La Ventafocs (pel·lícula de 1950)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaLa Ventafocs
Cinderella Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióWilfred Jackson, Hamilton Luske i Clyde Geronimi Modifica el valor a Wikidata
ProduccióWalt Disney Modifica el valor a Wikidata
GuióKen Anderson, Ted Sears, Homer Brightman, Joe Rinaldi, William Peed, Harry Reeves, Winston Hibler i Erdman Penner Modifica el valor a Wikidata
MúsicaPaul J. Smith, Oliver Wallace, Mack David, Jerry Livingston i Al Hoffman Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeDonald Halliday Modifica el valor a Wikidata
ProductoraThe Walt Disney Company Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorRKO Pictures Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena15 febrer 1950 Modifica el valor a Wikidata
Durada74 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost2.200.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació96.383.330 $ (mundial)
93.141.149 $ (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enCendrillon i Ventafocs Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema romàntic, cinema fantàstic, cinema musical, animació tradicional, cinema familiar, conte de fades, musical i melodrama Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAG Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientaciósegle XIX Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis
Os d'Or (1951) Modifica el valor a Wikidata



Lloc webprincess.disney.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0042332 Filmaffinity: 807711 Allocine: 38826 Rottentomatoes: m/cinderella Letterboxd: cinderella Mojo: cinderella1950 Allmovie: v9656 TCM: 70937 Metacritic: movie/cinderella-1950 TV.com: movies/cinderella-1950 AFI: 25879 TMDB.org: 11224 Modifica el valor a Wikidata

Sèrie: Pel·lícules de Walt Disney Animation Studios Modifica el valor a Wikidata

La Ventafocs (títol original en anglès, Cinderella) és una pel·lícula d'animació estatunidenca de 1950,[1] dirigida per Clyde Geromini, Wilfred Jackson, i Hamilton Lusk i produïda per Walt Disney, basada en el conte popular homònim de Charles Perrault.[2][3]

Argument[modifica]

La Ventafocs és una dolça i bella jove que després de les morts del seu pare i de la seva mare es veu obligada a fer de serventa de la seva malvada madrastra i de les seves dues malvades germanastres, que l'exploten, mentre elles malgasten la fortuna del seu difunt pare i de la seva difunta mare. Un dia, arriba una invitació a un gran ball que ofereix el príncep, el fill del rei del regne, ja que aquest cerca la seva futura esposa. La Ventafocs veu l'oportunitat de, per una vegada, sentir-se com les altres noies de la seva edat de poder assistir al ball del príncep. Tanmateix, la seva malvada madrastra i les seves dues malvades germanastres no li ho posaran gens fàcil a la Ventafocs per poder assistir al ball del príncep.

Amb l'ajuda de la vareta màgica de la seva fada padrina i també de la seva fada padrina i dels seus amics, els animals de la casa, la Ventafocs obté un bonic vestit de princesa i també un parell de sabates de cristall o de vidre i una carrossa, un cotxer, uns cavalls i un lacai per a anar al ball del príncep. Allà, el príncep s'enamora de la Ventafocs, la misteriosa noia i princesa, que marxa corrent a les dotze en punt de la nit, deixant enrere en la fugida una sabateta de vidre o de cristall, que el príncep fa emprovar a totes les joves per tal de retrobar-la. Malgrat els intents d'amagar-la del príncep per part de la seva malvada madrastra i les seves dues malvades germanastres, finalment el príncep aconsegueix trobar-la i es produeix el casament esperat del príncep, el fill del rei, amb la Ventafocs.

Curiositats[modifica]

  • Segons Alan Alonso, un dels directors d'animació de la pel·lícula, es va filmar aproximadament el 90% de la pel·lícula en imatge real abans de ser animada.
  • Quan la Ventafocs canta mentre neteja el terra, es poden veure com tres bombolles formen el cap de Mickey Mouse i d'Alan fent un petó a la Ventafocs.
  • En l'escena en què el príncep persegueix la Ventafocs es pot veure que al príncep el bloquegen diverses donzelles i una té el mateix pentinat que Wendy Darling de Peter Pan.

Guardons[modifica]

Premis
Nominacions

Va ser nomenada a tres Oscars: millor banda sonora, millor cançó i millor so.[6]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: La Ventafocs
  1. «Cinderella: Detail View». American Film Institute. [Consulta: 13 maig 2014].
  2. «Box Office Information for Cinderella.». The Numbers. [Consulta: 14 abril 2012].
  3. Planas, Justo. «Disney y la zapatilla mágica». Arxivat de l'original el 2017-05-11. [Consulta: 27 desembre 2016].«Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2017-05-11. [Consulta: 5 febrer 2022].
  4. «Venice Film Festival 1950». Who's Dated Who. [Consulta: 2 setembre 2013].
  5. «1st Berlin International Film Festival: Prize Winners». berlinale.de. Arxivat de l'original el 2013-10-15. [Consulta: 20 abril 2017].
  6. «The 23rd Academy Awards (1951) Nominees and Winners». oscars.org. [Consulta: 19 agost 2011].