Les set noves meravelles del món

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Localització dels guanyadors de les Set noves meravelles del món.

Les set noves meravelles del món va ser un concurs internacional inspirat en les set meravelles del món antic, la totalitat de les quals (amb excepció de la Gran Piràmide de Gizeh) han desaparegut.

La iniciativa va ser del suís Bernard Weber, que va donar a conèixer el projecte el setembre de 1999 i des de llavors la llista (que inicialment comptava amb 177 monuments) es va anar reduint fins que el dia 7 de juliol de 2007 es van donar a conèixer les guanyadores del concurs a l'Estádio da Luz de Lisboa (Portugal). La decisió es va prendre per votació popular i moltes persones hi participaren mitjançant el correu electrònic o un telèfon de pagament. Aquest sistema d'elecció va ser molt criticat, ja que es va detectar una afinitat nacional: els habitants d'una zona votaven només per la meravella local i no tenien en compte els mèrits objectius. La UNESCO, entre d'altres, va denunciar la mercantilització del concurs.

La fundació encarregada de l'esdeveniment va declarar la Gran Piràmide de Gizeh candidata honorífica, ja que és l'única de l'antiguitat que encara es conserva. Les noves seleccionades foren:

 1. La Gran Muralla Xinesa
 2. La ciutat de Petra (Jordània)
 3. El Crist Redemptor (Brasil) (la que va acumular més polèmica)
 4. El Machu Picchu (Perú)
 5. Xitxén Itzà (Mèxic)
 6. El Colosseu de Roma (Itàlia)
 7. El Taj Mahal (Índia)

Entre les candidates que no varen ser seleccionades hi trobem l'Acròpolis d'Atenes, l'Alhambra de Granada, la Torre Eiffel, l'Estàtua de la Llibertat, Stonehenge, els moais de l'Illa de Pasqua o l'Òpera de Sydney.

Sistema de votació[modifica | modifica el codi]

Qualsevol persona interessada a participar va haver de registrar un correu electrònic en el lloc web de la corporació i escollir els seus favorits. Les votacions també van ser possibles via SMS i a través d'un número telefònic de pagament. A la pràctica res impedia que una persona votés més d'una vegada, sempre que ho fes des d'un correu electrònic o SMS diferent. Es va poder votar per una sola candidata i rebre un certificat de la votació específica mitjançant el pagament de 2 dòlars EUA. La corporació va vendre alguns articles relacionats amb el concurs i el govern portuguès va emetre 7 segells amb els candidats. Això va portar controvèrsia amb el govern egipci, que no estava d'acord a posar les piràmides en aquest concurs, ja que consideraven que aquest monument de l'antiguitat no estava al mateix nivell que els altres candidats. Els organitzadors del concurs van concedir el títol de Meravella Honorífica a les piràmides, amb què quedaven excloses de la votació.

Els resultats van ser donats a conèixer el 7 de juliol de 2007, és a dir el 07.07.07, a l'Estádio da Luz, a Lisboa. Va ser una cerimònia on van participar representants de tots els països on hi havia meravelles candidates, i a més hi va haver actuacions de cantants com Josep Carreras i Jennifer López.

Crítiques[modifica | modifica el codi]

El projecte va ser criticat per diferents motius:

 • La UNESCO va declarar que no donava l'aval a aquesta campanya ja que considerava que es tractava d'una campanya mediàtica i a títol personal de l'organitzador. Va declarar que no és suficient el valor sentimental dels monuments per incloure'l en una llista de les característiques que pretén. També afirmà que la votació no era universal ja que deixava fora moltes persones que no tenien accés a internet o al telèfon.
 • Alguns pensaren que era un projecte amb finalitat econòmica ja que s'havia de pagar per votar, encara que Bernard Weber va afirmar que els suposats beneficis anirien destinats a la restauració de monuments.
 • Altres com el director de Chichén Itzá van pensar que aquest tipus d'iniciatives fomentaven la competitivitat i la discriminació.
 • Algunes persones d'Egipte opinaven que les Piràmides de Gizeh no havien de competir amb, per exemple, edificis moderns com l'Òpera de Sydney i alguns fins i tot van acusar el projecte d'absurd i també desqualificaren el seu promotor, Bernard Weber.

Imatges dels guanyadors[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Les set noves meravelles del món Modifica l'enllaç a Wikidata