de parlants de la llengua al voltant de 400 persones, de les quals aproximadament 350 vivien a Louisiana.[2] El nombre exacte de parlants actuals no està clar, però els funcionaris de Coushatta Tribe afirmen que la majoria dels membres de la tribu de més de 20 anys parlen koasati.[3] En 2007 la Tribu Coushatta de Louisiana, en col·laboració amb la McNeese State University i el College of William and Mary, començaren el Koasati (Coushatta) Language Project com a part d'esforços més amplis de revitalització de l'idioma amb subvenció de la National Science Foundation en el marc del programa de Documentació de Llengües en Perill.[3][4]

El koasati està més estretament relacionat amb l'alibamu però, encara que koasatis i alibamus han viscut històricament un prop de l'altre, les seves llengües no són mútuament intel·ligibles sense una àmplia exposició. La llengua també està relacionat amb el mikasuki; alguns parlants nadius de koasati informen que poden entendre mikasuki sense exposició prèvia a la llengua.

Fonologia[modifica]

Vocals[modifica]

El koasati presenta només 3 vocals que poden ser curtes, llargues o fins i tot nasalitzades. Una taula a seguir es basa en els treballs de Kimball. Observeu que Kimball classifica el que normalment és una vocal posterior mig tancada /o/ com a "vocal alta posterior", amb la seva localització en la següent taula.[5] També assenyala que la /o/ pot tenir l'al·lòfona [u] que s'eleva a [ʊ] en síl·labes finals tancades.

Vocal Curta  Vocal Llarga 
Frontal   Medial  Posterior  Frontal   Medial  Posterior 
Vocal alta i o
'Vocal baixa (oberta) a

Consonants[modifica]

Les consonants koasati són representades en la següent taula, que es basa en l'obra de Geoffrey Kimball.[6] Les transcripcions IPA es mostren quan el so és diferent de la suposada ortografia desenvolupada per Kimball.

Bilabial Dental Palato-alveolar Velar Glotal
oclusiva Plana no sonora p [pʰ] t [tʰ] c [t͡ʃʰ] k [kʰ] ʼ [ʔ]
Sonora-forta b
Fricativa Plana no sonora f [ɸ] th [ɬ] s h [h]
Sonora-forta h [ɦ]
Nasal m n
Lateral l
Semivocal w y [j]

Notes[modifica]

  1. Cens dels Estats Units del 2000 recull 144 parlants a Louisiana i la resta a Texas
  2. Geoffrey Kimball. 1991. Koasati Grammar. Reprinted in 1994 in: Koasati Grammar. Nebraska: University of Nebraska Press.
  3. 3,0 3,1 April 9, 2009. Comments Pertaining to the American Recovery and Reinvestment Act of 2009 Broadband Initiatives. www.ntia.doc.gov/broadbandgrants/comments/7B49.pdf
  4. Koasati (Coushatta) Language Project. http://web.wm.edu/linguistics/coushatta/?svr=www Arxivat 2010-07-08 a Wayback Machine.
  5. Geoffrey Kimball. 1991. Koasati Grammar. Reprinted in 1994 in: Koasati Grammar. Nebraska: University of Nebraska Press. p. 23.
  6. Geoffrey Kimball. 1991. Koasati Grammar. Reprinted in 1994 in: Koasati Grammar. Nebraska: University of Nebraska Press.

Referències[modifica]

  • Kimball, Geoffrey D.. Koasati Grammar. University of Nebraska Press, 1991. ISBN 0-8032-2725-6. 
  • Kimball, Geoffrey D.. Koasati Dictionary. University of Nebraska Press, 1994. ISBN 0-8032-2726-4. 

Enllaços externs[modifica]

Prova Wikipedia en koasati a Wikimedia Incubator.